Hyppää sisältöön

Anni Swan-medaljen tillfaller Annika Sandelin

IBBY Finland har 2.9 tilldelat Annika Sandelin Anni Swan-medaljen 2021 för hennes verk Silkesapans skratt. Denna berörande och samtidigt modiga bilderbok gavs ut av Förlaget år 2019. Samma år kom den finska översättningen Silkkiapinan nauru ut på Teos. Översättningen är gjord av Maarit Halmesarka. Silkesapans skratt är illustrerad av Linda Bondestam.

Annika Sandelin iloitsee, koskasai Anni Swan -mitalin teoksella Silkeapans skratt

Anni Swan-medaljen är Finlands äldsta barn- och ungdomslitteraturpris och den delas ut vart tredje år alltsedan år 1961. Medaljen är formgiven av Wäinö Aaltonen och helt i silver. Förra gången medaljen gavs till en finlandssvensk var år 1964 då den tillföll Tove Jansson.

Silkesapans skratt handlar om vänskap, förlust och längtan. Tapiren och silkesapan är nära vänner och när silkesapan blir sjuk tar tapiren hand om henne. Men silkesapan dör ändå. I boken behandlas sorg och längtan finstämt och samtidigt trovärdigt, och boken kan ge båda vuxna och barn tröst i sorgen. Det är särskilt lovvärt att berättelsen berör läsare i olika åldrar.

Annika Sandelin är en erfaren barnboksförfattare. Hennes språk är lyriskt och hennes verk är ofta som smycken: helgjutna och vackra. I Silkesapans skratt kommer Sandelins stil till sin rätt. Liksom i andra verk behandlar Sandelin i Silkesapans skratt stora teman med förhållandevis få, men väl valda ord.