Hyppää sisältöön

Kaiken mitä keksit kestän!

VUODEN 2020 LASTENRUNOT

Teksti: Paula Niemi

METSÄSSÄ, ILMASSA, VEDEN ALLA

Suuri kaunis murhaaja / odottelee saalista. / Kuin helmi ansalangalla / nukkuu pieni vainaja. Laura Ruohosen runokirja Otus opus (Otava) poikkeaa edukseen vuoden runosaaliissa. Suloisen ja ennalta-arvattavan riimittelyn sijaan Ruohosen runot hätkähdyttävät suorasukaisuudellaan: ristilukin seitti on paitsi usvaverkko hohtava, myös kuolonloukku pienille eläimille, ja merisiilien musta armeija / yöt mataa meren mudassa, / joka piikissä myrkky tappava. Erika Kallasmaan kuvittamassa kirjoissa ravisteleviin eläinfaktoihin liittyy myös kauneutta ja rohkeutta: Kaiken mitä keksit kestän! Keksi lisää! Kestän kaiken! Olen voittamaton karhukainen!

Ihan pienille ja isommillekin luettavaksi sopii Mari Mörön ja Mirkka Eskosen (kuvittaja) Tuhannenkymmentä perhosta (Teos), joka kertoo kotipihan ja lähiluonnon kasveista ja eläimistä, unista ja siitä merkillisestä, mitä tapahtuu öisin. Mikä rengas tuossa, / mikä ihmee kahva? / Tulit liian lähelle / – toukka meni kerälle.

Kirsi Kunnas on koonnut laajasta tuotannostaan runokokoelman Tiitiäisen metsä (WSOY). Se piirtää lukijalle Tiitiäisen metsän kartan. Tiedätkö että pensaikossa / on salakäytävä (jota ei näy) / salainen paikka jossa / kukaan muu ei käy / kuin minä / sanoi Lillukka Lilli. Kunnaan teksteissä pimeä ratsastaa mustalla tammalla ja ketut hiipivät sukkasillaan metsästämässä. Silja-Maria Wihersaaren taidokas satukuvitus tuo runoihin valoa, varjoa, sadetta ja sammalen tuoksua.

Metsä ei ole kaikille lapsille tuttu maisema. Leena Ravanttin kirjoittama ja Aapo Ravanttin kuvittama Höyhentakkisakki (Lasten Keskus) liikkuukin urbaanissa ympäristössä. Linnut mekastavat, rakastavat ja kokkaavat lapsilukijalle tutuissa paikoissa. Tsirp tsirp, kuuletko, / siellä hyppivät ne jo / aamutuimaan, pienet varpuset, / torin keittiöissä, katukahviloissa. Ravantti esittelee joka paikassa ihmisten seassa pyöriviä kaupunkilintuja, muun muassa varpusia, variksia, naakkapuun sekä lokin ja mustarastaan. Samoihin aikoihin, hassua kyllä, / kailotti puolestaan lokki: / saadapa ylleen yhtä tummaa / kuin mustarastaan smokki.

LAPSIPERHEEN ARKEA

Sirpa Sironen-Hännisen ja Leea Mattilan Hellästi hellien (Mäkelä) houkuttelee lasta ja vanhempaa lorujen kautta yhteisiin puuhiin. Varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen suunnitellussa kirjassa on lorujen rinnalla tietoa lapsen kehityksestä ja vinkkejä kiintymyssuhteen vahvistamiseen. Lorut sopivat sekä vauhdikkaisiin että rauhallisiin vauvaperheen hetkiin. Kainalossani, siinä saat kelliä. / Sinua haluan hellästi helliä. Henna Ryynäsen kuvituksessa isosilmäinen, utelias vauva on värikkään arjen sankari. 

Anna-Mari Kaskisen yönsininen, pikkuinen hartauskirja Pienen iltarukous (Lasten Keskus) sisältää pieniä, lempeitä, runomuotoon puettuja iltarukouksia. Anna rauha jotta lapset / voivat nukahtaa. / Valvo itse koteja / ja koko maailmaa. Kirjan kertoja on pieni hippiäinen, joka Virpi Pennan kuvituksessa kohtaa metsässä myös muita pikkulintuja. Moni teksteistä sopii myös aikuisen iltaan.

Jari Tammen Lakkikirja (Pikku-idis) vaatii lukijaltaan vankkaa lukurutiinia sekä kykyä ymmärtää sanoilla kikkailua. Esimerkiksi Pentti on uimari -runon riimi veden presidentti, joka sentti, uimapentti, tuima huima vesipentti vaatii aikuiseltakin muutaman lukukerran. Kirja sopiikin isommalle, kielen hyvin hallitsevalle ja kielellä temppuilusta kiinnostuneelle koululaiselle. Tammi on itse myös kuvittanut teoksen.

Tuuli puhaltaa aaltojen yli, / vesi on veneelle mahtava syli. Lissu Suursalmen kirjoittama ja Pekka Rahkosen kuvittama Vesiloruja : vilskettä vesillä – Vattenramsor : ståhej på sjön tutustuttaa lapset veteen sen eri olomuodoissa. Kaksikielisessä kirjassa on lorujen lisäksi vinkkejä yhteisiin vesipuuhiin aina lumen sulattamisesta uimiseen, kylpemiseen ja kalastamiseen. Vinden sveper vågorna i hamn, / vattnet är båtens stora famn.

SATUMAISIA MAAILMOJA

Kiinnostava erikoisuus lastenrunovuodessa on Riikka Rissasen ja Leena Kumpulaisen (kuvitus) Green Tights : 18 anytime rhymes eli Vihreät sukkahousut. Se on hauskasti kuvitettu kokoelma englanninkielisiä loruja ja kielileikkejä niin lapsille kuin kieltä opiskeleville aikuisillekin. Osa runoista saa kielen solmuun, mikä on niiden tarkoituskin. Kuvituksen joukossa on runoon liittyvää lisäsanastoa. Gee whiz, said Seaweed / what a sweet, sweet pea!

Runojen pariin houkutellaan niitäkin, joita kiinnostavat vain koneet: Nelli Heinimon Kaivurin raivari (WSOY) kurkistaa työkoneiden salattuun maailmaan. Runoissa muun muassa trukki, sukellusvene, jätskiauto ja kurottaja puuhaavat, unelmoivat ja kaipaavatkin kaiken kiireen keskellä. Työmaalla tärkeintä on ystävyys ja muiden tsemppaaminen: “Kylläpäs on kaivurilla / hyvä ulottuma! / Älä huoli, dumpperi, / et sinä ole ruma.” Reetta Niemensivun ja Aapo Ravanttin kuvitus nostaa työkoneiden tunteet pintaan.

Seitsemän kääpiön rytmiorkesteri (Lasten Keskus) on kokoelma Jukka Itkosen runomuotoisia satuja. Runoissa asiat menevät perin eri tavalla kuin lukija odottaisi: esimerkiksi Punahilkan isoäidin uhatessa sutta aseella susi vapisi, tuijotti / kiväärin rihloihin, / hikoili, ehdotti, / “Mennäänkö kihloihin?” Virpi Pennan kuvitus sopii Itkosen teksteihin kuin rusinatiiviste runon ällö-suden heinäporsasreseptiin.

Kuvataiteilija Anu Pensolan Appelsiinikuu (Books on Demand) on perinteinen lastenrunokirja pienten otusten ja ihmisten puuhista. Lanka kiertää koko talon / sohvalla on lankavuori / kaiken yllä villakuori. / Äiti neuloo. Kirjaa kuvittavat Pesolan eksoottiset linnut, värikkäät sienet ja tummansävyiset taivaat.

Tuukka Sandströmin ja Varpu Erosen (kuvittaja) Kuutarhuri (Avain) kääntää arjen nurin kurin. Hämähäkki hämärässä / ähki kivi kengässänsä: / – Nyt jo kahdeksan jalkaa / jo ärsyttää alkaa! / On kenkiä rivi, / vaan missä on kivi? Pitkähihainen ja hyvin, hyvin vihainen kauluspaita, tähtiä kouliva kuutarhuri sekä keittoa keittävä kissa saavat lukijan katselemaan maailmaa aivan uudesta näkökulmasta.

Lumihattaraa (Amusantti) on Sari Kanalan kirjoittama ja Daga Ulvin kuvittama runokokoelma, jossa niin tontut kuin metsän eläimetkin nauttivat talvesta ja joulun odotuksesta. Hangella viiletti / tuli-tuli-kettu / viiksissään hilloa / hampaissaan lettu. Runot sopivat erityisen hyvin syvimmän talven pimeisiin iltoihin.

TERÄVIÄ, ELÄVIÄ AJATUKSIA NUORILLE

Sanna Pelliccioni on kirjoittanut nuorille kokoelman Haikuja räjähtäville sydämille (S&S). Määrämuotoa noudattava haiku (säkeet 5-7-5) vaatii kirjoittajalta tiivistämistä ja tekstin ytimen etsimistä. Kun on pimeää / outoja otuksia / ryömii lammelle. Kokoelmassa tavoitetaan hyvin nuoruuden tunteita, epävarmuuksia ja vapauden kaipuuta. Lyhyet tekstit ja Pelliccionin japanilaistyylinen kuvitus antavat tilaa ajatuksille ja assosiaatioille. Kokoelma kannustaa ja houkuttelee myös lukijaa kokeilemaan omien haikujen kirjoittamista.