Hyppää sisältöön

Fidel och jag i storstan

Lena Frölander-Ulf
Fidel och jag i storstan
Förlaget 2021
ISBN 9789523333758

Bilderboken Fidel och jag i storstan är den tredje och sista delen i Lena Frölander-Ulfs bokserie Fidel & jag-trilogin. I första boken Jag, Fidel och skogen (Schildts & Söderströms 2016) blev jaget tvunget att möta sina rädslor i mörka skogen vid skärgårdsstugan och i Pappa, jag och havet (Förlaget 2018) utforskar jaget det läskiga man kan möta under vattenytan. Nu har det blivit dags för jaget och hunden Fidel att lämna naturen bakom sig och motvilligt utforska den skrämmande storstan om kvällen.

Jaget ska hälsa på sin syster Maja i megasuperstorstan. Systern älskar stan och alla dess blinkande ljus, främlingar och möjligheter. Men jaget är rädd för precis allt det samma, ljusen, främlingarna och möjligheterna. Det är skränigt, grällt och i storstan kissar hundarna på stolpar. Plötsligt ska jaget och Fidel vänta i hundparken på Maja och det är då det blir riktigt otäckt. I hundparken möter de storstans stora hundar, men just när det ser ut att bli bråk så händer något oväntat. Hunden Fidel hittar en gemensam ton med den största hunden med de dregliga tänderna. Det visar sig att det under storstans hårda yta faktiskt finns något annat, något mjukt och inbjudande.

Precis som de andra böckerna i serien handlar Fidel och jag i storstan om att vara rädd och ängslig inför det okända, men att upptäcka att när man vågar titta närmare på det som skrämmer så är det kanske inte så läskigt längre. Jaget och Fidel bekantar sig med det som de är rädda för och inser att det inte är så som de trott. Berättelsen är fin och språket lagom nedskalat för att fungera utmärkt till exempel i effektfull högläsning. Men det är i det grafiska som den här boken verkligen skiner. Dels blir den korta texten än mer slående när den presenteras upphackad på små vita rutor, som papperslappar utspridda på trottoaren. Dels är Frölander-Ulfs illustrationer gjorda i mörk skrapkartong helt fängslande. De tidigare böckerna i serien har illustrationer i samma teknik, men spelar med ett mera naturligt färgbotten. I den här boken varvas det svarta med en djärvare färgpalett i gult, rött, lila och blått, som verkligen förstärker känslan av ljust buller och kallt mörker som finns i storstan. Boken bjuder även på uppslag som breder ut sig på höjden och får läsaren att känna sig lika liten som jaget känner sig under skyskrapornas kalla fasad.

Frölander-Ulf fullbordar sin bilderboksserie om rädslor med en varm berättelse som lär läsaren att inte dömma hunden efter håren. Här, som i de andra böckerna i serien, är det okej att vara rädd, men det är också möjligt att möta sin rädsla och bli dess vän. Boken utkommer även på finska med titeln Muru ja minä metropolissa (Teos 2021).

Text: Sissel Ray