Hyppää sisältöön

Hertta Vierula: Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta

Hertta Vierula (teksti) & Broci (kuvitus)
Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta
Karisto 2020
9789511372660

Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta on synkkä nuortenkirja, joka kulkee fantasian ja kauhun rajamailla. Sen tarinoissa ihminen kohtaa kihomatoja, punkkeja, toukkia ja hirviöitä. Sienet, muurahaiset ja rihmastot lahottavat metsässä kaatuneen vähitellen, kehon sisään tunkeutuen. Kirjan lukeminen on kiehtova ja hieman epämiellyttäväkin kokemus: se tuo kiusallisen lähelle ihmisen elämän rajallisuuden sekä ohuen rajan ihmisen ja hirviön välillä.

Vierula on kirjailija ja toimittaja, jolta on aiemmin julkaistu Kariston kuvakirjakilpailussa kunniamaininnan saanut kuvakirja Hännänkääntötemppu (2019) sekä lastenromaani Valaankantaja (2019). Kuvittaja Broci puolestaan on julkaissut sarjakuvia sekä tehnyt kuvituksia muun muassa Haamu Kustannukselle. Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta on hieno esimerkki satukokoelmasta, jossa kuvittaja saa tekstin maailman hyytävällä tavalla heräämään henkiin.

Kirjan takakannessa todetaan, että kyseessä on kokoelma lapsille sopimattomia satuja. Tämä pitää paikkansa, sillä sekä tarinat että kuvat voivat järkyttää herkkää lukijaa, vaikka niissä ei varsinaisesti käsitellä lapsille ja nuorille hankalia aiheita. Kirjassa ei kuitenkaan varota tai pelätä kuolemaa tai kehon hidasta häviämistä.

Brocin kuvissa ihmiskeho valuu nesteitä, Loviisan pihapuun latvassa hehkuu maailmankaikkeus ja pieni hirviö kiipeilee Sampsan hartioilla. Kuvastosta huolimatta Vierulan teksti on kuitenkin lempeää. Se muistuttaa lukijaa siitä, että elämä kaikissa muodoissaan on ihme ja maailma täynnä merkillisiä kohtaamisia niille, jotka uskaltavat nähdä muutakin kuin arjen.

Paula Niemi 11/2020