Hyppää sisältöön

Valkeantuoja

Elina Rouhiainen (teksti) & Kaisa Ranta (kuvittaja):
Valkeantuoja
Minerva Kustannus 2021
ISBN 9789523751507

Valkeantuoja on Nelimaan tarinat -fantasiasarjan avausosa. Viisikon tapaan Taaro, Alva, sisarukset Nata ja Liekko sekä viuhtakettu Vinha yhdistävät voimansa selvittääkseen arvoitusta. Neljän sovussa elävän herttuakunnan rauha on uhattuna, kun Vaarroksen herttuakunnan Valkeantuoja, valoa tuottava elävä kone, on varastettu. Vaarroksen väki epäilee rikoksesta kaikkia ulkopuolisia. Pian lapset oivaltavat, että varas saattaakin rikastumisen sijaan haluta järkyttää herttuakuntien rauhaa. 

Muun muassa Topelius-palkinnon sekä vuoden parhaalle kotimaiselle fantasiaromaanille jaettavan Kuvastajan voittanut Rouhiainen rakentaa tekstissä fantasiamaailmaa huolella. Kirjan neljä kansaa (Vaarroksen, Suomuskan, Sansten ja Kömsten herttuakunnat) viihtyvät erilaisissa asuinpaikoissa ja ovat luonteiltaan, yhteiskunniltaan ja kulttuureiltaan erilaisia. Kömsteläisiä kukaan ei ole nähnyt vuosisataan. Eri elämänpiireistä tulevia lapsia yhdistää kuitenkin halu suojella lähimpiään perättömien epäilyjen ja mahdollisen sodan vahingoilta. Valkeantuoja ja muut mahtaat eli merkilliset, käyttötarkoituksiltaan salaiset koneet, sanstelaisten kumppanina elävät kumpas-eläimet ja poltikkaiden eli pronssinväristen liskojen munat asemoivat tarinan näppärästi fantasiamaailmaan.  

Valkeantuoja on perinteinen fantasiakertomus, jossa huijataan rosvoja, joudutaan pulaan ja selvitään yhteistyöllä isoistakin haasteista. Lapset ovat kirjassa aikuisia nokkelampia, mutta saavat myös apua niiltä aikuisilta, jotka malttavat kuunnella lapsia. Lopussa tarina jää kesken tavalla, joka saattaa harmittaa nuorempaa lukijaa, ellei seuraavaa osaa ole jo käsillä.

Rannan kuvitus on omaperäinen ja kaunis. Herttuakunnille on luotu omat symbolinsa, ja henkilöiden vaatetuksessa on paljon vaikutteita historiallisista asuista ja etenekin kaakkois-Aasian pukeutumisesta. Murretuin sävyin väritetyt kuvat ja pitkäkuonoiset eläimet ihastuttavat varmasti lukijoita.

Paula Niemi