Hyppää sisältöön

Sanattomien kirjojen taikaa Learning Beyond -konferenssissa

UAEbby on Yhdistyneissä Arabiemiraateissa toimiva IBBYn paikallisjärjestö, jonka kutsusta vierailin puhumassa lastenkirjallisuudesta ja erityisesti sanattomista kirjoista Learning Beyond -konferenssissa Al Khobarissa, Saudi-Arabiassa tammikuussa 2024.

Vaikka lastenkirjakulttuuri on Arabiemiraateissa verrattain nuorta, on UAEBBY auttanut aktiivisesti uusia arabiankielisiä kuvittajia luomalla verkostoja, apurahoja ja julkaisumahdollisuuksia sekä nostamaan esiin lastenkirjallisuutta ja lukemisen merkitystä.

Olen itse pitänyt kolme työpajaa sanattomista kirjoista yhdessä UAEBBYn kanssa. Ensimmäiset kaksi pidimme Sharjahissa ja Al Ainissa Arabiemiraateissa ja kolmannen Riadin kirjamessuilla Saudi-Arabiassa. Työpajoissa ammattilaiset ovat voineet verkostoitua ja oppia uusia asioita, joita myöhemmin jokainen on voinut hyödyntää omassa työssään lastenkirjojen ja lasten parissa.

Learning Beyond 2024 -konferenssi Saudi-Arabiassa
Learning Beyond -konferenssi järjestettiin tammikuussa 2024 kulttuurikeskus Ithrassa, Al Khobarissa, Saudi-Arabiassa. Kuva: Emmi Jormalainen

Naiset aktiivisina kulttuuritoimijoina Saudi-Arabiassa

Vaikka Learning Beyond -konferenssin keskeinen sisältö oli pedagogiikassa, itselleni tapahtuman vaikuttavin sisältö oli naisten aseman muutos Saudi-Arabiassa. Olin vieraillut maassa edellisen kerran viisi vuotta aikaisemmin. Silloin olin vielä pukeutunut abayaan enkä saanut naisena kulkea yksin missään. Ravintoloihin pääsin takaovesta ja minut ohjattiin verhojen taakse piiloon syömään. 

Nyt konferenssin järjestäjät olivat yksinomaan naisia. Tapahtuman aloituskeskustelussa oli all-female-panel. Oli selvää että opetus- ja kulttuurialasta oli muodostunut naisille mahdollisuus osallistua työelämään.

Sanaton kirja on teos, jossa ei ole ollenkaan tekstiä vaan tarinat on luettavissa kuvien avulla. IBBY on panostanut sanattomiin kirjoihin vuodesta 2012 alkaen hankkeessaan “Silent Books, from the world to Lampedusa and back“. Toimintaan on kuulunut Lampedusan saarelle avattu kirjasto, joka on erityisesti suunnattu pakolaislapsille. IBBY järjestää myös kahden vuoden välein Silent Book -kilpailua, jossa kerätään kunnialistaa vaikuttavimmista sanattomista kirjoista. Listalla on ollut Suomesta muun muassa. Itseltäni listalla on ollut teokset Puu (omakustanne 2013) ja Eksyksissä (2019).

Learning Beyond 2024 -konferenssi Saudi-Arabiassa
Paneelikeskustelussa keskuselemassa Ali Al Shamsi (vas.), Emmi Jormalainen sekä UAEBBYn johtaja Marwa Al Aqroubi. Kuva: UAEBBY

Kulttuuri tarvitsee keskustelua

Learning Beyond -konferenssissa osallistuin ”Beyond Words: Exploring the Magic of Silent Books” -paneelikeskusteluun yhdessä UAEBBYn johtajan Marwan Al Aqroubin kanssa. Paneelin vetäjänä toimi Louvre Abu Dhabin kulttuurituottajana ja freelance-kuvittajana vaikuttava Alia Al Shamsi, jonka teos Day & Night löytyy myös IBBYn Silent Book -kokoelmasta. Al Shamsin kirja syntyi aikoinaan ensimmäisessä pitämässäni workshopissa.

Ali Al Shamsi: Day & Night -kirjan kansi
Ali Al Shamsin sanaton kirja “Day & Night”.

Marwa Al Aqroubi painotti puheessaan, että sanaton kirja on mahdollisuus silloin kun ryhmässä lapsilla ei ole yhteistä kieltä. UAEBBY on tehnyt lukutaitotyötä erityisesti pakolaislasten keskuudessa. Lapset tulevat monenlaisista perheistä ja taustoista eivätkä läheskään kaikki ymmärrä tai osaa lukea arabiaa. Sanattomien kirjojen avulla kaikki pystyvät osallistumaan lukemiseen tasavertaisina. 

Itse koen, että Saudi-Arabian kaltaisessa valtiossa, jossa julkaisutoiminta on säänneltyä ja kontrolloitua, kuvallinen ilmaisu on oivaltava mahdollisuus ilmaista tunteita ja tarpeita. Kulttuuri ei synny tyhjiössä vaan se tarvitsee tuekseen vuorovaikutusta, ihmisiä ja keskustelua yli kulttuurirajojen. Tähän tarkoitukseen konferenssi toimi hienosti yhdistävänä tekijänä. Oli mielettömän raikasta nähdä se into millä osallistujat suhtautuivat opetukseen, oppimiseen, lapsiin ja lukutaitoon. 

Paneelikeskustelumme aikana tuli selväksi, että sanattomat kirjat nähtiin keinona ilmaista vaikeampiakin aiheita – niitä joista ei ole vielä mahdollista kirjoittaa kirjaa.

Teksti ja valokuvat: Emmi Jormalainen
Kirjoittaja on kuvittaja ja IBBY Finland ry:n hallituksen jäsen.

IBBY Italian ohjeet englanniksi: Miten sanattomia kirjoja voi lukea monikielisten lasten kanssa.