Lukijalle
Tervetuloa lukemaan Virikkeiden vuoden 2022 ensimmäistä numeroa! Numero julkaistaan IBBY Finlandin vastavalmistuneilla uusilla kotisivuilla. Uudistuneilla sivuilla esitellään entistä paremmin sekä IBBY Finlandin että kansainvälisen IBBY-järjestön toimintaa. Esillä pääsevät esimerkiksi monet kansainväliset palkinnot, joihin IBBY Finland nimeää ehdokkaiksi kotimaisia lasten ja nuorten kirjoja. Sivuston kuvitukset ovat Emmi Jormalaisen käsialaa. Tutustu uusiin sivuihimme ja lähde kanssamme matkalle lukemisen maailmaan!
Virikkeiden vuoden 2022 ensimmäinen numero keskittyy tuttuun tapaan edellisvuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Katsauksissa käsitellään vuonna 2021 julkaistua suomenruotsalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta, satukirjoja, lastenrunoja, kuvakirjoja, selkokirjallisuutta, tietokirjoja ja nuortenkirjallisuutta.
Sara Nordlund-Laurent esittelee omassa artikkelissaan suomenruotsalaista lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Monipuolisesta kattauksesta nousee esiin esimerkiksi kirjoja, jotka käsittelevät ikäviä tunteita, kuten tuntemattoman pelkoa, kateutta ja mustasukkaisuutta. Myös leikkisyys, kokeellisuus ja huumori ovat läsnä monissa artikkelissa esitellyissä teoksissa.
Paula Niemi kirjoittaa katsauksessaan ”Unilehmiä, perhosia ja hölmöjä juttuja” vuoden 2021 satukirjoista. Hänen mukaansa satusadossa näkyy yhtenä trendinä sanoilla leikittely ja hölmöjen satujen kertominen. Yksinomaan hassutteluun keskittyviä kokoelmia ilmestyi useita ja lisäksi monia satuja, joissa huumorilla on vankka rooli. Lisäksi vuoden 2021 satukirjoissa käsitellään esimerkiksi ystävyyttä, rohkeutta ja yhdessä tekemistä. Toisessa Niemen kirjoittamassa katsauksessa ”Tämä runo on betonia” esitellään vuoden 2021 aikana ilmestyneitä lastenrunoteoksia.
Jaana Pesonen esittelee katsauksessaan vuoden 2021 kuvakirjoja. Teemoista Pesonen nostaa erityisesti esiin luonnon ja ympäristön. Teema näkyy kuvakirjoissa esimerkiksi luonnon arvostuksena, lasten ja eläinten yhdessäolona sekä lempeänä materialismin ja kuluttamisen kritiikkinä. Katsauksessaan Pesonen sivuaa myös sitä, kuinka kotimaisissa kuvakirjoissa edetään hitaasti kohti moninaisempia päähenkilöitä.
Teresia Volotisen artikkeli ”Selkoa ja iloa lukemiseen!” käsittelee vuoden 2021 lasten ja nuorten selkokirjoja. Selkokirjat on kirjoitettu kielellä, joka on yleiskieltä helpompi kielimuoto. Selkokirjat on tarkoitettu kaikille, joille yleiskielisten kirjojen lukeminen on vaikeaa. Artikkelissaan Volotinen esittelee sekä alun perin selkokielelle kirjoitettuja teoksia että alkuteoksista selkokielelle mukautettuja versioita. Mukana on myös mukautettua käännöskirjallisuutta.
Marianna Lammi esittelee artikkelissaan vuoden 2021 lasten ja nuorten tietokirjoja. Tietokirjoista löytyy esimerkiksi luonto- ja eläinatlaksia, moottoriajoneuvoja esitteleviä teoksia ja historiaa, maantiedettä ja avaruutta käsitteleviä tietokirjoja. Myös tunnetaidot ja veikeät tietokirjat epätosista olennoista olivat vahvasti edustettuina vuoden 2021 tietokirjasadossa. Lammi nostaa kirjoissa toistuviksi teemoiksi erilaiset aikakäsitykset, niiden limittymisen ja aikamatkailun sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja lajikadon käsittelyn.
Vuoden 2021 nuortenkirjakatsaus keskittyy kolmeen hyvin erilaiseen teokseen. Teresia Volotinen kirjoittaa Annina Mikaman historiallisesta romaanista Myrrys (WSOY 2021). Toinen katsaus vie Kalevalan tarinoihin: Marianna Lammi kirjoittaa Salla Simukan ja Siri Kolu toimittamasta Satalatvasta (Tammi 2021). Kolmas arvosteluista on Jaana Pesosen kirjoittama ja se esittelee Veera Salmen säeromaanin Olin niinku aurinko paistais (Otava 2021).
Numeron päättää Jaana Pesosen kirjoittama ”H.C. Andersen palkintoraadin kuulumisia”. Hans Christian Andersenin palkinto on yksi maailman merkittävimmistä lastenkirjallisuuden palkinnoista. Pesosella oli kunnia työskennellä vuoden 2022 raadissa. Artikkelissaan hän kertoo, millaista työskentely palkintoraadissa oli. Voittajat julkistetaan Bolognan lastenkirjamessuilla maaliskuussa 2022.
Antoisia lukuhetkiä!
Jutta Setälä
Virikkeitä 1-2022 Sisällys
- Sara Nordlund-Laurent:
Lekfullt, respektfullt och modigt. Den finlandssvenska barn- och ungdomsboksutgivningen år 2021 - Paula Niemi:
Unilehmiä, perhosia ja hölmöjä juttuja – satuvuosi 2021 - Paula Niemi:
Tämä runo on betonia – vuoden 2021 lastenrunot - Jaana Pesonen:
Katsaus vuoden 2021 kuvakirjoihin – Luonnon ja ihmisten moninaisuudesta - Teresia Volotinen:
Selkoa ja iloa lukemiseen! Vuoden 2021 lasten ja nuorten selkokirjallisuuskatsaus - Marianna Lammi:
Aikamatkailu, luonto ja tietokirjoittamisella ilottelu näkyi vuoden 2021 lasten- ja nuorten tietokirjoissa - Teresia Volotinen, Marianna Lammi, Jaana Pesonen:
Kolme katsausta vuoden 2021 nuortenkirjoihin - Jaana Pesonen:
H.C. Andersen palkintoraadin kuulumisia