Hevosia, historiaa, huumoria… Tuija Mäen lastenkirjaluettelo
Tuija Mäki (toim.):
Lasten ja nuorten jatko- ja sarjakirjat
Avain 2023
Tuija Mäen kokoama Lasten ja nuorten jatko- ja sarjakirjat -luettelo on pitkäikäisin lastenkirjaluetteloistamme. Onnistuin jäljittämään varhaisia laitoksia vuodesta 1973 saakka.
Tuhti luettelo osoittaa taas kerran, ettei verkkomaailmasta aina ole apua. Näin järjestynyttä tietoa ei tietokoneen uumenista noin vain noukita. Käyttökelpoiseksi luettelon tekee se, että jatko- ja sarjakirjoista on ilmoitettu myös asiasanat ja lopussa ne on vielä koottu asiasanahakemistoksi aikamatkoista zombeihin. Tällaisen palvelun avulla hakuteosta voi käyttää mieluisan kirjallisuuden etsimisessä. Hyvillä mielin kannattaa muistaa, että vastaava ruotsalainen luettelo Vad kommer sen on toimitusperiaatteiltaan huomattavasti harvasyisempi ja niukemmin palveleva. Ruotsalaiset pitävät tiukasti kiinni siitä, että sarjakirjoja ei kannata luetella, ja keskittyvät siksi suoranaisiin jatkokirjoihin.
Tällä kertaa luettelo on koottu ihan uudella tavalla, syynä yksinkertaisesti se, että jatko- ja sarjakirjoja julkaistaan niin tolkuttoman paljon, että niiden kattavaan luettelointiin ei enää riitä edes 500 sivua. Edellinen laitos kahden vuoden takaa oli jo 506 sivuinen järkäle. Nyt kirjasta on jätetty joitain klassikoita lukuun ottamatta pois vanhemmat kuin 1970-luvulla ilmestyneet teokset. Ratkaisun toki ymmärtää, mutta samalla se harmittaa. Luettelon laatijana Tuija Mäki on joutunut vaihtamaan kattavuuden valikointiin. Kumpi siis mukaan, Totte Svensson vai Agaton Sax? Englantilainen Milli-Molli vai norjalainen Veitikka? Vieläkö Estes ja Enright ovat unohtumattomia klassikoita suomalaisen perspektiivin mukaan?
Ratkaisuksi suosittelen, että luettelon uuden laitoksen rinnalla kannattaa säilyttää vuonna 2021 painettua versiota. Yhdessä ne auttavat jäljittämään lasten- ja nuortenkirjallisuutta hyvinkin sadan vuoden ajalta. Samaan hengenvetoon on pakko huokaista toivomus kirjastoille: toivottavasti näin tärkeä ja helppokäyttöinen hakuteos todella sijoitetaan lasten lähettyville, mieluiten näkyvälle paikalle lastenosastoa tai osaksi käsikirjastoa (jos sellaisia vielä on). Kirjallisuustiedon hyllyluokkakaan ei ole hullumpi sijoituspaikka, mutta siinä se ei välttämättä aina ole saatavilla. Masentavaa, jos Lasten ja nuorten jatko- ja sarjakirjat hankitaan vain kirjastoammattilaisten käyttöön takahuoneeseen…
Kirja on jokseenkin välttämätön apuneuvo ja innostuspaketti kaikille lastenkirjojen ystäville! Jo pelkkä luettelon selaileminen vie nostalgisille retkille: Maameret, Etsiväkaksoset, Kolmet etsivät, Bigglesit ja Bonanzat…
Teksti: Ismo Loivamaa