Hyppää sisältöön

Unohdettu ötökkäkirja

Julia Savtchenko
Unohdettu ötökkäkirja : professori Melesin merkilliset muistiinpanot
Karisto 2020
ISBN: 9789511372998

Vuonna 2014 Julia Savtchenko julkaisi Salaisen sienikirjan. Se esitteli koko joukon outoja ja kiehtovia sieniä, joilla on kirjavinkkauksissa houkuteltu pikkukoululaisia lukemaan. Nyt kirja sai vihdoin odotettua jatkoa professori Mimosa Melesin unohtuneista hyönteismuistiinpanoista. Unohdettu ötökkäkirja : professori Melesin merkilliset muistiinpanot on aarreaitta jokaiselle hyönteisiä tutkimaan unohtuvalle lapselle. Kirja esittelee lukijalle unohtuneita ötökkälajeja: alakuloisen herkkähyttysen, elämän ja kuoleman välillä kulkevan lautturimehiläisen, helliä tunteita aiheuttavan lemmenkertun sekä kaaosmuurahaisen, jonka elämää tieteentekijäkään ei opi ymmärtämään.

Kuvittaja ja kuvataiteilija Julia Savtchenko on aiemmin julkaissut Salaisen sienikirjan sekä yhdessä J.S. Meresmaan kanssa Minä, kissa : noin 20 mauneikasta muotokuvaa -nimisen kokoelman kissojen muotokuvia. Savtchenko on todennut, että hänen kuvituksiensa teemoissa toistuvat luontoaiheet ja orgaaniset massat kuten pilvet tai savu. Hän on myös kiinnostunut vastakkaisuuksista, esimerkiksi valosta ja varjosta, suuresta ja pienestä. Nämä teemat näkyvät myös Unohdetussa ötökkäkirjassa. Kuvitukset ovat runsaita ja täynnä upottavia tunteita. Niissä käytetään värejä ja kontrasteja, joiden avulla hyönteiset nousevat esiin kuvista: punaista, purppuraa, lilaa ja vihreää yhdistettynä synkkiin varjoihin ja vaaleisiin taivaisiin. Katsoja tuntee kutistuvansa tai kasvavansa, siirtyvänsä kivenkoloon tai kävelemään pehmeään metsään.

Kirjan kehystarinassa Professori Meles ja hänen oppilaansa Vesperi tekevät retkiä, joilla he kohtaavat erilaisia ötökköjä. Lukijalle nämä hyönteiset ovat samaan aikaan sekä tuttuja että vieraita. Arkisten eläinten erikoinen käytös saa lukijan mielikuvituksen lentoon. Kohtaamisissa olennaista on paitsi hyönteisen elämän havainnoiminen, myös sen herättämien kysymysten kirjaaminen. Samalla kirjassa kohdataan erilaisia tunnetiloja: rakkautta, surua ja ikävää. Kokonaisuutena lukukokemus on kuin sukeltaisi runsain värein kuvitettuun, turvalliseen mutta samalla ihanan merkilliseen satuun.

Nuori lukija voi Unohdetun ötökkäkirjan avulla innostua keräämään omaa hyönteiskokoelmaa. Miten monta tunteita koskettavaa, merkillistä lajia meillä vielä onkaan löytämättä?

Paula Niemi 12/2020