Hyppää sisältöön

Lastenkirja rasismin ehkäisijänä

Kansainvälisen lastenkirjapäivän seminaari 27.3.2018

Annantalon taidekeskuksessa, Helsingissä

Tervetuloa juhlimaan kansainvälistä lastenkirjapäivää! Oletko pohtinut sitä, millainen rooli lasten- ja nuortenkirjallisuudella voisi olla rasismin ehkäisemisessä? Tai mitä on ei-rasistinen, mitä anti-rasistinen lastenkirjallisuus? Lasten- ja nuortenkirjallisuuden asemaa edistävä IBBY Finland ry kutsuu nyt aiheesta kiinnostuneita ainutlaatuiseen ja ajankohtaiseen seminaaripäivään, jossa kuullaan alan asiantuntijoita ja lastenkirjallisuuden tekijöitä.

Seminaarin luennot ja puheenvuorot luovat monipuolisen katsauksen siihen, mitkä mahdollisuudet lastenkirjallisuudella on ehkäistä rasismia. Samassa tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua kansainväliseen ”Silent Books: Sanattomat kuvakirjat puhuvat maailman kieliä” -näyttelyyn, joka on seminaaripäivän ajan esillä Annantalossa. Seminaaripäivä päättyy kaikille avoimeen Aarresaari-palkinnon jakotilaisuuteen. Aarresaari palkinto jaetaan korkeatasoiselle lasten- tai nuortenkirjan käännöstyölle, ja se jaetaan nyt ensimmäistä kertaa.

Seminaari on osallistujille maksuton.

Seminaaripaikka: Annantalon taidekeskus, Annankatu 30, Helsinki

OHJELMA
9.30-10.00 Ilmoittautuminen

10.00-10.15 Seminaarin avaus: Noora Miettinen

10.15-11.00 Sata sanaa, tuhat tunnetta – sanataitelua monikulttuurisessa ryhmässä: Kirjastopedagogi ja sanataideohjaaja Pirkko Ilmanen

11.00-12.15 Rasismi Suomessa ja suomalaisissa lastenkirjoissa – yksilön asia vai yhteiskunnan ongelma? : yliopistonlehtori (KT) Jaana Pesonen

12.15-13.15 Lounas (omakustanteinen)

13.15-14.30 Ei-rasistinen vs. anti-rasistinen lastenkirjallisuus: akatemiatutkija (YTT), dosentti Anna Rastas

14.30-15.30 Paneelikeskustelu: Lastenkirjallisuuden kautta kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa: valtiotieteiden tohtori Katarina Jungar, kuvittaja Sanna Pelliccioni, kirjailijat Tuula Korolainen ja Katri Tapola keskustelevat lastenkirjallisuudesta rasismin ehkäisijänä, lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkijan (FT) Myry Voipion johdolla.

15.30-16.00 Aarresaari-palkinnon jakaminen

Järjestäjä: IBBY Finland ry yhteistyössä Annantalon taidekeskuksen kanssa

Kuva kirjasta Sanna Pelliccioni: Meidän piti lähteä (S&S, 2018)