Hyppää sisältöön

Kansainvälinen IBBY

IBBY – INTERNATIONAL BOARD ON BOOKS FOR YOUNG PEOPLE ON VUONNA 1953 PERUSTETTU MAAILMANLAAJUINEN JÄRJESTÖ, JONKA TAVOITTEENA ON TUODA LAPSET JA KIRJAT YHTEEN.

IBBY-organisaatio perustettiin Sveitsissä vuonna 1953 ja edelleen järjestön toimisto sijaitsee Sveitsin Baselissa. Nykyisin kansainväliseen organisaatioon kuuluu yhteensä 75 kansallista jaostoa mukaan lukien IBBY Finland. Järjestön ainoa vakituinen rahoitus on kansallisten jaostojen maksama jäsenmaksu.

IBBY:n tärkeimpiä toimintamuotoja ovat kansainvälinen lastenkirjapäivä, lasten- ja nuortenkirjallisuudet palkinnot, kokoelmat, lukemisen ja lukutaidon edistäminen sekä joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen kongressi. IBBY on myös merkittävä kansainvälinen kansalaisjärjestö ja lastenkirjallisuuden puolestapuhuja maailmalla. Se on sitoutunut Lapsen oikeuksien sopimukseen. IBBY on myös ollut vaikuttamassa sopimuksen sisältöön ja erityisesti 17. artiklaan, joka koskaa lapsen oikeutta tietoon. Osin IBBY:n ansiosta se sisältää myös sopimusvaltioita koskevan vetoomuksen edistää lasten- ja nuortenkirjallisuuden julkaisemista ja levittämistä.

IBBY:n vuosittain jakama Hans Christian Andersen -palkinto on korkein lastenkirjailijalle sekä lastenkirjojen kuvittajalle myönnetty kansainvälinen tunnustus. Sen lisäksi IBBY julkistaa joka toinen vuosi IBBY Honour Listin, joka tuo esiin viime vuosien laadukkaita lasten- ja nuortenkirjoja, kirjailijoita, kuvittajia ja kääntäjiä. IBBY Asahi Reading Promotion Award myönnetään joka toinen vuosi kahdelle toimijalle, jotka ovat merkittävästi edistäneet lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa maailmassa.

”EVERY CHILD HAS THE RIGHT TO BECOME A READER”

Jokaisella lapsella on oikeus lukemiseen ja kirjoihin. Siksi IBBY Yamada Fund tukee eri puolilla maailmaa lukemista ja lukutaitoa edistäviä hankkeita. Yamada Fund -rahoitusta on myönnetty projekteille, joissa edistetään lukemista ja lukutaitoa monin eri tavoin, esimerkiksi perustamalla kirjastoja, järjestämällä erilaisia työpajoja ja koulutuksia. Myös IBBY Finland on saanut Yamada Fund -rahoitusta Osiri Beach -kehitysyhteistyöprojektiin Keniassa.

The IBBY Children in Crisis Fund -rahasto perustettiin vuonna 2005 auttamaan lapsia, joiden elämän on mullistanut luonnonkatastrofit, levottomuudet tai sota. Rahasto tukee projekteja, joissa kriisien keskellä elävien lasten elämään tuodaan kirjallisuutta ja hyödynnetään sitä apuna kriisistä selviytymiseen. Rahasto on tukenut projekteja mm. Palestiinassa, Libanonissa, Japanin tsunamin jälkeen, Pakistanissa, Haitilla ja Gazassa.

2.4. vietetään kansainvälistä lastenkirjapäivää

KANSAINVÄLINEN LASTENKIRJAPÄIVÄ

Vuodesta 1967 IBBY on juhlinut kansainvälistä lastenkirjapäivää (International Children’s Book Day ICDB) Hans Christian Andersenin syntymäpäivänä 2. huhtikuuta. Päivän tarkoituksena on juhlistaa rakkautta lukemiseen ja nostaa lasten- ja nuortenkirjallisuutta esiin. Joka vuosi yksi kansainvälisen IBBY-organisaation jäsenmaista valitaan kansainvälisen lastenkirjapäivän isäntämaaksi. Se valitsee lastenkirjapäivälle lukemisen iloa korostavan teeman, kutsuu tunnetun kirjailijan kirjoittamaan viestin maailman lapsille ja kuvittajan suunnittelemaan julisteen. Ne leviävät IBBY:n kautta eri puolille maailmaa. IBBY-järjestöt eri puolilla maailmaa juhlistavat kansainvälistä lastenkirjapäivää eri tavoin, esimerkiksi järjestämällä tapahtumia kouluissa ja kirjastoissa. Myös IBBY Finland juhlii lastenkirjapäivää Suomessa.

KANSAINVÄLINEN KONGRESSI

Joka toinen vuosi IBBY järjestää kansainvälisen kongressin, jossa eri maiden IBBY-järjestöjen edustajat ja monet muut lasten- ja nuortenkirjallisuudesta sekä lukemisen edistämisestä kiinnostuneet tapaavat ja vaihtavat ajatuksia. Kongressin ohjelmassa on luentoja, paneelikeskusteluja, seminaareja, työpajoja ja näyttelyitä. Lisäksi kansainvälisessä kongressissa julkistetaan palkintoja, kuten H.C. Andersen-palkinto ja IBBY Honour List. IBBY:n kansainvälisen kongressin isäntänä toimii joku IBBY-organisaation kansallisista jaostoista.

Seuraava IBBYn kongressi järjestetään Malesiassa syksyllä 2022.
Lisätietoa: https://www.ibbycongress2022.org/

Ibbyn kongressi 2022 järjestetään Malesiassa syyskuussa 2022

KIRJOJA ERITYISILLE LAPSILLE

IBBY on perustanut useita lastenkirjallisuuden kokoelmia. Suurin kokoelma on Toronton yleisessä kirjastossa sijaitseva IBBY Collection of Books for Young People with Diasabilities. Se koostuu noin 40 eri kielellä julkaistuista lasten ja nuortenkirjoista, jotka joko on suunnattu lapsille jotka eivät syystä tai toisesta voi lukea tavanomaisia kirjoja tai jotka kertovat erityislapsista. Yhteensä kokoelmassa on vajaa 60 suomenkielistä teosta. Hae teoksia kokoelmasta.

Joka toinen vuosi kansalliset IBBY-jaostot nimeävät ehdokkaita Outstanding Books -kirjavalikoimaan. Ehdokkaista noin 50 parasta kirjaa kootaan näyttelyksi ja esittelyvihkoseksi. Kaikki kirjat myös lisätään IBBY Collection of Books for Young People with Diasabilities-kokoelmaan.

Silent Books -kokoelma koostuu lastenkirjoista, joissa ei käytetä sanoja ollenkaan. Kokoelma on luotu italialaisen Lampedusan saaren tarpeisiin, sillä saari on kohde monille pakolaisille Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä. Tekstittömiä kirjoja voivat lukea kaikki lapset kielestä huolimatta.

IBBY on myös tukenut kahden virtuaalisen lastenkokoelman luomista: Children’s Books in Europe, joka koostuu kirjoista, jotka on kirjoitettu eurooppalaisilla kielillä sekä Books for Africa/Books from Africa, joka edustaa kirjoja, jotka on julkaistu afrikkalaisilla kielillä Afrikasta.

Lisätietoa IBBY:n tapahtumista löydät kansainvälisen IBBY:n sivuilta: www.ibby.org

EUROOPPALAINEN YHTEISTYÖ

IBBY toimii 34 Euroopan maassa. Eurooppalaisen yhteistyön verkkosivut löytyvät osoitteesta http://www.ibby-europe.org. Sivuille on kerätty virtuaalinen kokoelma eurooppalaisia lasten- ja nuortenkirjoja (Children’s Books in Europe).

Euroopan IBBY-järjestöjen kuulumisia voi myös Facebookissa sivulla IBBY Europe ja tilaamalla uutiskirjeen.

POHJOISMAINEN YHTEISTYÖ

IBBY Finland tekee yhteistyötä myös muiden Pohjoismaiden IBBY-jaostojen kanssa. Vuosittain järjestetään Nordisk möte, jossa vaihdetaan ajatuksia ja kehitetään pohjoismaista yhteistyötä.

Vuonna 2015 Nordisk möte järjestettiin Helsingissä.

IBBY muissa Pohjoismaissa:

Liity IBBY Finlandin jäseneksi ja tule mukaan kansainväliseen yhteisöön.

Liity jäseneksi