Hyppää sisältöön

Suomen lasten saariseikkailu

Raili Mikkanen: Suomen lasten saariseikkailu
Kuvitus: Sirkku Linnea
Minerva kustannus 2021
ISBN 978-952-375-242-9

Kesän kynnyksellä perheille on tarjolla runsaasti tietoa, esitettä tai mainosta kotimaamme monista kiinnostavista matkailukohteista. Raili Mikkasen kirjoittama lasten ja nuorten tietokirja Suomen lasten saariseikkailu (Minerva kustannus 2021) vie lukijansa tutustumaan kymmeneen kiinnostavaan Suomen rannikon saareen.

Suomessa on valtavasti saaria, yhteensä lähes 180 000, josta lähes 81 000 on Itämeren saaria. Kirjassa edetään Suomenlahden rannikkoa myöten Kotkan edustalta ja päädytään lopuksi Pohjanlahden perukoille Hailuotoon. Mikkanen antaa kirjassa runsaasti tietoa kustakin saaresta ja sisällyttää kerrontaansa mielenkiintoisia tarinoita. Varissaareen liittyy kertomus neljätoistavuotiaan pojan kokemuksista Ruotsinsalmen taistelussa vuonna 1790. Tiesitkö, että Pellinki on saari, jonka luonnosta Tove Jansson on ammentanut vaikutteita kuvakirjaansa Hur gick det sen? eli Kuinkas sitten kävikään?

Seilin saarella on aikoinaan sijainnut spitaalisairaala, mutta kirjan tarinassa tyttö muuttaa saareen isänsä kanssa, joka on hoitajana mielisairaalassa. Lukija voi Rosalassa retkeillä viikinkiajassa, ja Jurmossa saa tietää sen kirkon katossa olevan hollantilaisen pienoislaivaan liittyvän tarinan. Korppoossa puolestaan voi liikkua paljasjalkapolulla, ja Kökarissa saa kulkea fransiskaanimunkkien jalanjäljissä. Raippaluodossa on mahdollisuus tutustua Merenkurkun ainutlaatuiseen luontoon ja Tankarissa sen majakkaan ja kirkkoon. Myös Hailuodossa on majakka ja paljon muutakin nähtävää ja kuultavaa, kuten kiehtova tarina Fruu Faarastiinasta.

Suomen lasten saariseikkailu on osa tietokirjasarjaa, jossa Raili Mikkanen yhdistää kiehtovalla tavalla tarinoita ja tietoja. Kirjan on kuvittanut Sirkku Linnea, sama kuvittaja, jonka tunnemme tietokirjasta Suomen lasten majakkakirja (Minerva kustannus 2018). Muut sarjan teokset ovat Laura Haapamäen kuvittama Suomen lasten aarrelaivat (Minerva kustannus 2019) ja Laura Valojärven kuvittama Suomen lasten linnakirja (Minerva kustannus 2011).

IBBY Finland palkitsi Raili Mikkasen Suomen lasten linnakirjan ansioista Anni Swan -mitalilla vuonna 2012. Mikkanen yhdistää taidokkaasti faktaa ja fiktiota ja palkintoperusteissa todetaan myös, että kirjailija on ennenkin tarttunut suuriin historiallisiin tarinoihin ja henkilöihin ja onnistunut kertomaan menneestä elävästi ja koskettavasti. Myös Suomen lasten saariseikkailuun sopii kiitos Mikkasen taidosta yhdistää tietoa ja tarinaa kiinnostavaksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi. Lapsen ja nuoren näkökulmat niin menneisyydessä kuin nykyisyydessä tulevat tämänkin teoksen kuvissa ja tarinoissa ansiokkaasti esiin.

Teresia Volotinen 6/2021