Hyppää sisältöön

Kati Närhi: Kadoksissa

Kati Närhi: Kadoksissa
Capuchina kustannus 2022
ISBN: 9789527104422

Kadoksissa (2022) on sanaton kuvakirja, joka kertoo ystävyydestä ja kaipauksesta. Kati Närhen kuvittaman tarinan alussa ystävykset hyvästelevät toisiaan muuttokuorman keskellä. Surullinen ilme kasvoillaan tarinan päähenkilö heiluttaa hyvästit pois kaartavalle muuttoautolle. Tulevilla aukeamilla lapsi alkaa nähdä kaikkialla ystävänsä kasvot: niistä muistuttavat niin kuu yötaivaalla, lukulamppu sängyn vierellä, kauppakäynti kuin myös muun muassa taidemuseon teos. Koko lapsen olemus muuttuu surun painamaksi ja apeaksi. 

Eteisen lattialle ilmestyvä kirje saa kuitenkin hymyn lapsen kasvoille. Kirjeestä paljastuu kuva ystävän iloisista kasvoista. Kuvassa ystävä poseeraa uuden kotinsa edustalla. Tämä taitekohta tuo tummanpuhuviin sinisen ja keltaisen värittämiin sivuihin muutoksen. Kaipuuta ja surua potenut lapsi herää uuteen aamuun ja auringon punaiseen valoon, ja alkaa taas nähdä ympärillään myös iloa. 

Kadoksissa -teoksen kuvituksissa värit ovat keskeisessä roolissa. Päävärien punainen, sininen ja keltainen, avulla Närhi ilmaisee oivaltavasti niin surua ja kaipuuta, kuin myös iloa ja onnea. Kirjan lopussa, viimeisellä kuva-aukeamalla, uutta alkavaa ystävyyttä korostaa punainen väritys. Samalla mukana oleva keltainen muistuttaa, ettei aiempi ystävyys lopu tai katoa uuden myötä. Värien lisäksi Närhen kuvituksessa muodoilla on tarinankerronnallista merkitystä. Aiempaa ystävyyttä ilmentää pyöreä keltainen muoto. Pilvenkaltainen punainen muoto taas ilmaisee kadoksissa ollutta iloa. Närhi onnistuukin välittämään kekseliäästi pelkistetyllä väri- ja muotokielellä niin tunteita kuin myös tarinan juonta. 

Kuva-aukeama Kati Närhen teoksesta Kadoksissa (Capuchina 2022)

Kadoksissa -kuvakirja mahdollistaa monenlaisia luku- ja tulkintatapoja ja tarjoaakin rikkaan maailman monen ikäisten lasten kanssa työskentelyyn. Sanattomia kuvakirjoja soisi käytettävän enemmän niin varhaiskasvatuksessa kuin myös alakoulussa, sillä sanattomat kuvakirjat kutsuvat sanoittamaan omaa ajattelua ja mahdollistavat monia tulkintoja. Sanattomien kuvakirjojen avulla lapsilukijat pääsevät aktiivisempaan rooliin, sillä sanaton tarina kutsuu sanallistamaan juuri jokaisen omaa ymmärrystä. Lisäksi sanattoman kirjan äärellä niin lapsilla, kuin myös aikuisilla, on mahdollisuus kokea, kuinka samaa tarinaa voidaan tulkita monin eri tavoin. Näin sanaton kuvakirja voi tukea moniäänisyyttä, mutta myös yhteistyöhön perustuvaa merkitysten tulkintaa.

Sanattomia kuvakirjoja voidaan hyödyntää myös niin sanottujen vaikeiden aiheiden käsittelyssä. Vaikeana tai haastavana lastenkirja aiheena on yleisesti pidetty esimerkiksi sotaa tai pakolaisuutta. Aiheen ollessa haastava mahdollistaa sanattomuus sen, että lapsilukija saa tulkita tarinaa omasta näkökulmastaan, sillä tiedolla ja ymmärryksellä mitä hänellä aiheesta on. Aikuisen ei olekaan tarkoitus ’korjata’ lapsen tulkintaa, vaan rohkaista tätä sanallistamaan ymmärtämäänsä. 

Kuva-aukeama Kati Närhen teoksesta Kadoksissa (Capuchina 2022)

Kati Närhi on helsinkiläinen kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä ja käsikirjoittaja. Hän on kuvittanut muun muassa orpotyttö Agnesista kertovan sarjakuvatrilogian sekä Paula Norosen kirjoittaman Yökoulu -lastenkirjasarjan. 

Kadoksissa on palkittu jo useilla merkittävillä kansainvälisillä palkinnoilla. Teos sai yhdysvaltalaisen 3×3 Mag / Merit Awards 2022 -palkinnon ja kirja valittiin World illustration Awardsin 2022 longlistille.  Kustannusalan kansainvälinen ammattilaisraati (dPictus) valitsi teoksen  julkaisemattomien kirjojen parhaimmistoon jo vuonna 2020. Kadoksissa on saanut lisäksi Etelä-Koreassa Nami Concours -lastenkirjafestivaalien Purple island -palkinnon. 

Suomen kirjataiteen komitea nimesi Kadoksissa -kuvakirjan vuoden 2023 kauneimpien kirjojen kokoelmaan. Myös IBBY Finland on nostanut Närhen teosta esille, sillä se nimesi kirjan vuoden 2022 Silent books -näyttelyyn. Sanattomien kirjojen näyttely on vuonna 2012 aloitettu Lampedusan pakolaisleiriin liittyvä projekti. Lue lisää sanattomista kirjoista ja nimityksistä IBBY Finlandin sivuilta.

Teksti: Jaana Pesonen