Hyppää sisältöön

Nro 1-2021 Sisällys

Lukijalle


Maailmaa yhä järisyttävästä koronapandemiasta huolimatta IBBY Finland -yhdistyksellä on edessä hieno kirjavuosi. Työ lasten- ja nuortenkirjallisuuden näkymisen ja kuulumisen eteen onkin näinä aikoina erityisen mielekästä! Vuonna 2021 IBBY Finland myöntää Anni Swan -mitalin jollekin kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Mitali jaetaan joka kolmas vuosi teokselle, joka on taiteellisesti korkeatasoinen ja aiheenkäsittelyltään sekä ilmaisultaan omintakeinen. Mitali jaettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1961. Vuonna 2021 IBBY Finlandilla on myös mahdollisuus nimittää IBBY:n kansainvälisen kunnialistan ehdokkaaksi (IBBY Honour List) suomenkielinen, ruotsinkielinen ja saamenkielinen kirja, kuvitus sekä suomenkielinen ja ruotsinkielinen käännös. Kunnialistanimitykset tehdään joka toinen vuosi, ja tavoitteena on nostaa esiin ansiokkaita tekijöitä sekä löytää käännettäväksi soveltuvia teoksia.

Tämä vuoden 2021 ensimmäinen Virikkeiden numero sisältää katsauksia vuoden 2020 lasten- ja nuortenkirjoihin. Monipuolisissa artikkeleissa näyttäisivät korostuvan erityisesti muutamat aiheet. Teresia Volotinen kirjoittaa tietokirjoista Pörriäisiä, pelastajia ja pandemia-ajan puuhaa – vuoden 2020 ajankohtaisia tietokirjoja lapsille ja nuorille, ja nostaa esille muun muassa ilmastonmuutoksen torjumiseen liittyviä tarinallistettuja tietokirjoja ja faktakirjoja. Marianne Koljosen katsaus Eläimillä on hätä ja yhteinen kotimme on kipeä – aikuiset köntystelevät, mutta lapset tietävät mitä tehdä esittelee laajan kattauksen erityisesti niistä kirjoista, joissa ihmisen ja luonnon suhde kietoutuu yhteen. Eläimet, hyvin monenlaisissa muodoissa, ovat keskeinen teema myös Sissel Rayn kirjoittamassa katsauksessa Om djur, människor och mänskliga djur – Den finlandssvenska barn- och ungdomsbokutgivningen 2020.

Tuija Mäen Nuortenkirjavuosi 2020 -katsaus kokoaa yhteen menneen vuoden nuortenkirjojen moninaisia teemoja. Mukana on niin vakavia kuin kepeitäkin aiheita. Mäki summaa, että kirjailijat tuntevat aiheensa hyvin ja tämä innostus välittyy kirjoihin. Paula Niemen Kaiken mitä keksit kestän! – vuoden 2020 lastenrunot -artikkeli vie lukijan niin metsään, ilmaan kuin veden alle. Lastenrunojen lisäksi jutussa nostetaan esiin myös nuorille suunnattu haikukirja.

Tunteista isosti ja pienesti on katsaukseni vuoden 2020 kuvakirjoihin. Runsaaseen kuvakirjatarjontaan mahtuu mukaan paljon aiheita synttäreiden vietosta yökyläilyihin ja osallistaviin tarinoihin. Tunnetaidot näyttävät kuitenkin tulleen osaksi kuvakirjallisuutta niin pienemmille kuin myös jo kouluikäisille suunnatuissa teoksissa. Paula Niemen katsaus Rautahirviöitä ja mummun matka Tuonen lehtoon – satuvuosi 2020 esittelee satukirjojen aiheita. Myös monissa saduissa käsitellään tunteita, ja mukana on muitakin tuttuja aiheita, kuten ystävyys ja muiden auttaminen. Myös ympäristöaiheet näyttävät tulleen osaksi satukirjoja.

Katsausten lisäksi tämä numero sisältää Marketta Könösen ja Tuula Peren kirjoittaman esittelyn Tervetuloa kotiin, Helmi (Wickwick 2019) -kuvakirjasta, joka valittiin vuonna 2020 kansainväliseen IBBY:n Outstanding Books for Young People with Disabilities -kokoelmaan, katalogiin ja maailmaa kiertävään kirjanäyttelyyn. Helmi-kuvakirjasarjaan kuuluva teos on Tuula Peren kirjoittama ja Catty Floresin kuvittama, ja siinä käsitellään yhdenvertaisuuden kautta kehitysvammaisuutta.

Toivon kaikille monipuolisia lukukokemuksia vuoden ensimmäisen Virikkeitä-numeron parissa!

Teksti: Jaana Pesonen

SISÄLLYS

  • Pörriäisiä, pelastajia ja pandemia-ajan puuhaa. Vuoden 2020 ajankohtaisia tietokirjoja lapsille ja nuorille – Teresia Volotinen:
  • Eläimillä on hätä ja yhteinen kotimme on kipeä – aikuiset köntystelevät, mutta lapset tietävät mitä tehdä – Marianna Koljonen
  • Om djur, människor och mänskliga djur. Den finlandssvenska barn- och ungdomsbokutgivningen 2020 – Sissel Ra
  • Nuortenkirjavuosi 2020 – Tuija Mäki
  • Kaiken mitä keksit kestän! Vuoden 2020 lastenrunot – Paula Niemi
  • Tunteista isosti ja pienesti – Katsaus vuoden 2020 kuvakirjoihin – Jaana Pesonen
  • Rautahirviöitä ja mummun matka Tuonen lehtoon – satuvuosi 2020 – Paula Niemi
  • ”Tervetuloa kotiin, Helmi” kansainväliseen Outstanding Books -kokoelmaan – Marketta Könönen & Tuula Pere

Numeron ovat toimittaneet Jaana Pesonen, Teresia Volotinen ja Jutta Setälä.