Hyppää sisältöön

Mikko Kunnas: Pöytä koreaksi, Noksu

Mikko Kunnas
Pöytä koreaksi, Noksu
Kvaliti 2020
ISBN 978-952-7202-43-2

Vuodesta 2003 alkaen ilmestyneen Noksu-kirjasarjan päähenkilö on vesinokkaeläin. Mikko Kunnaksen Pöytä koreaksi, Noksu (Kvaliti 2020) tarttuu hauskalla tavalla aiheeseen, joka on jokaisen ihmisen mielessä päivittäin, nimittäin ruokaan. Kirjassa käydään läpi terveellisiä ruokia, mutta ei sormella osoittavan opettavaisesti, vaan iloitaan myös ruokaympyräkesteille tuotujen vähemmän terveellisten tuliaisten herkullisuudesta.

Tässä 2–5-vuotiaille suunnatussa kirjassa on monta muutakin hyvää asiaa. Värikäs ja sarjakuvan keinoja käyttävä riittävästi yksityiskohtia sisältävä kuvitus pitää pienen katsojan ja kuulijan mielenkiinnon yllä. Kirjaa ääneen lukeva huomaa, että tarina etenee suorasanaisesti sivujen ylälaidassa, mutta täydentyy vielä puhekuplien välityksellä. Ja mikä hauskinta, kun nälkäinen Noksu tekee kauppareissun ystävänsä Nupin kanssa ruokakauppaan, kauppias Pikkuruisen puhe on ihanasti runomuotoista. Ja riimittely tarttuu näköjään myös Noksun ja Nupin ilmaisuun. Aikuinen voi napata jonkun lorunpätkän ihan arjen ohjeeksi, esimerkiksi ”ostetaan näkkäriä, niin ei tarvita illalla mäkkäriä”.

Kuvakirjasarjan aiemmat teokset ovat Noksu ja päivän sää (WSOY 2003), Noksu auttaa (WSOY 2004), Jopas sattui, Noksu (WSOY 2005), Noksu kulkee ja keksii (WSOY 2006), Hauskaa joulua, Noksu (Kvaliti 2015), Noksu urheilee (Kvaliti 2016), Noksu ja pikkuväki (Kvaliti 2018). Tänä vuonna on ilmestynyt myös Noksu yökävelyllä.

Mikko Kunnas on monipuolisesti sekä animaatiotaiteilija, kuvittaja että kirjailija. Hän on tehnyt runsaasti animaatioita jo 1980-luvulta lähtien. Kunnaksen Noksu-kirjojen pohjalta on valmistunut peräti 65-osainen kansainvälinen animaatiosarja, joka on käännetty englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi. Lisäksi Noksu-sarjan kirjoihin perustuva peli nimeltä Noksun ja Nupin puutarha julkaistiin Pikku Kakkosen sovelluksessa vuonna 2019. Ei muuta kuin hauskoja hetkiä sarjakuvaa ja eri medioita hyödyntävien kivojen katselu-, kuuntelu-, peli- ja lukuhetkien parissa!

Teresia Volotinen

11/2020