Hyppää sisältöön

Kaverusten kirjakapina -näyttely Tampereen Werstaassa

IBBY Finlandin kokoama näyttely Kaverusten kirjakapina – Asko Martinheimo ja Uolevi Nojonen nuortenkirjallisuuden uudistajina on esillä Tampereella Työväenmuseo Werstaan Komuutissa 14.4.-4.6.2023.

Näyttely keskittyy Martinheimon (1934-2002) ja Nojosen (1939-2021) nuortenkirjallisuutta uudistaviin ominaispiirteisiin, henkilöhistoriaan, kimppakirjoittamiseen ja heidän rooliinsa monipuolisina yhteiskunnallisina ja kirjallisina vaikuttajina. Pirkanmaalla asuneet kirjailija- ja opettajakollegat ottivat aktiivisesti kantaa mm. koulupolitiikkaan sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden asemaan.

Näyttelyssä on esillä poimintoja kirjailijoiden henkilökohtaisista kokoelmista ja arkistoista löytynyttä materiaalia, kirjankansitaidetta ja kuunnelmakatkelmia. Martinheimo ja Nojonen kirjoittivat ahkerasti myös radion, television ja teatterin tarpeisiin. Asko Martinheimo teki tekstejä muun muassa Pikku Kakkoselle.

Näyttely päättää IBBY Finlandin näyttelysarjan, jossa on keskitytty pirkanmaalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden historiaan. Aiemmissa näyttelyissä on esitelty Leena Härmän ja Rauha S. Virtasen kirjailijantyötä. Kirjailijoita yhdistää myös sama kustantamo WSOY. Kirjallisuus- ja henkilöhistorian ohella näyttelyt ovat tallentaneet myös kustannusmaailman muutoksia. Näyttelytyöryhmään kuuluvat Maija Karjalainen, Maija Korhonen, Marketta Könönen ja Ismo Loivamaa.

14.4.-4.6.2023
Kaverusten kirjakapina
Asko Martinheimo ja Uolevi Nojonen nuortenkirjallisuuden uudistajina
Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
Vapaa pääsy!