Hyppää sisältöön

Virikkeitä 4-2021 / Sammandrag

Hur beskrivs miljön och världen i dagens barn- och ungdomslitteratur? Har förhållandet till naturen och hur den omtalas och beskrivs i barnlitteraturen förändrats sedan Topelius eller Yrjö Kokkos tid? I det här numret av Virikkeitä 4/2021 söker vi svar på dessa frågor.

I artikeln ”Meillä on vain yksi planeetta” diskuterar Marianna Koljonen barnlitteratur med miljötematik och hur förhållandet till miljön förändrats genom tiderna. Koljonen hänvisar till faktaboken ”Kasvatus ekokriisin aikakaudella” skriven av Veli-Pekka Värri. Koljonen konstaterar att det är viktigt att förnya vårt sätt att förhålla oss till miljön och enligt Värri borde mänskans relation till miljöfrågor etableras redan i barndomen.

Inom barn- och ungdomslitteraturen snappar man snabbt upp nya aktuella teman och trender. Teman som klimatkriser, nya odlingsmetoder, djurskydd, nya arter, återvinning, torka, glaciärernas och världshavens tillstånd är självklara teman i bilderböcker. I det här tidningsnumret har vi intervjuat författare, illustratörer och förläggare med anledning av böcker med fokus på miljöfrågor i barnlitteraturen.

Reetta Niemelä och Laura Ertimo är skickliga på att beskriva en miljö i förändring också beträffande djurskydd och naturen överlag. I Reetta Niemeläs böcker är djurens välfärd, miljövård och naturen i vår omvärld viktiga teman. Laura Ertimo är en mångsidig författare som belönats med Tietopöllö-priset. I böckerna ”Ihme ilmat!” och ”Aika matka!” illustrerar Ertimo grundligt hur klimatförändringen verkar och vad det innebär när naturens mångfald går förlorad. Böckerna är efterfrågade också utomlands. Niemeläs och Ertimos böcker bottnar i gedigen kunskap och har ett tydligt uttryck. Det finns alltid hopp i texterna.

Jenni Erkintalo är illustratör, författare och förläggare. Tillsammans med Réka Király ger Erkintalo ut kvalitativa bilderböcker. Duon har tillsammans skapat flera böcker med miljötematik. De har publicerat både sina egna och andras böcker. I intervjun betonar Erkintalo betydelsen av att bilderna är av hög kvalitet. Hon berättar vidare om hur bilder och idéer till böcker föds och om utmaningar med att också vara förläggare. 

Sanna Pelliccioni beskriver sitt eget förhållande till miljön, sina illustrationer samt sitt samarbete med Reetta Niemelä. Alla skribenter och illustratörer är eniga om att ett bra samarbete mellan författare och illustratör är väldigt viktigt när man skapar böcker tillsammans. Ett gott samarbete möjliggör och ger utdelning i form av inhemsk litteratur av hög kvalitet.

Precis som Erkintalo, Király och Pellicioni skapar också andra illustratörer både bild och text, eller illustrerar andra skribenters texter. Linda Bondestam är en av våra mest prisbelönta och originella illustratörer. I intervjun ”Allt det vackra och vilda” beskriver Bondestam hur boken föds från en idé till att bli en färdig bok. Alla böcker skapas på olika sätt. Bondestam har illustrerat bl.a. Annika Sandelins bilderbok ”Silkesapans skratt”. År 2021 tilldelades Annika Sandelin Anni Swan-medaljen för den boken. Annika Sandelin intervjuas av Anna Söderström.

Finlandssvenska författare och illustratörer skapar årligen viktiga bilderböcker med miljötematik. Vad är hemligheten bakom dessa? Vad behövs för att en bra bok ska hitta sina läsare? Forskaren Mia Österlund vid Åbo Akademi skriver om sina tankar och om sin forskning om den finlandssvenska barnlitteraturen i artikeln ”Tue paikallista planeettaasi”.

Den inhemska miljöfokuserade barnlitteraturen är omfattande, mångsidig och aktuell. Marketta Könönen har sammanställt en översikt över miljörelaterad barnlitteratur och hon konstaterar att utbudet är både stort och mångsidigt. Den lilla mänskan kan erövra naturen redan från balkongen, på hemgården, i trädgården eller i närskogen. I Lina Laurents och Maija Hurmes bok ”Plats på jorden” får läsaren bekanta sig med en ny form av trädgårdsodling. I intervjun med Laurent och Hurme diskuterar de odling ur olika perspektiv, bokens tillkomst samt dess mottagande.

Anna Söderström