Hyppää sisältöön

Ihana

Dess Terentjeva: Ihana

Kannen suunnittelu Riikka Turkulainen

WSOY 2021

ISBN: 9789510475935

Lilja on normaali tyttö, jolla on hullu iskä

(Älä sano hullu, se voi olla loukkaavaa)

Iskä ihastuu KOKO AJAN
Aivan aivan KOKO AJAN

Sillä on KOKO AJAN joku uusi naisystävä

Mutta oikeastaan Liljalla on sama ongelma

                                            (Ihana s.5)

Dess Terentjevan säeromaani Ihana kertoo teini-ikäisestä Liljasta, joka ihastuu jatkuvasti. Normaalisti Lilja voi vain näyttää ihastuksien kuvia parhaalle ystävälleen ja siirtyä eteenpäin. Uusin ihastuksen kohde, jota Lilja kutsuu Ihanaksi, tuottaa kuitenkin ongelmia. Kun Ihana oli Liljalle vain Instagram-tili täynnä kivoja kuvia, ei asiassa ollut mitään vaikeaa – mutta kun Ihana paljastuu Liljan isän uuden naisystävän lapseksi, muuttuu harmiton some-ihastus monimutkaisemmaksi. Vaikka Ihana on sosiaalisessa mediassa avoin muunsukupuolisuudestaan, ei hänen konservatiivinen äitinsä tiedä asiasta. Lisäksi Ihanasta saattaa tulla Liljan uusi sisaruspuoli.

Riikka Turkulaisen suunnittelemat herkullisen värikkäät kannet kutsuvat lukijaa tarttumaan kirjaan, ja lukemisen aloitettua ei kirjaa enää haluakaan laskea alas. WSOY:n TaajuusZ-kirjoituskilpailun voittanut Ihana on samaan aikaan hauska, elämänmakuinen ja ajatuksia herättävä. Kirja kuvaa uskottavasti teini-ikäisyyden monimutkaisia tunteita ja ristiriitaisia ajatuksia. Teoksen teemoja ovat esimerkiksi omien arvojen muodostaminen, oma identiteetti, rakkaus, raivo ja häpeä. Säeromaanin vaihtuvat fontit, lihavoinnit ja rivitykset tekevät kerronnasta vielä intensiivisemmän, ja lukijan on helppo ymmärtää ja kokea Liljan tunteita. Tärkeistä ja monimutkaisista teemoistaan huolimatta kirjaan on helppo uppoutua. 

Terentjevan luomat hahmot ovat moniulotteisia, kiinnostavia ja uskottavia. Vaikka “Ihana” on Liljan ihailun sekä ihastuksen kohde, kuvataan teoksessa myös Ihanan pelkoja, suruja ja suuttumusta, esimerkiksi äitinsä toimesta tapahtuvan väärinsukupuolittamisen johdosta.

(–) Darja sanoo “[ vääränimi ] tulee mukaan”

Lilja katsoo hädissään iskää, joka ei tajua

voi helvetti, iskä ei tajua

“en vittu tule.”

Se on sellaisen ihmisen ääni, 

joka on sanonut saman asian jo moneen kertaan

Se on sellaisen ihmisen ääni,

joka osaa pidättää hengitystään ikuisesti ja puhua samalla

Se on sellaisen ihmisen ääni,

joka on kääritty omaan itseensä

Se on pois pyrkivän ihmisen ääni

joka menee rikki

Jos tämä jatkuu,

Ihana menee rikki

                            (Ihana s. 39-40)

Ihana tutkiskelee väärinsukupuolittamisen lisäksi myös muun ahdasmielisyyden sekä homo- ja transfobian kokemuksia satenkaari-ihmisten näkökulmista.

Ei Liljakaan uskalla kertoa kaikille

Liljaa on pilkattu lesboksi mikä on aivan älytöntä,

koska se ei ole haukkumasana,

se ei ole ruma ällöttävä sana

se on kaunis sana,

Mutta Lilja ei kuulu siihen koteloon, hän on eri perhonen

                                        (Ihana s. 44)

Ihana tunnistaa seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin osana moniulotteisia hahmoja, harhautumatta stereotypioihin tai jättämättä sen hahmon ainoaksi määrittäväksi tekijäksi. Lilja on panseksuaali, ja hänen ihastuksensa kohde Ihana on muunsukupuolinen. Teos tunnistaa, kuinka teini-ikäisen ihastumisen ja hullaantumisen tunteet ovat samankaltaisia suuntautumisesta ja sukupuolesta huolimatta, sivuuttamatta kuitenkaan sitä, miten sateenkaari-identiteetti samaan aikaan rikastaa ja monimutkaistaa suhteita, sekä muihin että itseensä.

Lilja välittää itse eniten siitä, millainen viba tyypistä lähtee

mutta eihän kukaan sitäkään valitse

Silti joskus salaa Lilja ajattelee

että hänelle on ikään kuin annettu lahja,

että hän ikään kuin pääsee näkemään hirveän laajalle

(Ei kai se vain ole omahyväistä?)

                                        (Ihana s.15)

Ihana on typografisesti kekseliäs, kerronnallisesti soljuva ja teini-ikäisyyttä tarkkanäköisesti kuvaava kirja. Tämä teos on ehdottomasti nimensä veroinen – ihana. 

Isla Nevalainen   

Nuorisojäsen, IBBY Finlandin arvosteluraati                          

10/2021