Hyppää sisältöön

Kotikulman etsivät pentutehtailijan jäljillä

Pentutehtaan arvoitus
Kirjoittanut Merja Jalo
Kuvittanut Reija Kiiski
Kvaliti 2021
72 sivua
ISBN 9789527202548

Merja Jalon helppolukuinen Pentutehtaan arvoitus (Kvaliti, 2021) kertoo Kotikulman etsivien, Linnean, Markuksen ja Lisan, uudesta mysteeristä: heidän ystävänsä Kasperin rakas islanninporokoira Hilla hävisi hävisi kotipihastaan vuosi sitten jälkiä jättämättä. Mitä Hillalle oikein tapahtui?

Pentutehtaan arvoitus on järjestyksessään toinen Kotikulman etsivistä kertova kirja. Mikäli Kotikulman etsivät eivät ole ennestään tuttuja, kirjan alussa nimien määrä saattaa laittaa pään pyörälle, mutta tarina imaisee nopeasti mukaansa.

Kirjan juoni tuo mieleen monet muistot Merja Jalon aiemmasta tuotannosta: eläinrakkaat lapset päättävät pelastaa kaltoinkohdellut eläimet pulasta. Tällä kertaa he ratkovat vanhaa arvoitusta ja päästäkseen siitä jyvälle heidän on opittava ymmärtämään, millaisilla keinoilla pentutehtailijat huijaavat koiranostajia ja käyttävät koiria kylmästi hyödykseen.

Pentutehtaan arvoitus tarjoaakin kattavan tietopaketin pentutehtailusta sujuvan dialogin lomassa. Kirjassa Kasper päätyy ostamaan suloisen pennun mukavalta ja pätevänoloiselta naiselta, joka kertoo olevansa Kennelliiton hyväksymä kasvattaja ja ulkomuototuomari. Kauppojen teolla on kuitenkin kiire, eikä pentuja ja emäkoiraa pääse katsomaan kasvattajan kotiin. Koska pentutehtailijat eivät välitä koirien rokotuksista, loishäädöistä tai muustakaan hyvinvoinnista, pentutehtaista tulevat koirat ovat usein sairaita, ja niin Kasperin ihana pentukoirakin sairastuu vakavasti pian muutettuaan uuteen kotiinsa. Pentu taistelee hengestään ja samalla eläinlääkärikulut kasaantuvat.

Kovin koirarakkaita tai herkkiä lapsia kuvaukset pentutehtaasta voivat järkyttää. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi, että osa pentutehtaiden emäkoirista ja pennuista voivat olla niin huonossa kunnossa, että koirien lopettaminen on ainoa vaihtoehto. Suomen Eläinsuojelu -järjestö SEYllä sekä Suomen Kennelliitolla on verkkosivuillaan pentutehtailusta paljon materiaalia, johon tutustumisesta voi olla hyötyä aiheen käsittelyssä.

Ongelmallinen kohta teoksessa on, kun lapset ryhtyvät ratkomaan Hillan katoamista ja tulevat ajatelleeksi, että rotukoirat ovat kalliita ja siksi joku on voinut haluta varastaa Hillan, kun taas sekarotuinen koira ei ole varastamisen arvoinen. Myöhemmin koirien varastaminen ja pentutehtailu kytkeytyvät kirjassa toisiinsa. Kuitenkin myös sekarotuisia koiria pentutehtaillaan, ja on hyvin yleistä, että puhtaaksi rotukoiraksi väitetyllä koiralla ei ole virallisia asiakirjoja.

Erityistä kiitosta Jalolle ja kirjaa kuvittaneelle Reija Kiiskelle voi antaa puolestaan siitä, että Kasper kuvataan kirjassa useampaan kertaan itkemässä joko ikäväänsä Hillan katoamisen takia tai huoltansa Tami-pennustaan. Ei ole vieläkään kovin yleistä, että ”isot pojat” itkevät lastenfiktiossa, mutta Kasper tekee rohkean poikkeuksen.

Pentutehtailua vastaan on kampanjoitu vuosikausia, mutta laiton lemmikkieläinkauppa on edelleen kukoistava bisnes. Suloisen pennun ja halvan hinnan yhdistelmää on vaikea vastustaa, kuten Pentutehtaan arvoituksesta käy hyvin ilmi. Jalon lastendekkari onnistuu lisäämään aloittelevien lukijoiden tietoisuutta pentutehtailun vaaroista ja kannustaa lapsia toimimaan eläinten hyvinvoinnin puolesta. Pentutehtaan arvoitus on eläinten hyvinvoinnista kiinnostuneelle lapselle oivallista luettavaa.

Marianna Koljonen

Syyskuu 2021