Hyppää sisältöön

Lukijalle 1/2023

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden kentällä vuosi 2022 oli jälleen kerran upea. Tämä eteesi avautuva Virikkeitä 1/2023 -lehti tuo esiin monipuolisia teoksia ja tekijöitä, joita ilman lukukipinän syttyminen ja tiedonjanon kokeminen sekä niiden ylläpitäminen olisi huomattavasti vaikeampaa, lähes mahdotonta. Sinulle, ystäväni Lukija, avautuu tämän numeromme myötä henkeäsalpaavan hieno kuva kotimaisen ja käännetyn lasten- ja nuortenkirjallisuuden laaja-alaisuudesta ja korkeasta laadusta. 

Ruotsinkieliset lasten- ja nuortenkirjat olivat viime vuonna erityisen hyvin parrasvaloissa, sillä sekä Finlandia Junior että August-palkinto menivät suomenruotsalaiselle teokselle. Sara Nordlund-Laurentin katsauksessa Från pepparpupplor till flygande farkoster käydään kattavasti läpi edellisvuoden kirjallisuutta. Nordlund-Laurentin tekstissä käsitellään mainitut palkinnot saaneet Giraffens hjärta är ovanligt stort / Kirahvin sydän on tavattoman suuri (Sofia & Amanda Chanfreau, suom. Outi Menna) ja Vi ska ju bara cykla förbi / Mehän vaan mennään siitä ohi (Ellen Strömberg, suom. Eva Laakso). Näiden lisäksi Lukijalle tehdään tutuiksi mm. ainoa viime vuonna julkaistu ruotsinkielinen lasten runokokoelma Dikter för små öron (kirjoittanut Nina Gran & kuvittanut Sanna Mander), ainoa tietokirja Myrornas rekordbok (Katja Bargum Jenny Lucander) sekä monta muuta teosta, joiden aihepiirit vaihtelevat lukemaan oppimisesta ja hevosharrastuksesta itsetuntemukseen. 

Marianna Lammin laajassa ja antoisassa kuvakirjakatsauksessa Kaikuja sodasta, helliä isiä, itsensä hyväksymistä ja kuvakirjahelmiä esitellään monimuotoisesti eri aiheisia teoksia. Perheaiheisissa kuvakirjoissa nousevat esiin uuden vauvan tulo ja isät, joiden perinteinen elättäjä-hauskuuttaja -rooli saa rinnalleen uusia variaatioita. Erityisherkkyys, yksinäisyys, itsetuntemus ja ihmisyyden moninaisuus löytävät uusissa kuvakirjoissa oman tilansa siinä missä luonto- ja sota-aiheetkin.

Katsauksen lopuksi Lammi nostaa esiin vuoden 2022 erityiset kuvakirjahelmet Saariston prinsessaMummojen kirja!, Valpuri ja vaarallinen aamupuuroLuuranko sekä Kaikki löytämäni viimeiset. Näistä ensin mainittu Saariston prinsessa on Camilla Mickwitzin kuvitusten pohjalta Tuutikki Tolosen sepittämä vuodenaikojen vaihtelun mukaan etenevä kertomus. Reetta Niemelän ja Anne Vaskon Mummojen kirja! kunnioittaa nimensä mukaisesti erilaisia ja erityisiä mummoja ihmisistä eläimiin. Saara Kekäläisen kirjoittama ja Reetta Niemensivun kuvittama humoristinen ruoan syömisen vaikeudesta kertova Valpuri ja vaarallinen aamupuuro pääsi viime vuonna ainoana kuvakirjana Finlandia Junior -ehdokkaaksi. Malin Klingenbergin ja Maria Sannin (suom. Outi MennaLuuranko avaa ihmisen aivan konkreettisesti pienten silmien ihmeteltäväksi ja tuo esiin haavoittuvuutemme. Kaikki löytämäni viimeiset on Maija Hurmeen kuvittama ja niin suomeksi kuin ruotsiksi kirjoittamana teos kaikenlaisista viimeisistä, joiden kautta voi kokea niin ilon kuin kaihon läikähdyksiä ja joissa riittää pohdittavaa sekä lapselle että aikuiselle. 

Jaana Pesonen luo omassa katsauksessaan Lasten ja nuorten tietokirjojen monet muodot mielenkiintoisen silmäyksen vuoden 2022 tietokirjallisuuteen. Jutussa esitellään 11 teosta, joihin sisältyvät esimerkiksi kirjoitusopas Sun vuoro – Löydä oma äänesi (Angie Thomas, suom. Ilkka Rekiaro) ja satutietokirja Murkens ja hirmuinen syysmyrsky (Maaret Kallio & Susanna Ruuhilahti, kuv. Julia Savtchenko) sekä antirasismia, moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta käsittelevät teokset Nuoren antirasistin kirja (Tinashe Williamson, suom. Terhi Width) ja Third Culture Kids (toim. Mona Eid & Koko Hubara, valokuvat Caroline Suinner, graaf. Kiia Beilinson). Sijansa saavat niin ikään luontoa ja retkeilyä, teknologiaa ja keksintöjä käsittelevät oivalliset tietokirjat, joiden tekijät ovat kokeneita (tieto)kirjailijoita, kuvittajia ja tutkijoita. 

Pesosen toinen juttu Maailmantyttäret vie ihanalle ja ihmeelliselle matkalle tutustuttaa Lukijan palkitun Siiri Enorannan kymmenenteen teokseen innostavasti ja asiantuntevasti. Maailmantyttäret on utopia täynnä seikkailua, hyväksyvää ystävyyttä ja elämästä nauttimista ilman kapitalismin kahleita. Jokaisella kirjan viidestä kertojasta on oma äänensä, jonka kautta hänen persoonansa pääsee oikeuksiinsa. Teos kuvaa moninaisuutta ja tyttöjen seksuaalisuutta osuvasti ja raikkaasti. 

Säeromaanimuoto on viime vuosina lisääntynyt erityisesti nuortenkirjallisuudessa. Saima Laakkonen kirjoittaa tekstissään Mielenterveysteemoja ja oman identiteetin pohtimista kauniin soljuvasti kolmesta viime vuonna ilmestyneestä säeromaanista. Sanni Ylimartimon Pimeässä hohtavat tähdet on yläkouluikäisen maailmasta kertova esikoisteos. Hanna van der Steenin Punapipoinen poika pureutuu nuoren elämässä tapahtuvaan suureen elämänmuutokseen ja sen aiheuttamaan tunteiden turbulenssiin. J.S. Meresmaan Kerberos on osa säeromaanitrilogiaa, sen päätösosa, mutta toimii myös itsenäisenä teoksenaan. 

Mikäli vuodelle 2023 saisi ystävällisen mutta napakan julkisen toiveen esittää, olisi se ehdottomasti tämä, että erityisesti kotimainen mutta myös laadukas ulkomainen lasten- ja nuortenkirjallisuus ja sen tekijät saisivat ansaitsemansa mediahuomion. Lisää nostoja, lisää arvosteluja ja lisää positiivista näkyvyyttä sille, mikä mahdollistaa lasten ja nuorten lukutaidon kehittymisen. Mikäli lukutaitoa ja kipinää lukemiseen halutaan yhteiskunnallisesti aidosti nostaa Fenixin siivilleen, se vaatii työtä myös muilta kuin kasvatuksen ja koulutuksen toimijoilta, kirjastoilta tai kodeilta. Vastuu on yhteinen, joten kannetaan se ylpeydellä ja kirjallisuutemme monipuolisuutta juhlistaen. 

Teksti: Niina-Annukka Paukkonen


Virikkeitä on Ibby Finlandin julkaisema kulttuurilehti, joka käsittelee lasten- ja nuorten kirjallisuutta.


Virikkeitä 1/2023
Päätoimittaja: Niina-Annukka Paukkonen
Toimittajat: Saima Laakkonen, Marianna Lammi, Sara Nordlund-Laurent ja Jaana Pesonen


Sisällys

Från pepparpupplor till flygande farkoster
Den finlandssvenska barn- och ungdomslitteraturen år 2022
Text: Sara Nordlund-Laurent

Kaikuja sodasta, helliä isiä, itsensä hyväksymistä ja kuvakirjahelmiä
Katsaus Suomessa julkaistuihin kuvakirjoihin vuonna 2022
Teksti: Marianna Lammi

Lasten ja nuorten tietokirjojen monet muodot
Katsaus vuoden 2022 tietokirjoihin
Teksti: Jaana Pesonen

Mielenterveysteemoja ja oman identiteetin pohtimista
Kolme kotimaista säeromaania vuodelta 2022
Teksti: Saima Laakkonen

Kirja-arvosteluissa Siiri Enorannan Maailmantyttäret ja Maija Hurmeen Kaikki löytämäni viimeiset
Teksti: Marianna Lammi ja Jaana Pesonen