Hyppää sisältöön

Klassikoita Komuutissa

Kotimaisissa lasten- ja nuortenkirjailijoissa on kautta aikojen ollut taitavia tarinankertojia. Eri ikäpolvet ovat kasvaneet ja vahvistuneet oman aikansa tarinoiden, runojen, laulujen, elokuvien ja näytelmien vankistamina. Jotkut tarinat siirtyvät sukupolvelta toiselle ja muuttuvat rakkaiksi klassikoiksi. Jotkut kirjailijat ovat uudisraivaajia, jotka muokkaavat kirjallisuuden muotoa, sisältöä ja kieltä. Heistä tulee joko klassikoita tai tienviitoittajia. 

Ibby Finland on järjestänyt kolme lasten- ja nuortenkirjallisuusaiheista näyttelyä Tampereen työväenmuseo Werstaan Komuutissa. Ensimmäinen näyttely Tuittupäästä Rieväkylän rapsodiaan alkuvuodesta 2019 esitteli Leena Härmää lasten- ja nuortenkirjojen uudistajana ja näytelmäkirjailijana. Hänen koko tuotannossa keskeisenä teemana oli pienten, syrjittyjen ja vammaisten puolustaminen. Näyttelyä varten tehdyllä videolla Eila Roine, Liisa Roine ja Seppo Mäki keskustelevat Leena Härmästä ja hänen näytelmistään.

Toinen näyttely Seljalta maailman ääriin valmistui juuri ennen toista koronasulkua maaliskuussa 2021. Rauha S. Virtasta ja hänen monipuolista kirjailijan työtään esittelevän näyttelyn yhtenä osana oli video. Videolla tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen, lehtori Sirkka-Liisa Heinonen ja lehtori Tapani Lepomäki keskustelevat Rauha S. Virtasen tuotannosta, merkityksestä ja vaikutuksesta kirjailijana ja ihmisenä.

Kevään 2023 näyttely Kaverusten kirjakapina keskittyi Asko Martinheimon ja Uolevi Nojosen tuotantoon ja monitahoisiin rooleihin opettajina, kirjailijoina ja taiteen ja teatterin tekijöinä, sekä molempien sukulaisilta saatuihin henkilökohtaisiin palkintoihin, tunnustuksiin ja esineisiin.

Näyttelyssä oli kuunneltavissa pätkiä Asko Martinheimon studia generalia -luennosta Miten kuunnelmani ovat syntyneet sekä otteita nuorten kuunnelmasarjasta Mustajärven oudot linnut. Uolevi Nojosen ääntä ja tarinointia saatiin kuulla, kun kirjailija ja hänen tyttärenpoikansa Miro Ylä-Nojonen keskustelivat ja suunnittelivat seikkailuja pojan ollessa 6-vuotias. Nauhoitetuista juttutuokioista ilmestyi kirja Iloiset tutkimusmatkat vuonna 1987. Lisäksi oli ote Nojosen kuunnelmasta Sillankorvan Aune.

Leena Härmä, Rauha S. Virtanen, Asko Martinheimo ja Uolevi Nojonen olivat kaikki merkittäviä uudistajia ja monipuolisesti lahjakkaita kirjailijoita. Härmän tuotannosta parhaiten ovat jääneet elämään hänen näytelmänsä. Rauha S. Virtanen on saavuttanut klassikon maineensa varsinkin Seljan tyttöjen tekijänä ja koko tyttökirjagenren uudistajana. Asko Martinheimon Tuhkanaama ja Taivaantakoja on kestänyt hyvin aikaa ja on kotimaisen fantasiakirjallisuuden upea klassikko. Samoin hänen kykynsä novellien ja kertomusten kirjoittajana on vertaa vailla. Nojosen vahvuus oli huumori ja humaanisuus. 

Teksti: Marketta Könönen