Hyppää sisältöön

Armstrong — Erään hiiren kuuseikkailu

Torben Kuhlmann (teksti ja kuvitus)
Armstrong — Erään hiiren kuuseikkailu
Suomennos: Pirkko Roinila
Otava 2021
ISBN 9789511390039

Torben Kuhlmannin Armstrong – Erään hiiren kuuseikkailu kertoo hiirestä, jonka kaikki lajitoverit uskovat kuun olevan juustoa. Hiiri huomaa teleskoopillaan, että tämä ei pidä paikkaansa, ja muiden hiirien epäuskoisuudesta huolimatta pieni tähtien tähystäjä päättää matkustaa kuuhun todistaakseen teoriansa todeksi. Tästä alkaa seikkailujen sarja, johon liittyy muun muassa ilmiömäisiä innovaatioita, poliiseilta pakoilua, pettymyksiä ja periksiantamattomuutta. Ja ennen kaikkea yksi astronomisen suuri seikkailu.

Niin kirjan sujuvan tarinankerronnan kuin kauniin kuvituksenkin takana on Kuhlmann itse. Tämän ansiosta kuvitus kulkee täysin saumattomasti tarinan mukana, ilahduttaen lukijaa viehättävällä vanhanaikaisuudellaan. Kuhlmannin kuvitus on tarkkaa, taidokasta ja tavattoman suloista. 

Kirjan lopussa oleva Lyhyt avaruuslentojen historia tarjoaa myös mielenkiintoisia tarinoita oikeista avaruusseikkailuista, esitellen esimerkiksi Galileo Galilein, Juri Gagarinin, Sputnikin ja Neil Armstrongin, teoksen kuvituksen elävöittäen myös todellisia tarinoita. Kuhlmannin kiinnostus lentämisen historiaan ja tieteiskirjallisuuteen yhdistettynä hänen kuvittajan lahjoihinsa luo näin lapsillekin kiinnostavan katsauksen tieteen historiaan. Samoihin teemoihin liittyen Kuhlmannin teoksia on ilmestynyt suomeksi Lindbergh – lentävän hiiren seikkailut (2014) sekä Edison – kadonneen hiiriaarteen arvoitus (2020).


Kuhlmannin teos on sekä ilahduttava lukukokemus että visuaalisesti vaikuttava. Suosittelen ehdottomasti, että niin pienemmät kuin suuremmatkin astronautit lähtevät antoisalle avaruusmatkalle Armstrong – Erään hiiren kuuseikkailun sivujen siivittämänä.

Isla Nevalainen 3/2021