Hyppää sisältöön

Tiedote: Japanin kruununprinsessa Kiko tutustui IBBY Finlandiin ja suomalaisiin lastenkirjailijoihin ja kuvittajiin

Hänen Keisarillinen Korkeutensa, Japanin kruununprinsessa Kiko, tapasi torstaina 4.7. lasten- ja nuortenkirjallisuusyhdistyksen IBBY Finlandin hallituksen jäseniä sekä neljä suomalaista lastenkirjallisuuden ammattilaista: kuvittaja Linda Bondestamin, kirjailija Riitta Jalosen, kirjailija Siri Kolun ja kuvittaja Kristiina Louhen. Tapaaminen järjestettiin Hänen Keisarillisen Korkeutensa henkilökohtaisesta toiveesta.

Japanin kruununprinsessa Kiko tapaa suomalaisia lastenkirjavaikuttajia
Kuva: Ibby Finland

IBBY Finlandia olivat edustamassa puheenjohtaja Noora Miettinen, sihteeri Marianna Koljonen, hallituksen jäsen Sara Nordlund-Laurent sekä jäsen Aki Sakata-Henttonen.

Lastenkirjallisuus on Japanin kruununprinsessa Kikon sydäntä lähellä. Hän on esimerkiksi kääntänyt lastenkirjailija Vicky Eganin teoksia japaniksi ja vieraillut myös muiden IBBY-jaostojen luona Meksikossa, Brasiliassa, Chilessä ja Thaimaassa.

Hänen Keisarillinen Korkeutensa tutustui taiteilijoiden teoksiin sekä IBBY Finlandin toimintaan. Kruununprinsessa oli erittäin innokas keskustelemaan lastenkirjoista ja esitteli itsekin japanilaisia lastenkirjoja.

Tilaisuus oli erittäin lämminhenkinen ja keskustelu olisi jatkunut vielä paljon pitempäänkin.

Hänen Keisarillinen Korkeutensa sai lahjaksi taiteilijoiden esittelemiä kirjoja ja lahjoitti myös japanilaista lastenkirjallisuutta.

Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Japanin suurlähetystön kanssa.

Keskellä kuvassa Japanin kruununprinsessa Kiko, joka tapasi suomalaisia lastenkirjakulttuurin vaikuttajia ja taiteilijoita. Kuva: Ibby Finland.

Lisätietoa IBBY Finlandista sekä suomalaisista taiteilijoista, jotka osallistuivat tilaisuuteen: 

IBBY Finland on vuonna 1957 perustettu yhdistys, joka edistää laadukasta lasten- ja nuortenkirjallisuutta sekä lukemista Suomessa ja ulkomailla. Se kuuluu kansainväliseen International Board on Books for Young People -järjestöön, joka toimii 78 maassa. IBBY Finland on vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys, jonka jäseninä on esimerkiksi kirjastonhoitajia, opettajia, lastenkirjailijoita ja kuvittajia sekä tutkijoita ja kustannusalan toimijoita.

Linda Bondestam on moninkertaisesti palkittu kuvittaja, joka on tehnyt yhteistyötä sekä kotimaisten että ulkomaisten kirjailijoiden, kuten rakastetun ruotsalaisen kirjaliljan Ulf Starkin kanssa. Starkin ja Bondestamin Djur som ingen sett utom vi (suom. Ennennäkemättömiä eläimiä) voitti Pohjoismaisen neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2017. Bondestamin kirjoja on myös käännetty runsaasti useille eri kielille. Bondestam debytoi kirjoittajana vuonna 2018 julkaistulla kuvakirjallaan God natt på jorden (suo., Hyvää yötä, maailma).

Riitta Jalonen on julkaissut uransa aikana toistakymmentä romaania. Koko uransa ajan Jalonen on kirjoittanut sekä lapsille että aikuisille, ja teoksia on käännetty useille kielille, mm. japaniksi.

Jalosen yhteistyö kuvittaja Kristiina Louhen kanssa alkoi jo vuonna 1994, kun Louhi kuvitti lastenkertomuksen Elisabet, nalle ja pikkuveli jota ei ole. Finlandia-junior palkinnon vuonna 2004 voittanut lasten kuvakirja Tyttö ja naakkapuu on osa Jalosen kirjoittamaa ja Louhen kuvittamaa trilogiaa, jonka muut osat ovat Minä, äiti ja tunturihärkki sekä Revontulilumi. Trilogian myötä päähenkilötyttö kasvaa ja löytää lohtua suruunsa isän kuoleman jälkeen. Tekijäparilta on ilmestynyt myös neljä lastenkirjaa, jotka kertovat pienen Aatos-pojan ja pienen Sofia-tytön lämpimästä ystävyydestä.

Kristiina Louhi on kuvittanut suomalaista lapsuutta jo 70-luvulta asti. Omien Aino-tytöstä ja Tomppa-vauvasta kertovien kuvakirjojen lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä lukuisten suomalaisten kirjailijoiden kanssa. Louhi on tehnyt yhteistyötä myös Hannele Huovin, Kaarina Helakisan ja Hannu Mäkelän kanssa hyödyntäen erilaisia kuvitustekniikoita.

Siri Kolu on kirjailija, ohjaaja ja dramaturgi. Hänen teoksensa Me Rosvolat palkittiin Finlandia Juniorilla, ja hänen tuotantoaan on käännetty 18 eri kielelle. Kolulle on lisäksi myönnetty Lastenkirjallisuusinstituutin Laivakello-palkinto sekä useita merkittäviä kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia. Kolun teosten kohderyhmä yltää lapsista nuoriin aikuisiin ja tuotantoa leimaa huumori ja taika.

Marianna Koljonen

Sihteeri, IBBY Finland ry

Kuvat: IBBY Finland