Hyppää sisältöön

Ystävyyttä, harrastuksia ja perhesuhteita – neljä kotimaista nuortenkirjaa vuodelta 2023

Vuonna 2023 julkaistiin paljon laadukasta nuortenkirjallisuutta. Kotimaisissa nuortenkirjoissa keskiössä ovat nuorten arki, harrastukset, ystävyys sekä perhesuhteet.

Leena Paasion nuorille suunnattu Itämeri-duologia päättyy romaanissa Bengtskär itä kahdeksan (Wsoy 2023). Avausosassa Harmaja luode seitsemän (Wsoy 2022) päähenkilö Eetun äiti on kadonnut jäljettömiin päivittäisellä aameu-uinnillaan. Poliisi pitää tapahtunutta onnettomuutena, mutta Eetu on varma, että siihen liittyy jotain hämärää. Silti elämä jatkuu; lukion alku, purjehdus ja kotityöt pitävät Eetun kiireisinä. Lopulta huoli äidistä ja lisääntynyt vastuu ovat kuitenkin liikaa, ja hänen on pidettävä taukoa sekä purjehduksesta että koulusta.

Toisessa osassa näkökulma vaihtuu, kun päähenkilön roolin saa Rasmus, Eetun treenikaveri ja pahin kilpakumppani. Eetu palaa puolen vuoden tauon jälkeen lukioon ja purjehdusseuraan, mutta äidin kohtalo on edelleen mysteeri. Rasmus pääsee totuuden jäljille tutkiessaan isänsä yrityksen toimintaa.

Jännitystarinana markkinoitu teospari sisältää toki mysteerin, mutta samalla se on myös suloinen romanssi, osuva kuvaus nuorten arjesta sekä puheenvuoro Itämeren puolesta. Meri on tärkeässä osassa tarinaa niin hyvässä kuin pahassa. Nuorille purjehtijoille meri mahdollistaa rakkaan harrastuksen. Rasmuksen perheen yritys tekee voittoa meren avulla ja monesti sen kustannuksella. Eetun perheelle meri edustaa surua ja menetystä, mutta samalla se on myös muisto rakkaasta ihmisestä. Kirjailijan rakkaus Itämerta kohtaan välittyy rivien välistä lukijalle upeasti.

Kirjoissa merkittävään rooliin nousee myös päähenkilöiden kilpaharrastus. Heidän palonsa lajiaan kohtaan on käsinkosketeltavaa. Purjehdus tuo nuorten elämään jännitystä, ja treenien raskaus sekä vaativuus antaa muuta ajateltavaa arjen haasteiden keskellä. Toisaalta kurinalainen treenaaminen vaatii paljon, ja kilpailuissa pärjääminen asettaa kovia paineita. Teospari kuvaa onnistuneesti sitä, miten kilpaharrastus vaikuttaa ihmissuhteisiin ja toisinpäin. Rasmuksen vaikea isäsuhde heijastuu kilparadoille, ja joskus jopa harjoituksiin. Isä vaatii pojaltaan menestystä ja saattaa huomauttaa pienistäkin virheistä, minkä vuoksi Rasmuksen itsetunto on heikko ja harteilla painaa vaatimus menestyksestä. Yhteinen harrastus yhdistää nuoria, ja etenkin Rasmuksen ja Eetun treenikaveri Salla on kummallekin läheinen ystävä. Sen sijaan tiivis kilpailu ja vastakkainasettelu aiheuttaa poikien välille kitkaa.

Harrastuksen merkitys on niin ikään suuressa roolissa Dess Terentjevan toisessa säeromaanissa Freestyle (Wsoy 2023). Kaille tanssi merkitsee vapautta, turvaa ja ystävyyttä. Hän on tanssinut parhaan ystävänsä Mandin kanssa niin kauan kuin jaksaa muistaa.

Kai ei ole kiinnostunut seurustelusta. Hän on kyllästynyt siihen, että häntä ja Mandia luullaan aina pariskunnaksi. Ja kun Mandi ihastuu tanssikoululla tapaamaansa tyttöön, pelkää Kai menettävänsä parhaan ystävänsä. Koska niinhän siinä aina käy: seurustelu menee ystävyyden edelle. Mutta ehkä Kainkin kokemille tunteille on olemassa jokin nimi.

Aseksuaalisuus nousee esille harvassa nuortenkirjassa, joten on hienoa, että se saa näkyvyyttä näin upeassa teoksessa. Suurimmassa osassa nuortenkirjoista parisuhteet jyräävät ystävyyssuhteet, mikä on toki ymmärrettävää; seurustelu on uusi, jännittävä asia nuoren elämässä, kun taas ystävyyssuhteista on kokemusta taaperoiästä lähtien. Silti mietityttää: pitäisikö nuortenkirjoissa kuvata enemmän ystävyyttä? Onhan ystävyys edelleen aivan yhtä tärkeää kuin ennen seurustelua. Ja edelleen ystävyyssuhteet voivat olla samalla tavalla vaikeita, voimaannuttavia, lohdullisia, toksisia tai mitä tahansa muuta. Siksi niiden tärkeyttä ei pitäisi ohittaa nuortenkirjoissa.

Terentjevan säemuotoinen teksti on lennokasta, herkkää ja vaivatonta, kuin tanssia. Sen kautta välittyvä tunne on voimakas, rytmi tarttuva. Sävy on lempeän salliva; nuoruuden sotkuisia tunteita kuvataan samaistuttavalla tavalla vähättelemättä, mutta samalla viesti on lohdullinen: Suuret tunteet ovat osa nuoruutta, eikä kaikkea tarvitse tietää heti. Anna mennä vaan, heittäydy mukaan täysillä!

Tanssia harrastetaan myös Erika Vikin hieman nuoremmille lukijoille kirjoitetussa kirjassa Olivia online (S&S 2023). Kuudesluokkalainen Olivia tuntee itsensä petetyksi, koska äiti on tapaillut uutta miestä kertomatta hänelle mitään. Isäkin on tuottanut Olivialle pettymyksen, sillä yhteiset viikonloput Helsingissä peruuntuvat jatkuvasti työmatkojen takia. Ystävätkään eivät tunnu ymmärtävän, miltä Oliviasta tuntuu. Heidän mielestään Olivia ylireagoi. Tanssitunneilla muut murheet onneksi unohtuvat. Vapaa-ajalla Olivia kuvaa tanssivideoita, joita hän julkaisee TikTokiin sekä Instagramiin. Ja kun Juneboy_07 kommentoi tanssivideoon ja lähettää yksityisviestiä, Oliviasta tuntuu, että hän on vihdoin löytänyt jonkun, joka jaksaa kuunnella ja ymmärtää häntä.

Kirjan keskeisin teema on grooming, jossa aikuinen pyrkii lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön luomalla tähän yhteyden esimerkiksi lähettämällä mukavia viestejä ja kehuja. Teos on kirjoitettu ensisijaisesti varhaisteini-ikäiselle lukijalle, eikä se sorru turhaan pelotteluun. Aihetta käsitellään lapsen näkökulmasta sen vaatimalla vakavuudella, mutta se tuodaan esille osana tarinaa, ilman saarnaavaa tai opettavaista sävyä.

Myös vanhempien ero ja uusperhekuviot nousevat esille. Olivian vanhempien erosta on useampia vuosia aikaa, mutta hän ei pidä siitä, että vanhemmat alkavat tapailla toisia. Hän kokee täysin vieraiden ihmisten tunkeutuvan hänen henkilökohtaiseen tilaansa. Ja toisaalta tuntuu myös siltä, että äiti hylkää hänet ja haluaa aloittaa uuden elämän toisen perheen kanssa. 

Ystävyyssuhteita käsitellään kahdesta eri näkökulmasta. Olivian paras ystävä Venla on koko koulun julkkis ja aina valokeilassa. Hän kertoo parhaat juorut, janoaa draamaa ja sysää toiset syrjään, kun siltä tuntuu. Olivia kokee kuitenkin olevansa onnekas, kun Venla on kelpuuttanut hänet rinnalleen, vaikka aloittikin koulun uutena oppilaana ja ulkopuolisena. Nyt Venla on kuitenkin kertonut koko koululle Olivian elämän tapahtumista ja hylkää tämän, kun Olivia syyttää häntä yksityisasioiden levittämisestä. Toisaalta Olivialla on myös nettiystävä Amiragrrl, jonka kanssa hän viestittelee päivittäin. Amiragrrl rohkaisee ja kannustaa häntä, kyselee kuulumisia ja kuuntelee huolia. Lopulta nettiystävä on se, joka pelastaa Olivian pelottavasta tilanteesta.

Kansi teokseen Mari Kujanpää: Rumuuspäiväkirja

Mari Kujanpään Rumuuspäiväkirjassa (Otava 2023) keskiössä ovat koulukiusaaminen ja oman paikan etsiminen. Kahdeksasluokkalaista Malvaa on kiusattu yläkoulun alusta lähtien. Hänen ulkonäköään on kommentoitu, hänen kehoonsa on koskettu luvatta, ja häntä on nöyryytetty julkisesti. Vähitellen hän on alkanut itsekin uskomaan olevansa ruma ja inhottava. Koulukiusaamisen kauheutta ja sen jättämiä jälkiä ei yritetä silotella, vaan Kujanpää kirjoittaa siitä suoraan, mitään peittelemättä. 

Malva pakenee pahaa oloa metsään ja piirtää tunteitaan paperille. Apuun tulee myös kouluterveydenhoitaja sekä toiset nuoret, joilla on samanlaisia kiinnostuksen kohteita. Malvalla ei ole ollut ystäviä, ja uusiin ihmisiin tutustuminen jännittää. Hän pelkää sanovansa jotain väärää tai olevansa toisten mielestä tylsä. Avautuminen tuntuu ahdistavalta, sillä hän uskoo toistenkin silloin huomaavan, miten ruma hän on. Uudet ystävän Runon kanssa Malva uskaltautuu kuitenkin kuvataidekouluun ja metsäretkelle. Yhdessä he päättävät osallistua myös mallikurssille, jossa he tutustuvat Siruun, joka uskaltaa haastaa kurssilla esitettyjä kauneusihanteita. Sävy on toiveikas; jokainen voi löytää omat juttunsa ja omat ihmisensä.

Esille nousevat myös perhesuhteet. Malvan äiti on yksinhuoltaja, ja isä läsnä vain puhelimen välityksellä. Äidillä on tarve ymmärtää ja tukea tytärtään, mutta Malvasta tuntuu, ettei äiti aivan ymmärrä häntä. Onneksi aikaa voi viettää myös äidin tädin ja tämän miehen kanssa. Aune ja Keijo ovat Malvalle kuin isovanhemmat, ja eläkeläispariskunnan huoleton elämä tuntuu turvalliselta.

Tekstin on kirjoittanut Saima Laakkonen, joka on IBBY Finlandin arvostelulautakunnan nuorisojäsen.