Hyppää sisältöön

Kirjailija Timo Parvela ehdolla HC Andersen -palkintoon

Suomalainen kirjailija Timo Parvela on valittu kuuden ehdokkaan joukkoon kilpailemaan kansainvälisestä Hans Christian Andersen -palkinnosta.


Palkinnosta vastaa IBBY – International Board on Books for Young People -organisaatio, johon kuuluu kansallisia jaostoja 78 jäsenmaasta. Ensimmäinen sadunkerronnan mestarin Hans Christian Andersenin nimeä kantanut palkinto myönnettiin vuonna 1956 ja sen tarkoitus on edistää lasten pääsyä laadukkaan kirjallisuuden äärelle ja edistää näin lukutaitoa, yhteisymmärrystä, hyvinvointia ja rauhaa. Hans Christian Andersen -palkinto on maailman arvostetuimman lastenkirjallisuuspalkinto ja sitä kutsutaan toisinaan lastenkirjallisuuden Nobeliksi, sillä jälkimmäistä tunnustusta ei ole milloinkaan myönnetty lastenkirjailijalle.

Lasten- ja nuortenkirjallisuusyhdistys IBBY Finland asetti kilpailuun ehdolle kirjailija Timo Parvelan ja kuvittaja Linda Bondestamin. Hans Christian Andersen -ehdokkuus edellyttää pitkää kokemusta lastenkirjallisuuden toimijana. Etenkin kirjailijapalkinnon saajan tulee olla hyvin laajasti eri kielille käännetty, jotta kansainvälinen tuomaristo kykenee arvioimaan ehdokkaan kirjallisia ansioita. Palkinto on siten korkein kruunu jo menestyksekkään uran tehneelle taiteilijalle. Tähän mennessä Tove Jansson on ainoana suomalaisena vastaanottanut palkinnon vuonna 1966.

Kirjailija-finalistit 2024

Marina Colasanti Brasilia
Heinz Janisch Itävalta
Lee Geum-yi Etelä-Korea
Bart Moeyaert Belgia
Timo Parvela Suomi
Edward van de Vendel Alankomaat

Kuvittaja-finalistit 2024

Cai Gao Kiina
Iwona Chmielewska Puola
Nelson Cruz Brasilia
Elena Odriozola Espanja
Sydney Smith Kanada
Paloma Valdivia Chile

Lue IBBYn uutinen aiheesta (englanniksi).

Timo Parvelan kirjoja julkaisee Suomessa Tammi ja WSOY. Tietoa teoksista löydät myös Timo Parvelan verkkosivuilta.