Hyppää sisältöön

Mollin iltahepuli

Kirkkopelto, Katri
Mollin iltahepuli
Lasten Keskus 2020
ISBN 978-952-354-286-0

käsittelevien kuvakirjojen satuhahmo. Mollista on myös olemassa lasten puuhakirjoja ja tunnetaito-oppaita perheille tai lapsiryhmien ohjaajille. Mollin iltahepuli -kuvakirjassa Molli on saanut ystävänsä Pikku Sisun luokseen yökyläilemään. Kumppanuksia ei kuitenkaan yhtään väsytä – tuttu juttu niin lapsille kuin kirjaa ääneen lukeville aikuisillekin.

Kirkkopelto käyttää kuvakerronnassaan tehokkaasti värien kirkkautta ja vähittäistä himmenemistä kuvatessaan vauhdikkaan illan tapahtumia. Kirjan hieno idea on saada lapsi konkreettisesti mukaan yrityksiin houkutella Mollia ja Sisua unten maille. Miten osallistaminen tapahtuu? Kaikissa Molli-kirjoissa on ötököitä, jotka seuraavat Mollin touhuja, lausuvat viisauksia tai toimivat kertojan roolissa. Tällä kertaa Öttiäinen pyytää lasta avukseen, jotta Molli ja Sisu rauhoittuisivat. Oma lukukaverini teki työtä käskettyä. Hän muun muassa kutitteli, puhalteli unihiekkaa, ravisteli sekä kallisteli tarmokkaasti kirjaa, käänteli sivuja, taputteli rytmikkäästi käsiään, sihisi, suhisi ja komenteli Mollia ja Sisua Öttiäisen ohjeiden mukaan. Lopuksi hän silitteli haukottelevia otuksia helpottuneen hellästi – ja haukotteli itsekin!

Toinen tänä vuonna Molli-sarjassa ilmestynyt kirja, Molli ja maan ääri, on valittu vuoden 2020 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi. Pidetäänpä peukkuja Mollille! Palkintolautakunta perustelee ehdokasvalintaansa näin: ”Hellyttävä matkakertomus seikkailusta, joka ei vie liian kauas. Onneksi viisaat jalat osaavat aina tuoda takaisin kotiin. Upea kuvakirja matkakuumeesta, koti-ikävästä, itsensä voittamisesta ja tärkeistä ystävistä kietoo kuulijansa sadun usvaan.” Aivan samoja piirteitä, hellyyttä, lämpöä ja iloa ystävyydestä on Mollin iltahepulissakin.

Teresia Volotinen 11/2020