Hyppää sisältöön

Elämäni pohjalla: yksinäisen aksolotlin tarina

Linda Bondestam
Elämäni pohjalla: yksinäisen aksolotlin tarina
Teos & Förlaget 2020
9789523630895

Elämäni pohjalla on kertomus lajin sukupuutosta, ympäristökatastrofista ja ystävyydestä. 987 munasta kuoriutuu ainoastaan yksi pieni aksolotli, jonka arvellaan olevan järven viimeinen lajinsa edustaja. Aksolotli varttuu ja käy koulua muiden lajien kanssa ja ystävystyykin tiikerisalamanterikolmikon kanssa. Elämä muuttuu kuitenkin yksinäiseksi, kun tiikerisalamanterit kasvavat ja muuttavat kuivalle maalle. Alkaa pitkä, yksinäinen kausi saastuvassa järvessä.

Bondestam on palkittu kuvittaja, joka on julkaissut useita lastenkirjoja pohjoismaisten kirjoittajien kanssa. Hän on muun muassa saanut Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon yhdessä ruotsalaisen Ulf Starkin kanssa teoksesta Djur som ingen sett utom vi (Ennen näkymättömiä eläimiä). Hän on julkaissut myös omia lastenkirjojaan, joista Elämäni pohjalla on ihmislajin näkökulmasta synkkä. Samaan aikaan se on kuitenkin lapsen tasoisesti kerrottu taidokas tarina, jossa on hyvin onnellinen loppu.

Elämäni pohjalla ei osoittele eikä saarnaa. Sen sijaan se kertoo siitä, miten onnekkaasti aksolotlin voi ilmastonmuutoksen vuoksi käydä. Suuren aallon pyyhkäistyä yli järven se löytää kumppanin, jonka kanssa ihmetellä köntysten eli ihmisten katoamista. Ne saavat 987 munaa, joista jokainen kuoriutuu. Lopussa lukija jää pohtimaan, kenen elämä oikeastaan on arvokkaampi, aksolotlin vai ihmisen.

Pienen lukijan kanssa kirjan teemoja voi pohtia pitkään. Miksi aksolotli on alussa niin yksin? Miksi se ei voi perustaa perhettä muiden eläinten kanssa? Miksi maailma palaa ja suuri aalto hyökyy kaiken yli? Mitä ihmettä köntyksille tapahtuu? Kirja sopii myös päiväkodin ja alakoulujen ympäristökasvatukseen. Hurjista teemoistaan ja ihmisten surkeasta kohtalosta huolimatta kirjasta jää ihmeen hyvä mieli.

Bondestamin kuvitus on väreiltään hurmaava. Ihmisten maailma sekä veden alla tapahtuvat jaksot sisältävät yksityiskohtia, joita ihmetellä yhdessä. Kuvissa on veden läpi siilautuvaa valoa, varjoja sekä liekkimeri, joka palaa kuumana. Kirjan lukee mielellään uudelleen jo pelkän kuvituksen vuoksi.

Paula Niemi 11/2020