Hyppää sisältöön

Kuulumisia kustantamolta

Inarinsaame on noin 500 puhujan vähemmistökieli, jota on elvytetty aktiivisesti yli 30 vuotta. Nyt kieli siirtyy sukupolvelta toiselle useassa perheessä ja useat äidinkieleltään inarinsaamenkieliset lapset tarvitsevat uutta luettavaa joka vuosi. Tässä jutussa kuullaan kuulumisia Inarinsaamen kielen yhdistyksen kustannustoiminnasta.

Inarinsaamen kielen yhdistys dokumentoi ja edistää inarinsaamen kielen käyttöä julkaisemalla kirjoja ja sanomalehtiä sekä tutkii inarinsaamea. Yhdistys on julkaissut vuodesta 1988 lähtien Anarâš-lehteä, joka on yhdistyksen jäsenlehti. Sen yhtenä numerona on Anarâš-kalenteri. Kalenterissa on kunakin vuonna jokin yhdistyksen jäsenten toivoma teema. Yhdistys on julkaissut maaliskuusta 2023 lähtien inarinsaamenkielistä Anarâš aavis -verkkosanomalehteä, joka on ainoa saamenkielinen sanomalehti Suomessa. Päivitämme lehteä vähintään viidesti viikossa. Yhdistys julkaisi vuosina 2018–2023 Loostâš-nuortenlehteä, jonka vuoden 2024 alussa liitimme osaksi Anarâš aavis -lehteä.

Aiempina vuosina kirjajulkaisutoimintamme keskittyi lähinnä lastenkirjoihin, joita tarvittiin etenkin kielipesissä ja perheissä, joissa puhutaan inarinsaamea lapsille. Toisaalta julkaisimme kirjoja, joissa vanhemmat inarinsaamen puhujat, eli kielimestarit, kertovat entisaikojen elämästä, historiasta ja kokemuksistaan saamenmaalla. 

Tällä vuosikymmenellä julkaisutoimintamme on siirtynyt enemmän nuortenkirjallisuuden julkaisemiseen, jota ei aiemmin ole otettu riittävästi huomioon. Nykyisin on myös enemmän nuoria lukijoita, jotka tarvitsevat uutta lukemista kehittääkseen kielitaitoaan. Julkaisemamme kirjat ovat joko käännöksiä muista kielistä tai suoraan inarinsaameksi kirjoitettuja uusia kirjoja. Tavoitteenamme on julkaista kirjoja monipuolisesti erilaisilla kirjallisuuden lajeilla ja eri aiheista, ei vain saamenmaahan tai saamelaisiin liittyvistä teemoista. Olemme julkaisseet esimerkiksi nuorten romaaneja, scifi-kirjan, runoantologian ja novelliantologian. Lisäksi olemme viime vuosina kääntäneet Ella-sarjaa, Neropatin päiväkirja -sarjaa sekä André Kuipersin scifi-lastenkirjoja. 

Tilanteemme inarinsaamenkielisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden julkaisijana on tällä hetkellä hyvä, ja tavoitteenamme on julkaista 5-7 kirjaa joka vuosi. Haasteenamme on kuitenkin löytää riittävästi rahoitusta kirjojen julkaisemiseen. Yhden kirjan kääntäminen, tarkistaminen, taittaminen, oikeuksien ostaminen ja painaminen on kallista. Esimerkiksi sadan kopion tekeminen ja painaminen Neroparin päiväkirja -kirjalle maksaa kaikkineen noin 8 000 euroa. Kirjojen julkaisuun on vaikea saada julkisia apurahoja ja yhdistys on joutunut käyttämään siihen omia varojaan. 

Toisena haasteenamme on löytää riittävästi kirjoittajia, jotka osaavat tuottaa laadukasta ja virheetöntä tekstiä inarinsaameksi. Useimmiten laadukas lopputulos vaatii sekä äidinkielisen kielenhuoltajan että kielenammattilaisen, jolla on maisterin tutkinto inarinsaamesta.

Hyvää on se, että olemme viime vuosina julkaisseet useita kirjoja. Olemme saaneet niistä hyvää palautetta ja nuoret ovat pitäneet kirjoistamme. Erityisesti Neropatin päiväkirja, Ella ja kaverit ja Kuipersin avaruuskirjasarjat ovat olleet suosittuja. Toivomme, että voimme julkaista uusia kirjoja myös tulevaisuudessa löytämällä riittävästi rahoitusta julkaisutoimintaamme. Varoilla voimme palkata uusia kirjoittajia ja kääntäjiä ja kattaa julkaisuihin vaadittavat muut kulut. Koska suurin haasteemme on varmistaa riittävä rahoitus, otamme mielellämme vastaan yhteydenottoja yrityksiltä, jotka haluaisivat sponsoroida inarinsaamen kielen yhdistä ja inarinsaamen elvytystä kirjojen julkaisun kautta. 

Yhdistyksemme ylläpitää ja edistää myös inarinsaamenkielistä Wikipediaa, jossa julkaisemme artikkeleita eri aiheista. Inarinsaamenkielisestä Wikipediasta on kasvanut huomattavan laadukas ottaen huomioon kieliyhteisön pienen koon. Kannustamme kielen opiskelijoita kirjoittamaan artikkeleita Wikipediaan. Yhdistys järjestää vuosittain muutaman Wikipedia-työpajan, joissa pääsee helposti alkuun Wikipedia-artikkeleiden kirjoittamisessa. 

Kielestä kiinnostuneet voivat hakeutua opiskelemaan Oulun yliopistoon, joka tarjoaa laadukasta inarinsaamen kielen opetusta. Opinnot voi suorittaa täysin etänä. Yliopistosta voi hakea erillistä opinto-oikeutta perusopintoihin ja kiinnostuksen kasvaessa yliopistosta voi hakea opinto-oikeutta aina maisterin tutkintoon saakka.

Teksti: Fabrizio Brecciaroli