Hyppää sisältöön

H.C. Andersen palkintoraadin kuulumisia

Hans Christian Andersenin palkinto on yksi maailman merkittävimmistä lastenkirjallisuuden palkinnoista. Palkinto on jaettu kirjailijoille vuodesta 1956 asti ja myös kuvittajille vuodesta 1966 alkaen. Palkinnot myönnetään joka toinen vuosi.

Sain kunnian työskennellä vuoden 2022 raadissa. Lisäkseni raati koostui puheenjohtaja Junko Yokotasta (USA) sekä yhdeksästä muusta raadin jäsenestä: Antoine Al Chartouni (Libanon), Marilar Aleixandre (Espanja), Evelyn Arizpe (Meksiko/Iso-Britannia), Mariella Bertelli (Kanada), Tina Bilban (Slovenia), Viviane Ezratty (Ranska), Jiwone Lee (Etelä-Korea), Robin Morrow (Australia) ja Cecilia Ana Repetti (Argentiina). Myös IBBY:n toiminnanjohtaja, Liz Page, on virkansa puolesta palkintoraadin jäsen.

Raati työskenteli nyt ensimmäistä kertaa koskaan etänä. Työskentely kattoi aluksi kuukausien ajan ajatustenvaihtoa raadin omalla blogialustalla. Keskustelimme raadin jäsenten kanssa kaikista nimetyistä kirjailijoista ja kuvittajista. Raadin oli tarkoitus tavata Baselissa, Sveitsissä, kuten aiempinakin vuosina, mutta korona muutti suunnitelmia. Keskustelu etäkokouksissa oli kuitenkin todella monipuolista. Välillä kirjoja luettiin myös kameran välityksellä muille, jotta erityisesti kuvakirjojen koko elämyksellisyys saatiin näkyviin. Tämän etätyöskentelyn seurauksena raati kokosi listauksen kärkiehdokkaista (Shortlist for the 2022 Hans Christian Andersen Award) ja teki myös päätöksen voittajista, jotka julkistetaan Bolognan lastenkirjamessuilla maaliskuussa 2022.

Palkintoraadissa olo oli hyvin antoisaa ja mahdollisuus lukea kirjoja 62 nimetyltä kirjoittajalta ja kuvittajalta ympäri maailmaa oli ainutkertainen. Myös toisten raatilaisten arvioiden ja vertailuiden kuunteleminen oli erittäin kiinnostavaa. Keskustelua käytiin hyvin monipuolisesti, mutta kuitenkin H.C. Andersen -palkintokriteerit edellä. Kärkiehdokkaiden listaaminen oli hyvin vaikeaa, sillä taso niin kirjailijoiden kuin kuvittajien kesken oli korkea.

Kärkiehdokkaat 2022 H. C. Andersen palkinnonsaajiksi

(Shortlist for the 2022 Hans Christian Andersen Award):

Kirjailijat: Marie-Aude Murail (Ranska), María Cristina Ramos (Argentiina), Fatima Sharafeddine (Libanon), Peter Svetina (Slovenia), Annika Thor (Ruotsi) ja Margaret Wild (Australia)

Kuvittajat: Beatrice Alemagna (Italia), Ryoji Arai (Japani), Iwona Chmielewska (Puola) Gusti (Argentiina), Suzy Lee (Etelä-Korea), ja Sydney Smith (Kanada)

Raati kokosi myös suosituslistan aiempien vuosien tapaan. Tämän listauksen tarkoitus on nostaa esille teoksia, joiden raati soisi tulevan käännetyksi mahdollisimman monilla kielillä. Olisi hienoa, jos käännöksiä tulisi myös suomeksi.

Vuoden 2022 H.C. Andersen raadin suositukset

(The 2022 Hans Christian Andersen Jury recommends)

 1. The Astronaut’s Cat, kuvitus ja teksti Tohby Riddle (Australia). Allen & Unwin
 2. Der König und das Meer (The king and the sea), teksti Heinz Janisch (Itävalta), kuvitus Wolf Erlbruch. Hanser Verlag.
 3. Die kleine Waldfibel (The little forest primer), kuvitus ja teksti Linda Wolfsgruber (Itävalta). Kunstanstifter.
 4. Bjorn le Morphir (Bjorn the morphir), teksti Thomas Lavachery (Belgia). l’école des loisirs.
 5. A Moça Tecelã (The weaver girl), teksti Marina Colasanti (Brasilia), suunnittelu Demóstenes Vargas. Global Editora.
 6. Benjamina, kuvitus ja teksti Nelson Cruz (Brasilia). Editora Miguilim.
 7. 小石狮 (The little stone lion), kuvitus ja teksti Xiong Liang (Kiina). Tomorrow Publishing House.
 8. Sirli, Siim ja saladused (Sirli, Siim and the secrets), teksti Andrus Kiviráhk (Viro), kuvitus Ilmar Trull. Kirjastus Varrak.
 9. Kōv (Ear), kuvitus ja teksti Piret Raud (Viro). Tánapáev.
 10. Τάτα (Tata), kuvitus ja teksti Iris Samartzi (Kreikka). Ikaros Books.
 11. A nyúlformájú kutya (The rabbit-shaped dog), kuvitus ja teksti Dániel András (Unkari). Tilos az Á Köyvek.
 12. (Western Seventh Floor), teksti Jamshid Khanian (Iran). Ofoq Books.
 13. AHOI! Plūdi Daugavā (Ahoi! Floods in the Daugava) kuvitus Aleksejs Naumovs (Latvia), teksti Juris Zvirgzdinš. Zvaigzne ABC.
 14. الفتاة ُ†ال+ل,ل-,ة,  (The lilac girl), kuvitus Sinan Hallak (Libanon), teksti Ibtissam Barakat. Tamer Institute for Community Education.
 15. (1945, Cheolwon), teksti Yi Hyeon (Etelä-Korea). Changbi Publishers.
 16. Svetilnik (The lighthouse), kuvitus ja teksti Damijan Stepančič (Slovenia). Miš založba.
 17. Libro de Lluvia (The book of rain), kuvitus ja suunnittelu Elena Odriozola (Espanja), teksti Juan Kruz Igerabide, musiikki Oihane Igerabide. Cénlit Ediciones.
 18. Farfars mammas sofa (Granddad’s mother’s sofa), kuvitus ja teksti Anna Bengtsson (Ruotsi). Alfabeta bokförlag AB.
 19. Les yeux de Bianca (Bianca’s eyes), kuvitus Catherine Louis (Sveitsi), teksti Marie Sellier. Éditions Loisirs et Pédagogie grandir.
 20. Prairie Lotus, teksti Linda Sue Park (USA). Clarion Books

Jaana Pesonen