Hyppää sisältöön

Anni Swan -mitalin kärkilistalla kirjoja, jotka osoittavat lasten- ja nuortenkirjallisuuden arvon ikään katsomatta

IBBY Finland ry jakaa joka kolmas vuosi Anni Swan -mitalin kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Anni Swan -mitali on vanhin edelleen jaettava lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, ja se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1961. Mitali on hopeoitu ja Wäinö Aaltosen suunnittelema. Mitali myönnetään teokselle, joka on taiteellisesti korkeatasoinen ja aiheenkäsittelyltään sekä ilmaisultaan omintakeinen. 

IBBY Finland ry on nimennyt viisi teosta tai teossarjaa kärkilistalle Anni Swan -mitalin saajaksi. Mitalin saaja julkistetaan IBBY Finlandin seminaarissa 20.9.2024. 

Anni Swan -mitalin 2024 kärkilista:

Siiri Enoranta: Maailmantyttäret (WSOY 2022)

Maailmantyttäret on vaikuttava utopiaromaani, joka puhuttelee lukijaa monin tavoin. Enorannan mestarillinen ja runsaudessaan häkellyttävä teos on ihmeellinen matka lähitulevaisuuteen. Teoksen keskiössä ovat ilmastokriisin, pandemioiden ja teknologiamurroksen lisäksi myös ikiaikaiset aiheet, kuten rohkeus ja tyttöjen ystävyys. Romaanin vaihtuva kertojaviisikko on sen ehdoton vahvuus: moninainen ja samalla uskottava. Teoksella nähdään myös olevan vahva elokuvallistamispotentiaali.

Laajempi arvostelu ja lisää perusteluita nimitykselle. 

Maija Hurme: Kaikki löytämäni viimeiset (Etana Editions 2022), Alla mina sista (S&S 2022)

Kaikki löytämäni viimeiset ja sen samanaikaisesti julkaistu ruotsinkielinen versio Alla mina sista on taideteos, joka murtaa lajirajoja. Teoksessa on vahva, aito kaksoispuhuttelu, joka tekee siitä kaikenikäisiin vetoavaa luettavaa. Viimeisten hetkien, kasvien, eläinten, ja kohtaamisten ympärille kiertyvät kollaasit tavoittavat häkellyttävällä tavalla elämän kauneuden, ilon, surun ja lohdun.

Laajempi arvostelu ja lisää perusteluita nimitykselle. 

Jani Toivola ja Saara Obele: Roni -sarja: Poika ja hame (Otava 2021), Poika ja perhostunne (Otava 2022) ja Poika ja rohkeusloikka (Otava 2023)

Jani Toivolan ja Saara Obelen Roni -kirjat ovat ehyitä, suomalaista lastenkirjakenttää uudistavia kirjoja, joissa päähenkilönä on monin tavoin normatiivisia käsityksiä haastava lapsi.  Roni-kirjoissa normalisoidaan muutenkin perheiden erilaisuutta ja lasten monimutkaista tunne-elämää. Tekstiltään ja kuvitukseltaan lämmin sarja muistuttaa omaan itseen uskomisen tärkeydestä. Vaikka Roni-kuvakirjasarjassa vallitsee kuvan ja tekstin liitto, nimetään Toivola sarjan kirjoittajana mitalin palkintoehdokkaaksi. 

Sarjan aloitusosa Poika ja hame (2021) huomioitu katsausartikkelissa.

Anne Vasko: trilogia Lentopusu (Etana Editions 2019), Ponin häntä (Etana Editions 2021) ja Hattu (Etana Edition 2023)

Anne Vaskon kuvakirjatrilogia on leikkisä, hauska ja monikerroksinen. Samalla satua ja yllätyksellisyyttä yhdistelevät teokset vievät kaikkein tärkeimpien kysymysten äärelle. Vaskon upeissa väreissä leiskuvat kuvitukset ovat taidokkaita ja kauniita.

Laajempi arvostelu ja lisää perusteluita nimitykselle (Hattu arvosteltu katsauksen lopussa.)

Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni: Suomen Supernaisia -sarja: Minna! — Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot (Teos 2018), Ellen! — Taiteilija Ellen Thesleffin elämä ja villit värit (Teos 2019) Eeva! — Kirjailija Eeva Kilven polut, muistot ja viisaat sanat (Teos 2020), Fredrika! — Kirjailija Fredrika Runebergin unelmat ja ihmeellinen puutarha (Teos 2021), Paraske! Larin Parasken ilot, surut ja säkenöivät säkeet (Teos 2022), Tove! — Tove Janssonin matka vapauteen ja maailman ääriin (Teos 2023)

Suomen Supernaisia -sarja on lajirajat ylittävä, ihailtu ja kiitelty sarja. Sarjalle ominaista on, ettei oletettua lapsilukijaa vähätellä, mutta se on saanut lämpimän vastaanoton myös vanhustyön parissa. Suomen Supernaisia -sarja antaa kasvot Suomen moninaisille vaikuttajanaisille ja luo monitasoisia yhteyksiä nykypäivään. Vaikka Suomen Supernaisia -kuvakirjasarja on kuvan ja tekstin liitto, nimetään Leena Virtanen sarjan kirjoittajana mitalin palkintoehdokkaaksi. 

Laajemmat arvostelut ja lisää perusteluita täällä ja täällä.