Hyppää sisältöön

Lauri Luu ja riivattu lukukoira

Marko Hautala:
Lauri Luu ja riivattu lukukoira
Kuvittanut Broci
Haamu 2021
ISBN 978-952-7100-98-1

Suomen Stephen Kingiksi ja kauhukirjallisuuden edelläkävijäksi mainittu Marko Hautala on debytoinut myös lastenkirjailijana. Lauri Luu ja riivattu lukukoira kertoo pojasta, joka ei pidä lukemisesta, sillä hänen on vaikea saada selvää lukemastaan. Laurin isä kuitenkin raahaa ankarasti vastustelevan pojan kirjastoon Lukulamppu-nimisen lukukoiran luo.

Lauri Luun lukuinnon herättäjäksi tulee punasilmäisen papukaijan mukaansatempaava tarinakirja, joka sisältää toinen toistaan jännittävämpiä kauhutarinoita. Kirjan viimeisellä sivulla on loitsu, jonka vain aikuinen saisi lukea. Tuo loitsu on hieman muunneltu lainaus Marko Hautalan esikuvakseen mainitseman H.P. Lovecraftin novellista The Call of Cthulhu, jonka aihe myöhemmin laajeni kauhugenren tarustoksi. Lauri kuitenkin lukee loitsun. Kuten jo kirjan nimestäkin näkyy, kiltti ja ystävällinen lukukoira muuttuu hirviöksi. Se haluaisi lukea kaikki maailman kirjat yhtä aikaa, ja muuttuu sen vuoksi raivoisaksi. Kirjasto muuttuu taistelutantereeksi, jossa kirjastonhoitajat ja asiakkaat saavat osumia ilmassa lentävistä sota-aiheisista kirjoista.

Marko Hautalan varhainen innostus kauhukirjallisuuteen sai alkunsa siitä, kun hän sai käsiinsä Edgar Allan Poen novelliin pohjautuvan sarjakuva-albumin. Riivattu lukukoira taas talttuu, kun Lauri lukee sille punaisen papukaijan eli Einar Allan Pöön karmivimmat koirarunot.

Kirjan kuvittaja Broci on sarjakuvataiteilija, jonka kuvitustyyli sopii erinomaisesti Marko Hautalan kerrontaan, koska hän löytää inspiraatiota kauhutarinoista ja mytologiasta. Kaksikolta on varmasti luvassa lisää mukaansatempaavia Lauri Luusta ja Lukulampusta kertovia lasten kauhukirjoja, sillä kertomuksen loppusanat antavat niin ymmärtää. Jään innossani odottamaan sarjan uusia osia ja aikuista lukijaa viehättäviä intertekstuaalisia viittauksia!

Teresia Volotinen 5/2021