Hyppää sisältöön

Sinä yönä tuli talvi

Anna Elina Isoaro
Mira Mallius (kuvittaja)
Sinä yönä tuli talvi
WSOY 2021

Anna Elina Isoaro (kirjailija)
Mira Mallius (kuvittaja)
Sinä yönä tuli talvi
WSOY 2021
9789510454664

Sinä yönä tuli talvi kertoo perhettä koskettavasta tragediasta, lapsen menettämisestä. Isoveli, itsekin pieni vielä, on odottanut pikkuveljeä innokkaasti. Kun pikkuveli menehtyy synnytyslaitoksella, isoveli jää tarkkailemaan vanhempien surua. “Koko sen talven ajan meillä oli pikkuveljen vaunut parvekkeella. Joskus talitintti kävi kurkistamassa vaunuihin: ne olivat tyhjät.”

Isoaro tavoittaa tekstissään hyvin sen, miten iso järkytys odotetun lapsen kuolema on koko perheelle. Suru-uutiset vastaanottanut mummi häviää muistipelissä viisi kertaa eikä edes muista pestä isoveljen hampaita ennen nukkumaanmenoa. Kyynelet ovat koko ajan läsnä rikki menneessä arjessa. Lukijan onneksi suru on yhteistä ja sanoitettua: “Meitä itkettää, kun meillä on niin kova ikävä pikkuveljeä”.

Isoveli ei kaikin ajoin osaa tulkita vanhempien käytöstä mutta huomaa kyllä hymyn, joka kertoo toivon taas palanneen perheeseen. Tarinassa on surusta huolimatta onnellinen loppu, niin kuin kuolemasta kertovissa lastenkirjoissa yleensä on. Kolmen vuoden aikana ikävä muuttuu terävästä kivusta jomotukseksi ja kuollut pikkuveli perheenjäseneksi, jota muistellaan yhdessä. Ilahduttavaa on se, ettei perheeseen tarinassa synny uutta vauvaa korvaamaan menetettyä sisarusta, vaan suru saa jatkua rauhassa.

Malliuksen kuvituksessa korostuvat etenkin aikuisten raskaat tunteet: suljetut silmät, lannistuneet asennot ja mummi nukkumassa aivan liki isoveljeä, pientä elämää suojellen. Myös liike jatkuu läpi tarinan. Tuulen kieputtamat lehdet ja lumihiutaleet, vauvan potkusta lentävät mehupisarat sekä liehuvat kaulahuivit vievät vaikeaa aihetta eteenpäin. Elämä ei pysähdy, vaikka suru pysäyttää perheen.

Ennen lapselle lukemista aikuisen kannattaa lukea kirja muutamaan kertaan itsekseen, ettei itku yllätä ääneen lukijaa. Kirja sopii hyvin myös pikkukoululaisen kanssa luettavaksi, sillä teksti ja kuvat jättävät paljon tilaa kysymyksille ja tunteille.

Paula Niemi