Hyppää sisältöön

Lukijalle nro 2/2023

Onkohan koskaan ollut aikakautta tai hetkeä, ettei vanhempi sukupolvi olisi ollut huolissaan nuorison uusista, kummallisista tavoista ja tulevaisuudesta. Tai aikakautta, jolloin entinen nuoriso huomaa vaalivansa perinteitä, jotka vuosikymmeniä aiemmin tuntuivat vaivaannuttavilta ja vanhanaikaisilta. Tämä ikiaikainen sukupolvien välinen näytelmä on välttämätön niin uuden luomiselle kuin kulttuuriperinnön säilymiseksi ja jalostamiseksi yhä uusille kulttuurinkuluttajille.

IBBY Finland ry toimii vapaaehtoisvoimin. Tehty työ perustuu jokaisen toimijan haluun panostaa aikaansa ja energiaansa lasten- ja nuortenkirjallisuuteen ja kulttuuriin – haluun satsata nuorisoon ja heille jätettävään henkiseen perintöön. Tämä käsillä oleva Virikkeitä-lehden numero 2/2023 nostaa esille rakastettuja ja unohdettuja helmiä kotimaisen kirjallisuuden aarrearkusta. Se kunnioittaa suurten ikäluokkien perintöä, joka on ollut luomassa pohjaa tuleville kotimaisille klassikoille ja lasten- ja nuortenkirjallisuutemme kansainvälisellekin menestykselle. 

Tämän lehden numeroon kirjoittaneista monet ovat olleet IBBY:n toiminnassa aktiivisesti mukana vuosikymmeniä. He ovat olleet järjestämässä kirjallisuusnäyttelyitä, edustamassa järjestöä ulkomailla ja saaneet esimerkillään yhä uusia aktiiveja mukaan toimintaan. Marketta Könönen on ollut 30 vuotta mukana IBBY:n toiminnassa ja vastaa tämänkertaisen lehden juttujen koostamisesta. Hän on kirjastossa tehdyn työuransa lisäksi ollut pitkään mukana myös Lastenkirjainstituutin toiminnassa. 

Haluaisitko tulla mukaan yhdistyksen toimintaan?
Jäsenenä pääset vaikuttamaan.

Niin ikään aktiivinen ja pitkäaikainen toimija Ismo Loivamaa on kirjoittanut tähän numeroon mielenkiintoiset ja informatiiviset jutut  Leena Härmästä ja Rauha S. Virtasesta sekä Tuija Mäen kattavasta lastenkirjaluettelosta. Ulla-Maija Vanha-aho puolestaan esittelee Loivamaan toimittaman Ihanan kamala 1970-luku -teoksen, joka on tallentanut tuon vallankumouksellisen vuosikymmenen lastenkulttuuria ja sen teemoja. 

Unohdettuja helmiä 1920-luvulta 80-luvun loppuun meille ovat sukeltaneet pintaan Sirkka Nieminen, Ismo Loivamaa, Arja Kanerva, Katri Moilanen, Marketta Könönen ja Maija Korhonen.  Näistä viimeksi mainitun esittelemä 1950-luvulla julkaistu Kulmakujan perhe kuulostaa erityisen sympaattiselta ja elämänmakuiselta, ja omana aikakautenaan uudenlaista näkökulmaa lastenkirjallisuuteen tarjonneelta teokselta. 

Viimeisimmän IBBY Finland ry:n järjestämän näyttelyn* työryhmässä mukana olleet Maija Karjalainen ja Maija Korhonen ovat hekin pitkän linjan IBBY-toimijoita. Karjalainen on ollut perustamassa koulua Keniaan ja tukemassa paikallisten lasten ja nuorten lukutaidon kohentamista. Vuosikokousten vakiovieraana Maija Karjalainen pitää edelleen lempeällä otteella, pilke silmäkulmassaan huolta, että nuoremmat osaavat toimia asianmukaisesti ja yhdistyksen sääntöjen puitteissa. Sellaistakin tukea tarvitaan. Ilman perinteitä, kokeneempien opastusta ja vuosikymmenien työtä meillä ei olisi perspektiiviä menneeseen tai kannustavaa, tiedostavaa myötätuulta lasten- ja nuortenkulttuurin tulevaisuuteen. 

* Asko Martinheimo ja Uolevi Nojonen nuortenkirjallisuuden uudistajina oli esillä Tampereen Werstaan Komuutissa 14.4.-4.6.2023. Virikkeitä 2/2023 tarjoaa katsauksen näyttelyn syntyyn ja sisältöön sekä kirjailijoiden elämään ja tuotantoon. 

Teksti: Niina-Annukka Paukkonen


Virikkeitä on Ibby Finlandin julkaisema kulttuurilehti, joka käsittelee lasten- ja nuorten kirjallisuutta.


Virikkeitä 2/2023
Päätoimittaja: Niina-Annukka Paukkonen
Toimittaja: Marketta Könönen


Sisällys

Klassikoita Komuutissa
Teksti: Marketta Könönen

Museonäyttelyitä rakentamassa
Leena Härmä -näyttelyn kokoaminen
Teksti: Marketta Könönen

Kuiskaus kuuluu huutoa paremmin
Asko Martinheimo  ja Uolevi Nojonen nuortenkirjallisuuden uudistajina
Teksti: Ismo Loivamaa

Leena Härmä pienen ihmisen puolella
Teksti: Ismo Loivamaa

Lempeää vastarintaa – Rauha S. Virtanen
Teksti: Ismo Loivamaa

Ukraina mielessä
Lasse Raustelan Taivaansavut-sarja 1979-1983
Teksti: Päivi Lehmusvuori 

Hevosia, historiaa, huumoria… Tuija Mäen lastenkirjaluettelo
Teksti: Ismo Loivamaa

Ihanan kamala 1970-luku
Teksti: Ulla-Maija Vanha-aho

Unohtuneet helmet
Teksti: Sirkka Nieminen, Ismo Loivamaa, Arja Kanerva, Katri Moilanen, Marketta Könönen, Maija Korhonen