Hyppää sisältöön

Duppaduulix ja salaperäinen ovi

Maija Barić (teksti) & Matti Westerlund (kuvitus)
Duppaduulix ja salaperäinen ovi
Lasten Keskus 2020
ISBN 978-952-354-283-9

Pieni Duppaduulix-koiranpentu haluaa viettää mumminsa kanssa pikkujoulua. Yön aikana joku on rakentanut pienen oven, ja koira ihmettelee kovasti, kuka sen takana mahtaa olla. Vaikuttaa siltä, että tämä salaperäinen hahmo on arka ja ujo, mutta Duppaduulix käyttää monia keinoja sen esiin houkuttamiseksi. Onneksi hänellä on mummi apunaan. Ja mikä riemu syntyykään, kun ovi avautuu pienen pieni tonttu Pikki Riikkinen laulaa laulun nimeltä Etsitään joulun taikaa. Maija Barićin kirjoittamassa ja Matti Westerlundin kuvittamassa kirjassa Duppaduulix ja salaperäinen ovi (Lasten Keskus 2020) on viehättävän kertomuksen lisäksi runsaasti helppoja ja innostavia jouluvalmisteluvinkkejä, taikataikinan resepti sekä kolmen laulun nuotit, sanat ja leikkiohje.

Kaksikko on aiemmin julkaissut Nukketeatteri Sampon suosituista hahmoista kertovia kirjoja: satukirjan ja äänikirjan Ihana joulu (Lasten Keskus 1998), Tohelon ja Torvelon pääsiäinen (Lasten Keskus 2001), Tohelon ja Torvelon joulukuu (Lasten Keskus 2001) ja Tohelon ja Torvelon nukketeatterissa ja Duppaduulixin (Lasten Keskus 2007).

Tohelo ja Torvelo saattavat olla tuttuja jo nykylasten monille vanhemmillekin Nukketeatteri Sampon esityksistä tai television lastenohjelmista, kuten esim. 12-osaisesta sarjasta Tohelon ja Torvelon nukketeatteri vuodelta 1996, 26-osaisesta vuoden 1998 Joulukalenterista tai 4-osaisesta Tohelo ja Torvelo pääsiäispuuhissa vuodelta 2000. Jouluaiheisia lauluja, joissa Duppaduulix on mukana, voi myös kuunnella Nukketeatteri Sampon konserttilevyltä Joulu tulla jollottaa (2016).

Maija Barićille ja kuvittaja Kristiina Louhelle myönnettiin vuonna 1997 valtion tiedonjulkistamispalkinto Nukketeatteria!-kirjasta. Monipuolisesta lastenkulttuurityöstä myönnetyn Tove Jansson -palkinnon Maija Barić sai vuonna 2016 toiminnastaan Nukketeatteri Sampon perustajana, taiteellisena johtajana, ohjaajana, nukentekijänä ja säveltäjänä, kirjailijana ja kouluttajana. Hänelle on myös samana vuonna myönnetty Assitej-palkinto elämäntyöstä lastenteatterin hyväksi.

IBBYn historiassa Maija Barićin Joen laulu -näytelmä on herättänyt ansaittua huomiota, sillä Japanin keisarinna Michico oli kuullut esityksestä, joka järjestettiin IBBYn kansainvälisessä kongressissa Delhissä. Niinpä hän halusi nähdä sen Puotilan ostoskeskuksessa tuolloin sijaitsevassa Nukketeatteri Sampossa valtiovierailullaan Suomessa vuonna 2000. Kun lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostunutta keisarinnaa sai mennä tapaamaan Baselissa vuonna 2002 järjestetyssä kongressissa, IBBY Finlandin delegaatio kuuli ihmeekseen hänen laulavan Joen laulun melodiaa. Kyllä sananmuunnoksia herttaisesti harrastava Duppaduulixkin olisi siinä tilanteessa ollut aivan sanaton!

Teresia Volotinen, 11/ 2020