Unilehmiä, perhosia ja hölmöjä juttuja – satuvuosi 2021
Vuoden 2021 saduissa näkyy pienenä trendinä sanoilla leikittely ja hölmöjen satujen kertominen. Yksinomaan hassutteluun keskittyviä kokoelmia ilmestyi useita. Lisäksi vaikkapa Kiukkumielen ihmeellisessä satukirjassa ja Prinsessa Pikkiriikki -tarinoissa huumorilla on vankka rooli. Huumorin lisäksi satukirjoissa käsitellään taas ystävyyttä, rohkeutta ja yhdessä tekemistä etenkin eläinten voimin.
Harmillisesti satuja vaivasi tänäkin vuonna kerronnan hitaus ja epäolennaisiin yksityiskohtiin, esimerkiksi erilaisiin askareisiin, keskittyminen. Myös opettavainen asenne usein haittaa enemmän kuin ilahduttaa lukijaa. Hauskinta lukijalla on silloin, kun saa itse oivaltaa ja tulkita: onneksi näitäkin kokemuksia mahtuu mukaan.
Rohkeita ystäviä
Hanne Lampelan ja Ninka Reitun (kuv.) Prinsessa Pikkiriikki valloittaa maailman (Otava) on kuudes satukirja Pikkiriikistä. Syntymäpäivänään prinsessa Pikkiriikki saa luvan ylittää tunnetun maailman rajat ja lähteä yksin kylille. Hänen yllätyksekseen kaikki Omenakylän aikuiset eivät noudatakaan sääntöjä, vaan kiusaavat muita ja sotkevat ihan tahallaan. Prinsessa Pikkiriikki päättääkin laittaa aikuiset prinsessakouluun oppimaan tapoja. Reittu on lunastanut paikkansa eturivin kuvittajana ja onnistuu taas sekä naurattamaan että liikuttamaan kuvituksillaan.
Meri ja Aleksi Korpelan Peloton peltohiiri -sarja on edennyt jo kolmanteen osaan. Pähkinätäräys-tarinassa Peltohiiri ja Päästäinen tapaavat rannikolla joukon oudosti käyttäytyviä sisiliskoja. Pähkinöitä viskovien joukkojen välille syttyy taistelu, jossa Päästäisen on käydä huonosti. Ystävyys, hyväsydämisyys ja rohkeus ovat tässäkin tarinassa maailman parantamisen taikavoimia. Tämänkin kirjan kuvitus on loppuun asti viimeistelty ja sen yksityiskohdat ja värit tuovat mieleen sekä Tiheikön väen seikkailut että William Morrisin taiteen.
Sirkka Knuutilan Rosmariini ja valkoinen joulu (Avain, kuv. Olga Badulina) kertoo 24 tarinaa joulun odotukseen. Rosmariini, Pyrypoika ja noitapoika Peeveli Pahkeinen auttavat etelän lapsia saamaan valkoisen joulun. Ilman kommelluksia se ei suju, ja lasten on taivuteltava mahtava noita puolelleen lumisateen saamiseksi. Ystävien auttaminen ja yhdessä tekeminen sopii joulun henkeen.
Merja Mäen Unilehmän tarinat saavat jatkoa Unilehmän kesäkertomus -kokoelmassa (Lector Kustannus Oy). Unilehmä lennähtää kukkatapetista katsomaan, kun Eino maalaa sille sisaren tauluunsa. Sisko kuitenkin livistää Einon mielikuvitukseen, ja Unilehmän pitää etsiä sitä Einon unista. Unissa seikkaillaan kirsikkakeijujen kanssa ilmassa, hiekkalaivalla vesillä ja huvipuiston kauhujunassa. Pienet sitkeät lehmät ovat kiehtovia ja rohkeita kavereita silloinkin, kun vaara uhkaa. Kristiina Mäkimattilan kuvituksessa minilehmät osoittavat ilmeikkäästi tunteitaan ja säntäävät pelotta kohti seikkailuja.
Marvi Jalon Pipo Pippuri ja Iiro Ilkimys (Kvaliti) kertoo kadonneesta Meirami-kissasta, jota Pippuri-kissa lähtee etsimään hiiriystävänsä Ranttalixin kanssa. Pippuri ja Ranttalix ovat varmoja, että suuri ilves, Iiro Ilkimys, on vienyt Meiramin vahingoittaakseen tätä. Saduille tyypilliseen tapaan tarinassa on aimo annos ennakkoluuloja, väärinkäsityksiä, hyvää tarkoittavia mutta väärin ymmärrettyjä tekoja sekä kauhistuttavia vaaroja, joista onneksi selvitään muiden eläinten avulla.
Paula Nivukosken kirjoittama Lysti ystävä : onnellisia sanamatkoja (Otava) perustuu Tove Janssonin muumitarinoihin ja sen kuvituksena on Janssonin alkuperäiskuvituksia. Kirjassa paitsi tavoitetaan muumitarinoiden henki, myös käytetään kieltä harvinaisen taitavalla tavalla. Muumimamma keinutteli selällään lämpimissä laineissa. Oli oikeastaan kovin oivaa olla vain omissa oloissaan oman masunsa kanssa. Tarinat yhdistävät taitavasti satua ja runoa, ja niissä tavataan koko joukko Muumilaakson asukkaita Janssonin kirjojen maisemissa.
Meren ja niityn asukkaita
Meren salaisuus (MusicFairyTales MFT Oy) jatkaa Nooran Nikan musiikkisatujen sarjaa. Tarinan taustalla soi Debussyn ja Ravelin musiikki. Maija Gustafssonin kuvittamassa ja pianisti Irina Zahharenkovan säestämässä tarinassa meren asukkaiden elämä on uhattuna, kun roskista syntynyt merihirviö Maub vie merestä valon. Ystävykset Lili ja Oliver sekä kilpikonna Gaspard joutuvat etsimään apua sukeltamalla meren pohjaan. Runsas, värikäs kuvitus herättää eloon muun muassa joukon hohtavia kultakaloja. Kirjan mukana tulee QR-koodi, jonka avulla sen saa ladattua äänikirjana.
Lapsen oma perhoskirja (Minerva) on osa Laila Nevakiven kuvittamien luontokirjojen sarjaa. Tällä kertaa kirjoittaja on biologi Anne Hakulinen. Kirjassa Niilo, Nelli ja mummo kutistuvat pikkiriikkisiksi ja pääsevät seikkailuun perhosten kanssa. Sadun seikkailut ja vaarallisetkin hetket toimivat houkuttelevana kehyskertomuksena, jonka avulla lapsille kerrotaan runsaasti tietoa erilaisista lähiluonnon perhosista ja niiden elämänkaaresta. Nevakiven kuvitus on poikkeuksellisen hieno ja yksityiskohtainen, ja kirjan kuvia voikin käyttää tunnistusapuna perhosharrastuksessa.
Satumatkoja
Minna Canthin Pikku-Heikin merkillinen matka (Helmivyö) on ensimmäinen kirja, joka sisältää molemmat Minna Canthin kirjoittamat sadut. Molemmat niistä, niin nimisatu kuin Pellervoinen, ovat kansantaruihin pohjaavia ihmesatuja. Pikku-Heikki ja Pellervo tekevät pitkän matkan merkillisiin paikkoihin tapaamaan myyttisiä hahmoja joko pyytääkseen apua tai ihan vain seikkaillakseen. Henri Joelan mustavalkoinen kuvitus paitsi kumartaa traditioille, myös tuo sadut tähän päivään.
Heino Korpelan Hippe hiisityttö Kainuusta (BoD) kertoo hiisiperheen elämästä Kainuun metsissä. Hippe-hiiden perhe joutuu muuttamaan kivilinnastaan, kun hiisimetsän rauhaa uhataan. Uuden metsän ja sopivan asuinpaikan etsiminen ei kuitenkaan ole yksinomaan ikävä asia, vaan tuo mukanaan uuden ystävän ja seikkailuja. Merja Sirviön kuvituksessa on ikuisesti juuri hiisille sopiva hämäränhetki: varjoja, tähtien valoa ja tumman metsän muotoja.
Petronella Grahnin Pomenian taikamaailmaan sijoittuva tarina sai tänä vuonna kahden satukokoelman verran jatkoa. Pomenia : Taikamaailma vaarassa ja Pomenia : Taikamaailman kätketty salaisuus (Kumma) kertovat Pimeydenvelho Käämän vallanhimosta ja Pomenian asukkaiden toivottomaltakin tuntuvasta taistelusta häntä vastaan. Hyvän ja pahan taistelu sopii Grahnin satumaailmaan, jossa niin pienillä kuin suurillakin on tärkeitä tehtäviä. Karnevalistinen kuvitus on vuoroin synkkää, vuoroin värejä ja auringonpaistetta pursuavaa.
Hölmöjä satuja
Paula Norosen ja Minna Kivelän Hulluja satuja jatkaa viime vuosien hölmöjen satujen trendiä. Aiju Salmisen kuvittamassa kokoelmassa alun perin äänisatuina julkaistut kertomukset ovat saaneet tekstimuodon. Saduissa seikkailevat muun muassa karkuteillä oleva älypuhelin, oravaveljekset Mauri ja Vesa sekä joulun jälkeen masentunut joulupukki. Sadut nauravat ennen kaikkea aikuisten maailmalle, joka lapsen silmin näyttää aika oudolta. Kaiken hassuttelun seassa tarinoissa käsitellään myös vakavia asioita kuten rohkeutta ja valehtelun vaaroja.
Petra Raivosen Ihan pöhkö satukirja (Kumma) sisältää kokonaisen satumaailman. Kirjan sivuilla värit kulkevat laidasta laitaan ja kuvat kääntyvät välillä sivuttain, että sivujen mitasta saadaan kaikki irti. Satujen tuhoamiskomitean mielestä tällainen hurvittelu on kuitenkin sopimatonta. Tarinoissa komitea yrittääkin monin tavoin tuhota satuja. Kirjassa on neljä tarinaa ja niihin liittyviä tehtäviä, joiden avulla aikuinen voi tuoda satujen maailman kotiin asti.
Hende Niemisen kuvittama, Ville Nummempään kirjoittama Entistä hölmömpiä iltasatuja (Mäkelä) on jatko-osa Hölmöjä iltasatuja -kokoelmalle. Tarinat venyttävät mielikuvituksen reunoja ja saavat niin lapsen kuin aikuisenkin katsomaan maailmaa ihan uudesta näkökulmasta. Miksi eläimet on nimetty väärin? Tekeekö tietokone joulutonttujen elämän oikeasti helpommaksi vai latistaako se sittenkin joulun tunnelman? Jaksaako kukaan kuunnella loppuun maailman tylsintä iltasatua? Osa kokoelman saduista on julkaistu äänisatuina Pikku Kakkosen Satuaarteet -sarjassa.
Nuku pieni, rauhoitu
Paula Melan viehättävästi kuvittama Isoäitien iltasadut (Otava) sisältää sekä tunnettujen isoäitien että Kotilieden lukijoista mukaan kutsuttujen isoäitien lempisatuja. Kirja on koottu yhdessä Kotilieden kummikerhon kanssa, ja sen on toimittanut Sanna Jaatinen. Mukana on sekä tuttuja että tuntemattomampiakin tarinoita muun muassa Grimmin veljeksiltä, Marjatta Kureniemeltä ja Mika Waltarilta. Lisäksi jokaisen sadun yhteydessä on sen valinneen isoäidin esittely ja hänen muistojaan sadusta. Satuja lukiessa herää halu kysyä omalta lähipiiriltään, millaisia satumuistoja heillä on.
Kiukkumielen ihmeellinen satukirja (Ville Hytönen, kuv. Anu-Riikka Lampinen; Kumma) on kokoelma kertomuksia Kiukkumielen kaupungista. Niitä kertoo Kiukkumielen äiti, joka punoo satuihinsa lapsensa leikit saadakseen tämän rauhoittumaan yöpuulle. Saduissa kohdataan monenlaisia hahmoja pölynimurikauppias Lierukaisesta pahamaineiseen kolttostelija Keppo Pepposeen, ja uuden tarinan odotus saa kummasti Kiukkumielenkin rauhoittumaan. Vaikka kyseessä ei ole varsinainen hölmöjen satujen kokoelma, se sopisi hyvin niiden jatkeeksi.
Sanna Jaatisen toimittama Nuku hyvin : iloisia iltasatuja pienille (Otava) on kokoelma suomalaisten kirjoittajien uusia satuja. Mukana kirjoittamassa ovat muun muassa Siri Kolu, Aki Ollikainen, Hannele Lampela ja Jyri Paretskoi. Kirjoittajien erilaiset taustat ja tyylit näkyvät saduissa hienolla tavalla. Mukana on fantasiaa, arkielämää, hassuttelua ja syvällistäkin pohdintaa. Jokainen satu on juuri sopivan mittainen: tarinalla on aikaa kehittyä, mutta iltasatuhetki ei veny liian pitkäksi.
Maria Nordinin Taikamatka : meditatiivinen satukirja, joka rauhoittaa ja rentouttaa (Viisas Elämä) sisältää lapsen elämänpiiriin sijoittuvia tarinoita, joiden avulla voidaan tehdä mielikuvitusmatkoja, käsitellä tunteita, vahvistaa kiitollisuutta ja rauhoittaa arkea. Satujen tekstiin on merkitty kohtia, joissa tarinan yksityiskohtia tai päähenkilöitä voidaan muuttaa. Näin tarinoista tulee lapselle henkilökohtaisia. Kirjan kuvituksen on tehnyt Anna Ratilainen.
Satuja muualta
Kuinka krokotiili kadotti kielensä (Aviador) on Tiina Lehtorannan kokoama, Lauri Otonkosken käsikirjoittama ja Anna Helmisen kuvittama kokoelma eri kulttuureista kotoisin olevia tarinoita. Monikielisessä kirjassa jokaisesta tarinasta on sekä suomen- että alkukielinen versio. Tarinoiden maailma on kaikkialla samankaltainen: somalialaisessa nimitarinassa kettu huijaa Pohjolan eläinten sijaan krokotiilia, ja persialaisessa tarinassa Pieni poika herneinen pienen pieni, herneen sijaan kikherneestä kasvanut poika päihittää kuninkaan ja saa rikkauksia, joilla elättää perheensä.
Persian ruusu : Nasirin ja Leylan tarina (Sandcastle Productions) on Camilla Sandbergin kirjoittama ja Eeva Kouvalaisen kuvittama kertomus Nasirista, jonka elämässä keltainen persianruusu ja sen tuoksu näyttelevät keskeistä osaa. Parfyymeja valmistava Nasir kohtaa Leylan, joka tunnistaa persianruusun pelkästä tuoksusta. Tarinan mukana tulee QR-koodi, jonka avulla sadun voi kuunnella Carl-Kristian Rundmanin lukemana.
Paula Niemi