Hyppää sisältöön

Pimeässä hohtavat tähdet

Sanni Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet
Karisto 2022
ISBN 9789511402916

Kaunis, herkkä ja aito kuvaus nuoruudesta ja fanittamisesta. Nuorille suunnattu säeromaani tarttuu tärkeisiin aiheisiin ja korostaa erityisesti ystävyyssuhteiden ja yhteenkuuluvuuden tunteen merkitystä yläkouluikäisen nuoren elämässä.

Pimeässä hohtavat tähdet on säeromaani 14-vuotiaasta Mirasta, jonka elämän ainoa valopilkku on k-pop. Netistä löytyvät musiikki ja ihanat ystävät auttavat häntä selviytymään kiusaajista ja ylihuolehtivasta äidistä. Kun Miran suosikkiyhtye ERR0RC saapuu keikalle Suomeen, päättää Mira lähteä mukaan keinolla millä hyvänsä. Ensin on vain vakuutettava äiti siitä, ettei keikassa ole mitään vaarallista.

Äiti

ei päästänyt mua uimaan

ilman kellukkeita, enkä koskaan oppinut

en saanut mennä Ruotsiin luokkaretkelle tai tavata Aadaa

ilman äitiä

ja kun halusin Anneyeongiin

en tiedä miksi edes vaivauduin kysymään

Olen äitini valo

jota hän rakastaa niin

että tukahduttaa kaiken

mitä mä        rakastan.

Pimeässä hohtavat tähdet s.16

Sanni Ylimartimon esikoisteos Pimeässä hohtavat tähdet (Karisto 2022) käsittelee aiheita, jotka koskettavat erityisesti yläkouluikäisiä nuoria. Vaikka k-pop olisi lukijalle täysin tuntematon aihe, voi nuori löytää teoksesta valtavasti asioita, joihin pystyy samaistumaan. Fanittamisen lisäksi  Pimeässä hohtavat tähdet kertoo koulukiusaamisesta, ihastumisesta ja vaikeasta äitisuhteesta. 

Ylimartimo on onnistunut vangitsemaan pieneen sanamäärään valtavan määrän tunteita ja ajatuksia. Yläkouluikäisen tunnekuohut ja ajatusmaailma on kuvattu aidosti ja uskottavasti. Ihastumisen kutkuttavan tunteen, keikan aiheuttamaan euforian ja kiusaamisesta johtuvan pelon ja epävarmuuden voi melkein tuntea säkeiden läpi ja lukijan on helppo elää kirjan tapahtumia Miran rinnalla.

Hajotan mun kyyneleet

vangitsen ne sisään vaikka

osa karkaa ja jättää todisteita

joita on mahdoto peittää

Taikamaailmasta etsin 

kauniita sanoja

joiden alle

hautaan niitä rumia

Pimeässä hohtavat tähdet s. 32

Tunteiden lisäksi Pimeässä hohtavat tähdet on täynnä tärkeitä ajatuksia. Mira pohtii asioita, joita aikuistenkin olisi hyvä miettiä:

Ja mä mietin että miksi     aina

aikuiset kysyy miten koulussa

     ei ne kysy miten mulla menee

    miten elämä ylipäätään

tai mitä mä rakastan

kuin koulu

olisi ainoa määrittävä asia

kuin siitä kysyminen saisi ne

tuntemaan mut

Pimeässä hohtavat tähdet s. 20

Kun Mira sitten uskaltaa kohdata netissä eletyn elämän todellisuudessa, ei mikään olekaan pelottavaa tai ahdistavaa. Nettiystävät ja ERR0RCin fanit ovat Miralle kuin uusi perhe. Yhteenkuuluvuden tunne valaa Miraan rohkeutta, jonka avulla hän uskaltaa lähettää ihastukselleen viestin ja kertoa äidilleen kiusaamisesta. 

Loppuratkaisu on ilahduttavasti erilainen kuin lukija olisi osannut arvata ja saa hymyn huulille. On hienoa huomata, että nuortenkirjat korostavat seurustelusuhteiden lisäksi myös ystävyyssuhteiden tärkeyttä. 

Kirja on säemuotoisen tekstin ja aiheidensa ansiosta helposti lähestyttävä ja nopealukuinen. Siksi uskaltaisin suositella sitä sellaisillekin nuorille, joille säeromaanit eivät ole ennestään tuttuja tai joille paksujen romaanien lukeminen ei tunnu mieluisalta.

Arvostelulautakunnan nuorisojäsen Saima Laakkonen, huhtikuu 2022