Hyppää sisältöön

Ukraina mielessä

Lasse Raustela:
Taivaansavut
Tammi 1979

Taivaansavut-sarjassa julkaistu myös Isonkallion varjo (Tammi 1982), Mikkolanmäki ampuu (Tammi 1982) ja Myrskynsilmä (Tammi 1983)


Lasse Raustela Taivaansavut kertoo sodan uhkasta, siihen valmistautumisesta ja sodan puhkeamisesta kaikesta epäuskosta huolimatta. Ja palavasta halusta päästä suojeluskuntapoikiin ja sotilaspoikiin ja vielä rintamallekin. Sieltä onneksi kotiutuu isä, henkisesti tyystin uupuneena majurina, ruununraakkina.

Isonkallion varjo kuvaa torjuntavoiton ja epäoikeudenmukaiselta tuntuvan rauhan tunnelmista ja oudosta odotuksesta. Evakkoja haetaan rintamalta ja heille saadaan koti.

Mikkolanmäki ampuu -kirjassa jatkosota syttyy Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon. Pommitusryöppyä seuraa hiljaiselo. Suomi hyökkää ja palauttaa itselleen rauhassa menettämiään alueita. Liput nousevat salkoon, kun Viipuri on vallattu. Vain ajuri Suomisen soraääni kuuluu ilon keskeltä.

Myrskynsilmässä eletään jatkosodan välivuosia. Talvelan veljessarjasta Harrikin joutuu rintamalle. Palavissa öissä sota palaa voimalla. Sarjan päättää Vahdinvaihto, jossa riehuvat Kannaksen suurtaistelut. 

Lasse Raustelan kirjasarja on hyvin ajankohtainen. Sitä lukee uudestaan Ukraina mielessä ja ihmettelee miten hienosti Raustela kuvaa yhteiskunnan eri kerrostumia ja asenteita, sodan tapahtumia ja nuortenkin ihmisten tunteita sodan keskellä. Ja nuoriahan he olivat, niin rintamalla kuin kotirintamalla. Suomen historian tärkeimpiä vaiheita kuvaavan teossarjan toivoisi pysyvän tarjolla. Sen kohderyhmää voisi hyvin olla nuorten aikuisten lisäksi me vanhemmat lukijat. Sarjan osat voi lukea missä järjestyksessä haluaa. Nuorelle suosittelisin aloittamista Mikkolanmäki ampuu -kirjasta. Raustelan teksti paranee kirja kirjalta, selkeytyy ja sujuvoituu. Turku piirtyy lukijalle elävänä. 

Teksti: Päivi Lehmusvuori