Kansainvälinen lastenkirjapäivä 2.4.2024
Tiistaina 2. huhtikuuta 2024 vietettiin Kansainvälistä lastenkirjapäivää Pohjoismaisessa kulttuuripisteessä, Kaisaniemenkatu 9:ssä. Tilaisuus houkutteli paikalle lastenkirjallisuuden ystäviä ja innokkaita osallistujia.
Ohjelman avasi Pohjoismaisen kulttuuripisteen lastenkirjastonhoitaja ja IBBY:n hallituksen jäsen Mikaela Wickström, joka kertoi Pohjoismaisen kulttuuripisteen työstä. Seuraavaksi IBBY Finlandin puheenjohtaja Demi Aulos kertoi IBBY:n toiminnasta ja tilaisuuden merkityksestä. Tapahtuman tavoitteena oli kiinnittää vanhempien ja muiden aikuisten huomio lastenkirjallisuuteen, korostaen lukutaidon merkitystä ja kirjallisuuden tärkeää roolia lasten elämässä.
Kysyin Aulokselta, miksi on tärkeää keskustella lastenkirjallisuudesta aikuisten kanssa. Hän vastasi, että aikuiset ovat avainasemassa kirjallisuuden välittämisessä lapsille. He tekevät päätökset siitä, mitä kirjoja kotona luetaan ja millaisia lukuelämyksiä lapsille tarjotaan. “On tärkeää luoda lapsille iloa ja elämyksiä”, Aulos totesi. Hän esitteli myös vuoden teeman, “Cross the Seas on the Wing of Your Imagination”, joka kannustaa mielikuvituksen käyttöön ja seikkailuun.
IBBY Finlandin arvostelulautakunnan puheenjohtaja Jaana Pesonen kertoi H.C. Andersen -palkinnosta sekä ehdolla olevista kirjailijoista ja kuvittajista, keskittyen erityisesti suomalaiseen Timo Parvelaan. Hän kertoi myös palkinnon historiasta ja merkityksestä. Pesonen luki otteen kirjasta “Kepler62 Terra: Kloonit”. Lisäksi kuulimme lämpimät terveiset itse kirjailijalta, joka ei valitettavasti päässyt paikalle. Mikaela Wickström välitti nämä sydämelliset sanat yleisölle.
Kuvittaja ja kirjailija Filippa Hella piti inspiroivan työpajan sanataiteesta ja H.C. Andersenin kuuluisista kertomuksista. Kysyin Hellalta, miten aikuisille järjestettävä työpaja eroaa niistä, joita hän on aiemmin pitänyt lapsille. Hän vastasi, että aikuisille suunnatuissa työpajoissa käytetään vähemmän rekvisiittaa, mutta tavoitteena on inspiroida ja luoda unohtumattomia kokemuksia molemmille kohderyhmille. Hella aloitti osuutensa kertomalla H.C. Andersenin “Prinsessa ja herne” -sadun. Työpajan aikana osallistujat saivat muun muassa keksiä vaihtoehtoisia loppuja H.C. Andersenin satuihin, mikä herätti hilpeyttä ja iloa.
Illan lopuksi osallistujilla oli mahdollisuus tutustua toisiinsa ja jakaa ajatuksiaan. Kysyin vielä ohjelman jälkeen Mikaela Wickströmiltä, mistä hän sai idean järjestää aikuisille suunnatun työpajan lastenkirjallisuudesta. Wickströmin mukaan toiminnalliset työpajat sopivat kaikille, ja myös aikuisilla tulee olla mahdollisuus osallistua, olla luovia ja tuoda arkeen enemmän leikkimielisyyttä. “Tarjoamalla aikuisille työpajan sanataiteen ja tarinoiden parissa, he pääsevät kokeilemaan jotain uutta ja konkreettista, ja toivottavasti vievät harjoitukset omiin elinpiireihinsä”, Wickström totesi.
Tilaisuus oli kokonaisuudessaan lämminhenkinen ja inspiroiva, ja se tarjosi osallistujille uudenlaisia näkökulmia ja elämyksiä lastenkirjallisuuden parissa.
Teksti ja kuvat: Wanja Bollström