Hyppää sisältöön

Anni Swan -mitali myönnetty Annika Sandelinille

IBBY Finland on 2.9. myöntänyt vuoden 2021 Anni Swan -mitalin kirjailija Annika Sandelinille teoksesta Silkesapans skratt. Tämän koskettavan ja samalla rohkean kuvakirjan julkaisi Förlaget vuonna 2019. Tuona samana vuonna tuli myös suomenkielinen käännös Silkkiapinan nauru, ja sen kustantaja oli Teos. Suomennoksen teki Maarit Halmesarka. Teoksen on kuvittanut Linda Bondestam.

Kirjailija Annika Sandelinille on myönnetty Anni Swan -mitali kirjasta Silkesapans skratt (Förlag 2019).

Anni Swan -mitali on vanhin edelleen jaettava lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, ja se jaetaan joka kolmas vuosi. Ensimmäisen kerran mitali jaettiin vuonna 1961. Mitali on Wäinö Aaltosen suunnittelema ja se on täyttä hopeaa. Edellisen kerran ruotsinkielinen kirjailija on palkittu Anni Swan -mitalilla vuonna 1964. Tuolloin mitalin sai Tove Jansson.

Silkesapans skratt kertoo ystävyydestä, menettämisestä ja kaipauksesta. Tapiiri ja silkkiapina ovat hyviä ystäviä, ja kun silkkiapina sairastuu, tapiiri hoitaa ystäväänsä. Hoidosta huolimatta silkkiapina kuitenkin kuolee. Tarinassa käsitellään surua ja kaipausta herkästi, mutta samalla uskottavasti, ja kirja voikin tarjota keinoja surutyöhön niin lapselle kuin myös aikuiselle. Erityisen ansiokkaan tarinasta tekee, se että se koskettaa juuri eri ikäisiä lukijoita.

Annika Sandelin on pitkän linjan tekijä kirjailijana. Hänelle ominaista on lyyrinen kieli, ja teokset ovat usein kuin koruja: eheitä ja kauniita kokonaisuuksia. Silkesapans skratt ilmentää Sandelinin tyyliä oivallisesti. Kuten monissa Sandelinin teksteissä, niin myös Silkesapans skratt kertoo suurista teemoista, kuitenkin hyvin harkituin, ja vähäisinkin sanoin.