Hyppää sisältöön

Unelmat-kirjoituskilpailun voittajat

Ibby Finlandin nuorille suunnattuun kirjoituskilpailuun “Unelmat” tuli 85 kirjoitusta. Tyylilajiltaan kirjoitukset olivat realistisia ja fantasia kertomuksia, satuja, runoja ja yksi kuvaelma. Pituudeltaan kirjoitukset olivat muutamasta kymmenestä rivistä neljään tiheästi kirjoitettuun sivuun.

Unelmien kohteet olivat henkilökohtaisia tai globaaleja. Yleismaailmalliset unelmat koskivat toivetta maailman rauhasta, koronan loppumisesta, tasa-arvoisesta maailmasta ja nälänhädän poistamisesta.

Henkilökohtaiset unelmat käsittelivät kasvamista, kotia, perhettä, ystävyyttä, rakkautta, opiskelua, lemmikkieläintä ja tulevaisuuden ammattia. Tulevaisuuden ammateista suosituimmat olivat kirjailija, muusikko, urheilija ja lääkäri. Unelmia olivat myös olla filosofi, lentokapteeni, taustatanssija, rekkakuski, kahvilanpitäjä ja helikopterilentäjä. 

Lemmikkieläinten ehdoton suosikki oli koira, sitten hevoset ja ponit. Koira oli monelle tärkeä ystävä ja kasvinkumppani.

Yllättävän moni kirjoittaja kyseenalaisti unelmat ja unelmoinnin. Mietittiin, että kannattaako unelmoida, uskaltaako unelmoida ja kenellä on oikeus unelmoida? Tulevaisuuden unelmien ohella katse saattoi suuntautua menneisyyteen ja lapsuuden unelmiin. Unelmien toteutumiseen monen mielestä tärkeää on oman tahdon ja taidon lisäksi ympäristön tuki.

Miten nuoret sitten kirjoittavat unelmista. Kirjoitukset ovat taitavia, liikuttavia, kypsiä, rohkeita ja rehellisiä.  Jotkut ajatukset ovat kuin hiottuja aforismeja.

Voittajan valitseminen joukosta loistavia kirjoituksia ei ole helppoa. Jokainen kirjoitus ansaitsee kiitoksen. Oli hieno kokemus lukea ympäri Suomea tulleita nuorten kirjoituksia unelmista.

IBBY Finland järjesti kirjoituskilpailun yhdessä Lastenkirjaistituutin (LKI) ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa.

Valintaraatiin kuuluivat:
Marketta Könönen (IBBY Finland)
Lotta Luukila (Lastenkirjainstituutti)
Ninni Pehkonen (Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto)

Voittajat: 

 1. Aili Savolainen (14v.), Nukari, 250€
  “Muistoissa elävä unelma”
 2. Hermanni Somersalmi (15 v.), Sundsberg, 150€
  “Alahyllyteoria”
 3. Helmi Hälikkä (18v.), Mäntyharju, 100€
  “Sinä vuonna puolukoita kypsyi valtavasti”

Kunniamaininnat:

 • Pia Hellman (15 v.) “Unelmien kääntöpuoli”
 • Ella Laukkanen (15 v.) “Kirkas väri pisti silmään…”
 • Helmi Saukkoriipi (18 v.) “Unelmat kuin usvaa”


Kiitos kaikille osallistujille ja lämpimät onnittelut voittajille!