Hyppää sisältöön

Lukijalle nro 1/2024

Virikkeiden vuoden 2024 ensimmäinen numero keskittyy jälleen kerran edellisvuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Katsauksissa käsitellään vuonna 2023 julkaistuja kuvakirjoja, lastenkirjoja, tietokirjoja, nuortenkirjallisuutta ja suomenruotsalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Numerossa haluamme nostaa hienoa kotimaista kirjallisuutta esiin ja samalla esitellä lasten- ja nuortenkirjojen keskeisiä teemoja.

Mennyt vuosi sisälsi kylmää kyytiä kotimaiselle lasten- ja nuortenkirjallisuudelle kirjojen arvolisäveron uhatessa nousta sekä vähälevikkisen laatukirjallisuuden ostotuen loppuessa. Suomenkielinen lasten- ja nuortenkirjallisuus saa myös hyvin vähän näkyvyyttä lehdissä tai muussa valtamediassa. Kirjallisuuskeskustelu kutistuu entisestään, kun lukutaidon heikentymisen ja lukemisen vähenemisen huolipuhe vie viimeisenkin palstatilan. Myöskään lanu-kirjojen kaventunut saatavuus kirjakaupoista, saatikka negatiivinen sävy kirjallisuuspuheessa, ei kannusta kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita tai kuvittajia, eikä myöskään innosta kotimaisen kirjan äärelle. Tämä on todella harmi, sillä samaan aikaan suomalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus saa runsaasti näkyvyyttä kansainvälisesti! 

Tammikuun 2024 alussa sain kunnian edustaa Suomen IBBY:ä jo toisen kerran Hans Christian Andersen -palkintoraadissa. Raati työskenteli lähes koko vuoden 2023 lukien teoksia 59 kirjailijalta ja kuvittajalta 33 eri maasta. Kaikista ehdokkaista keskusteltiin raadin kesken mittavasti jo ennen viikon työskentelyä Baselissa, Sveitsissä, missä työskentely huipentui vuoden 2024 kärkiehdokkaiden ja voittajien valintaan. Kuten kaikista, myös Suomen upeista ehdokkaista, kirjailija Timo Parvelasta ja kuvittaja-kirjailija Linda Bondestamista käyty debatointi oli monipuolista, paikoin intensiivistäkin. IBBY:n keskusjärjestö julkaisi tammikuussa listan kärkiehdokkaista. Kirjailijoiden kuuden kärkeen valittiin myös Timo Parvela, mikä on valtava menestys jo itsessään! Molemmat, niin Parvela kuin Bondestam olivat nyt nimettyinä ensimmäistä kertaa, sillä työläs nimitysprosessi oli Suomen osalta monia vuosia jäissä. Parvelan rinnalla huimalla kirjailijoiden lyhytlistalla ovat myös Marina Colasanti Brasiliasta, Heinz Janisch Itävallasta, Lee Geum-yi Etelä-Koreasta, Bart Moeyaert Belgiasta ja Edward van de Vendel Alankomaista.

Voittajat, kirjailija ja kuvittaja, julkistetaan Bolognan lastenkirjamessuilla huhtikuussa 2024. Tuolloin julkaistaan myös raadin kokoama suosituslista, joka sisältää tarkoin valittuja teoksia, joita kannustetaan käännettävän mahdollisimman monille kielille. 

Samalla kun työskentely Hans Christian Andersen -palkintoraadissa on tuonut lisää ymmärrystä eri puolilla maailmaa julkaistusta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta, on se ehdottomasti muistuttanut myös siitä, miten upeaa, monipuolista ja laadukasta kirjallisuutta Suomessa tuotetaan lapsille ja nuorille. Tämä katsausnumero olkoonkin kunnianosoitus sille taitavalla joukolle kirjailijoita ja kuvittajia, jotka tekevät kirjoja lapsille ja nuorille intohimoisesti ja valtavalla panostuksella! 

“Työskentely palkintoraadissa on ehdottomasti muistuttanut myös siitä, miten upeaa, monipuolista ja laadukasta kirjallisuutta Suomessa tuotetaan lapsille ja nuorille.”

Katsauksen aloittaa vuoden 2023 kotimaisten kuvakirjojen huikeaa laatua tarkasteleva artikkeli, jonka ovat kirjoittaneet Jaana Pesonen ja Marianna Lammi. He esittelevät kahdeksan korkeatasoista kuvakirjateosta, joiden monipuoliset aiheet kattavat niin kalevalaista perinnettä, ihmisten kuin myös muiden lajien ainutlaatuisuutta kuin myös lukemisen iloa.

Yhteisessä tietokirjakatsauksessaan Marianna Lammi ja Jaana Pesonen nostavat esille vuoden 2023 kiinnostavimpia tietokirjoja. Lammi kirjoittaa erityisesti toislajisten eläinten, luonnon ja ympäristön tilaa ja suojelua käsittelevistä teoksista, ja pohtii kuinka kyseisiä aiheita käsitellään niin vallan ja vaikuttamisen kuin myös esimerkiksi ihmisen ja koiran yhteiselon kautta. Uusin lasten tietokirjallisuus laajenee vihdoin myös tuotanto- ja maatilaeläinten oikeuksiin. Mukana katsauksessa on myös syöpää lapsentasoisesti käsittelevä kirja, sekä myös historiallinen tietokirja, jossa esillään koskettavasti elämää toisen maailmansodan aikana. 

Marianna Lammin ja Jaana Pesosen yhteistyö jatkuu myös lastenromaanikatsauksessa, jossa he esittelevät kolme proosamuotoista tekstiä, joiden tarinoissa ja kielessä yhdistyy kauneus ja mielikuvitus. Mukana katsauksessa ovat Ai niin, minä olen muuten Lee (Enostone), joka kertoo erityislapsesta, sekä Sumupuiden kirja (S&S) ja Mustan Kuun majakka (Lasten Keskus), jotka molemmat tematisoivat luontosuhteen merkitystä mutta myös vihapuhetta ja vierauden pelkoa

Vuoden 2023 nuortenkirjakatsaus keskittyy neljään teokseen. Arvostelulautakunnan nuorisojäsen Saima Laakkonen kirjoittaa kotimaisista korkeatasoisista nuortenkirjoista, joita yhdistää teemoissa niin nuorten arki, harrastukset, ystävyys kuin myös perhesuhteet. 

Sara Nordlund-Laurent esittelee omassa artikkelissaan suomenruotsalaista lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Monipuolisesta ja erittäin korkealaatuisesta kattauksesta nousee esiin erityisesti kirjoja, jotka käsittelevät niin ihmisen keskinäisiä vuorovaikutussuhteita, mutta myös vuorovaikutusta luonnon sekä toislajisten eläinten kanssa. Teemoista erottuvat selkeästi myös identiteetti, kasvukivut ja suru. Nordlund-Laurent huomio myös hieman vähentyneet julkaisumäärät, ja pohtii englanninkielisen nuortenkirjallisuuden suosion lisääntymistä.

IBBY Finlandin tärkein tehtävä on aina ollut nostaa esille lapsille ja nuorille kirjoitettua kirjallisuutta ja edistää lukemista.

IBBY Finlandin tärkein tehtävä on aina ollut nostaa esille lapsille ja nuorille kirjoitettua kirjallisuutta ja edistää lukemista. Tätä tehtävää IBBY:ssä toimivat vapaaehtoiset toteuttavat sydämellä ja innostuksella. Kiitos kaikille hallituslaisille, arvostelulautakunnan jäsenille ja muille aktiivisille panoksestanne! Suomessa julkaistava lasten- ja nuortenkirjallisuus ansaitsee lisää näkyvyyttä ja huomioita, ja tässä numerossa nostammekin esille juuri parhaita teoksia, joille soisi runsaasti lukijoita, mutta myös palkinnon tai kaksikin.

Antoisia lukuhetkiä! Nautitaan kaikki kotimaisesta hienosta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta!

IBBY Finlandin arvostelulautakunnan puheenjohtaja
Jaana Pesonen

Uutinen Hans Christian Andersen -palkinnosta on luettavissa täällä (englanniksi): https://www.ibby.org/awards-activities/awards/hans-christian-andersen-award/hans-christian-andersen-awards-2024


Virikkeitä on IBBY Finlandin julkaisema kulttuurilehti, joka käsittelee lasten- ja nuortenkirjallisuutta.


Virikkeitä 1/2024
Päätoimittaja (tämä numero): Emmi Jormalainen


Sisällys

Vuoden 2023 kuvakirja-aarteita
Teksti: Marianna Lammi ja Jaana Pesonen

Kuvitetut lastenromaanit lapsille ja aikuisille
Teksti: Marianna Lammi ja Jaana Pesonen

Luontoa, historiaa, tiedettä ja tutkimusta – Katsaus vuoden 2023 tietokirjoihin
Teksti: Marianna Lammi ja Jaana Pesonen

Ystävyyttä, harrastuksia ja perhesuhteita – neljä kotimaista nuortenkirjaa vuodelta 2023
Teksti: Saima Laakkonen

Från filosofiska frågeställningar till vilda äventyr. Den finlandssvenska barn- och ungdomsutgivningen år 2023
Text: Sara Nordlund-Laurent

Takaisin Virikkeitä-lehden etusivulle.