Hyppää sisältöön

Monta tapaa olla saamelainen – Hampurilaisprinsessa etsii omaa tietään

Saia Stueng: Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii
Kustantaja: Davvi Girji
Julkaisuvuosi: 2023
ISBN: 978-82-329-0549-2
Kieli: Pohjoissaame

Márenin elämän voi jakaa kahteen osaan: ennen ja jälkeen sen videon. Máren ei ajattele sitä koskaan, sillä jos kukaan ei muista sitä, sitä ei ole tapahtunutkaan. Nyt Máren on 17-vuotias ja sinnittelee elämässä parhaansa mukaan. Hän asuu itseään paljon vanhemman poikaystävän luona, joka uhkailee jatkuvasti jättävänsä hänet. Mutta eihän hänellä ole ketään muutakaan; ei kukaan edes puhu hänelle, köyhälle, likaiselle hampurilaisprinsessalle.

Sitten Máren äkkirakastuu Ánneen, saamelaiseen pop-tähteen, maahistyttöön. Hän päättää, ettei suostu enää olemaan uhri. Hänhän elää vain kerran, eallá dušše oktii.

Viimein tapahtuu se kaikkein kauhein asia: kammottava vanha video alkaa jälleen levitä netissä, ja Márenin täytyy päättää, aikooko elää asian kanssa vai kuolla.

Hamburgerprinsessa – Eallá dušše oktii (2023) on kaarasjokelaisen Saia Stuengin (1993) toinen nuortenromaani. Se on toinen Márenin elämästä kertova kirja, mutta sen voi hyvin lukea myös itsenäisenä teoksena. Kirja käsittelee yleismaailmallisia teemoja: nettikiusaamista, syömishäiriötä sekä köyhyyttä ja syrjäytymistä. Teos on Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2024 lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon ehdokkaana.

Teoksen kieli on helposti lähestyttävää, ja siihen on helppo tarttua. Silti se kuvaa osuvasti päähenkilön syrjäytymistä. Máren on ikään kuin erillään muusta maailmasta, hänellä ei ole ääntä eikä sanoja. Sen sijaan hänellä on rikas sisäinen maailma, jota kirjailija kuvaa niin elävästi, että aikuiselle lukijalle tulee oikeasti vaikea olo. Erityisen taitavasti teoksessa kuvataan ruokaan liittyviä kehotuntemuksia ja ajatuksia. Ruoka ja ihmissuhteet kytkeytyvät yhteen: hampurilaisateria näyttäytyy paremman puutteessa kärsivällisenä rakastajana, jonka luokse voi palata katuvaisena harharetken jälkeen.

Kirjailija kuvaa taitavasti arkea rajaseudun monikielisessä ja -kulttuurisessa ympäristössä. Vaikka nuorten elämä on modernin median värittämää, se on silti saamelaisnuorten elämää, johon on jokaisella oma tulokulmansa. Näin tulevat näkyviksi myös erilaiset roolit, joita saamelaisyhteisössä täytyy toteuttaa: saamelaisnuori, tyttöystävä, miniäehdokas. On hoidettava poroja, puettava saamenpuku oikein ja syötävä ydinluita. Kirja haastaakin lukijansa pohtimaan, mikä on oikea tapa toteuttaa saamelaisuuttaan. Siinä kun toiset kulkevat poroaidalla ja joikukisoissa, toinen elvyttää esivanhempien kieltä populaarimusiikin keinoin.

Nuorten aikuisten kirjojen joukossa teos on sikäli piristävä tapaus, että siinä romanttinen rakkaus ei ratkaise päähenkilön ongelmia. Sen sijaan täytyy itse tarttua elämää sarvista kiinni ja löytää oma tapansa olla ja elää. Saia Stuengin teos käsittelee kursailematta vaikeita aiheita, ja lukija jää malttamattomana odottamaan Márenin tarinan päätöstä.

Teksti: Karoliina Harvala