Hyppää sisältöön

Kari Vaijärven hurja matka

Kari Vaijärvi: Hurja matka
Kuvitus: Heikki Paakkanen
Cultura 2021
ISBN 978-952-9501-80-9

Lastenkulttuurin ja kirjallisuuden valtionpalkinnoilla palkittu kirjailija Kari Vaijärvi sai vuonna 2006 Vuoden selväsanainen -palkinnon helposti ymmärrettävän lasten- ja nuortenkirjallisuuden edistämisestä. Vaijärven humoristiset ja samalla vauhdikkaat lasten- ja nuortenkirjat ovatkin tulleet jo vuosikymmenten ajan tutuksi sekä helppolukuisina että selkoversioina. Nyt ilmestyneen Heikki Paakkasen kuvittaman ja Kari Vaijärven kirjoittaman Hurja matka -nimisen selkokirjan oiva lukuintoa ylläpitävä keino on, että jännitys kasvaa asteittain, kun koululaiset Riitta ja Jari opastavat salaperäistä laatikkoa kantavaa, väärään osoitteeseen eksynyttä miestä. Laatikosta kuuluva rapina, tikitys ja kumahtelu herättävät lasten epäilykset jostakin vaarallisesta. Väärät epäilyt muuttuvat mukaviksi hetkiksi, ja tarina päättyy kirjailijan lukijalle esittämiin kysymyksiin, joihin hän pyytää vastaamaan sähköpostiviestillä. Tätä interaktiivista keinoa Vaijärvi on käyttänyt teoksissaan ennenkin.

Puupäähatulla vuonna 2013 palkittu kuvittaja Heikki Paakkisen tuotantoon kuuluu muun muassa sarjakuva-albumeita ja pilapiirroskokoelmia. Hänet tunnetaan myös animaatioelokuvistaan. Nämä taidot näkyvät Paakkasen kuvitustyylistä, joka pitää yllä kertomuksen jännitystä kuvaamalla lasten olettamuksia laatikon sisällöstä ja korostaa sarjakuvan keinoin mukavasti ääniefektejä. Tekstin ja kuvituksen toimiva yhteistyö tukee luetun ymmärtämistä ja lukuelämystä.

Kirjan painatukseen on saatu selkokirjallisuuden valtiontukea. Pidän hyvänä, että kirjailija on kirjoittanut kertomuksen suoraan selkokielisenä, eikä siinä ole käytetty toista henkilöä tekstin mukauttajana. Näin kirjailija voi selkotekstissäkin säilyttää juuri haluamansa ilmaisulliset kaunokirjalliset sävyt. Selkokielisten kirjojen tarjonnan avulla voi edistää yhdenvertaisuuta ja lukutaitoa sekä synnyttää positiivisia lukuelämyksiä myös niille, joiden on syystä tai toisesta on vaikeaa saada selvää lukemastaan. Äskettäin pidetyssä selkokirjaseminaarissa sanottiin, että selkokirjoja on hyvä vinkata lapsille ja nuorille, jotka eivät ole tottuneita lukemaan. Hurja matka sopii mainiosti tähän tarkoitukseen!

Teresia Volotinen

9/2021