Hyppää sisältöön

Hattaratuuli – piirretään satuja iholle

Hattaratuuli – piirretään satuja iholle
Kirjoittanut: Nora Lehtinen ja Jenni Skyttä-Forssell
Kuvittanut: Reetta Niemensivu
Karisto 2021
ISBN 978-951-1-38355-0

Nora Lehtinen on työskennellyt vuosia erityisopetuksessa, mutta toimii tällä hetkellä kirjailijana ja viestinnän töissä. Samoin Jenni Skyttä-Forssellilla on pitkä työhistoria erityislasten kanssa. Tällä hetkellä hän työskentelee luovan kirjoittamisen parissa. He ovat yhdessä kirjoittaneet kirjan nimeltä Hattaratuuli – piirretään satuja iholle (Karisto 2021). Kirjan kirjoittajat haluavat kannustaa lapsia ja nuoria lukemisen pariin toiminnallisin keinoin.

Teoksen on kuvittanut sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Reetta Niemensivu. Sarjakuvaseura Suuri Kurpitsa on julkaissut hänen teoksensa Lempi ja rakkaus (Suuri Kurpitsa 2010), Aavepianisti ja muita kertomuksia (Suuri Kurpitsa 2011) ja Saniainen kukkii juhannuksena (Suuri Kurpitsa 2013). Häneltä on ilmestynyt myös kolme Lyhenevä kesä -sarjan kokoelmaa yhdessä Pauli Kallion kanssa: Tarzaneita, astronautteja ja poppareita (Suuri Kurpitsa 2016), Riemua ja rähinää (Suuri Kurpitsa 2018) ja Baskervillen villakoirat (Suuri Kurpitsa 2019).

Miten siis Hattaratuulessa toimitaan? Helppo homma! Lyhyet tarinat, voisin kutsua niitä proosarunoiksi, luetaan rauhallisesti. Ilmeikkään tekstin rinnalle on kirjoitettu kursiivilla ohjeet, joita noudattaen tai soveltaen satu piirretään samanaikaisesti lapsen iholle kevyesti koskettamalla hänen selkäänsä, esimerkiksi pyöritetään sormenpäillä lapsen ihoa tai painetaan kämmenellä. Jokaiselta aukeamalta voi satua kuunteleva, tunteva ja viehättäviä värikuvia katseleva lapsi vielä etsiä Satumatkalaisen, pienen tontun.

Hattaratuulen ohjeiden avulla voi houkutella lapsia keskittymään eri aistien avulla multisensorisesti kirjan satuihin. Kirja sopii erityisen hyvin sellaisille lapsille, joiden on vaikea rauhoittua ja keskittyä tarinoihin, mutta käy erinomaisesti tietenkin kaikille lapsille ja aikuisille, sillä yhteinen kokemuksellinen tarinankerronta rikastaa lapsen mielikuvitusta sekä tukee mainiolla tavalla auditiivisten, visuaalisten ja taktiilisten satuelämyksien kokemista.

Teresia Volotinen 3/2021