Hyppää sisältöön

Taltuta klassikko!

Maria Laakso (teksti) & Johanna Rojola (kuvitus):
Taltuta klassikko!
Tammi 2019
ISBN 978-952-04-0911-1

Nuorten lukutaidon heikentymishuolen aikana on kiinnostavaa tarttua tietokirjaan, jonka rohkeana tavoitteena on opastaa nuoret innostumaan kotimaisen kirjallisuuden klassikoiden lukemisesta. Heti alkuun lukija voi testata, kuinka kipeästi tarvitsee kirjaa nimeltä Taltuta klassikko! (Tammi 2019). Teoksen ote on suorastaan rempseä, ja innostaa takuuvarmasti myös ns. varovaisia lukijoita tutustumaan ainakin juonipaljastusvaroitusten avulla kirjalliseen kaanoniin.

Kirjan kirjoittaja on tamperelainen kirjallisuudentutkija, jonka väitöskirja on nimeltään Nonsensesta parodiaan, ironiasta kielipeleihin. Monitasoinen huumori ja kaksoisyleisön puhuttelu Kari Hotakaisen Lastenkirjassa, Ritvassa ja Satukirjassa (Tampereen yliopisto 2014). Laakso on myös toimittanut yhdessä Toni Lahtisen ja Päivi Heikkilä-Halttusen kanssa teoksen Tapion tarhoista turkistarhoille. Luonto suomalaisessa lasten- ja nuortenkirjallisuudessa (SKS 2011). Taltuta klassikko! -kirjan kuvittajalle, sarjakuvataitelija Johanna Rojolalle eli Rojulle, on myönnetty vuonna 2016 sarjakuvaneuvoksen arvonimi. Rojolan mainio kuvitus sopiikin täydellisesti kirjan tyyliin.

Tietokirjaperinteeseen kuuluu yleiskielisyys ja asiatyyli. Maria Laakso poikkeaa niistä rohkeasti kirjansa esitystavassa. Hän taustoittaa letkeän puhekielisesti kahdeksan taltutusohjeen avulla Kalevalan, Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen, Minna Canthin Työmiehen vaimon, Aino Kallaksen Sudenmorsiamen, L. Onervan Mirdjan, Edith Södergranin Runot, Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen Ja Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan, ja avaa samalla hauskalla tavalla myös kirjallisuuden terminologiaa. Kirjoittaja tosin itse kyllä vähän sekoilee sanoissaan, kun tarkoittaa sivulla 132 Södergranista kirjoittaessaan suomenruotsalaisia eikä ruotsinsuomalaisia. Pienempi, lähinnä tekninen virhe on rivien hyppely Tuntemattoman sotilaan Rokan esikuvasta kerrottaessa sivulla 192.

 Eikä tässä vielä kaikki! Yllä lueteltujen nokkelasti suollettujen perusteellisten taltuttamisohjeiden lisäksi kirjassa on lisälista, johon on koottu lyhyt esittely viidestäkymmenestä kotimaisesta klassikosta. Teos on saanut kiitosta ja innostuneen vastaanoton, eikä suotta! Aivan mahtava kirja!

Teresia Volotinen 5/2020