Nr 3-2021 Sammandrag
Fri översättning: Anna Söderström
I det tredje numret av årets ”Virikkeitä” granskas barnlitteraturen ur en tvärkonstnärlig synvinkel.
Då barnboken förvandlas till exempelvis till en teaterföreställning, opera eller en film rör vi oss i en intressant tvärvetenskaplig och mångkonstnärlig värld som kan tolkas på många olika sätt utgående från den konstform som tillämpas.
I en bok ryms alla tänkbara konstformer mellan bokens pärmar, särskilt då man tillämpar den kollageteknik som Kaisa Happonen och Karri Miettinen använt sig av i sina verkstäder för ungdomar. Hannele Lampela konstaterar att musik och mångsidighet varit utgångspunkten för poeten Laura Ruohonen och illustratören Erika Kallasmaas samarbeten på basis av den gemensamma bilderboken Otus opus. I sin andra artikel beskriver Lampela hur en karaktär i en bok föds och också om hur det känns att som författare se en karaktär man skapat, Prinsessa Pikkiriikki, gestaltas som rollkaraktär i en teaterföreställning.
Tuula Pere diskuterar hur sagoboken tar form i Teatteri Hevosenkenkäs dockteaterföreställning och på vilket sätt teater Glims & Gloms valt att återberätta folksagan om Antti Puuhaara. Pere låter också de välbekanta sagorna leda in i balettens världar, dels på ett allmänt plan dels, utgående från sina egna preferenser och erfarenheter. Vi får ytterligare läsa en intervju med Nationalbalettens konstnärliga ledare Madeleine Onne.
Av barnfilmerna lyfter Teresia Volotinen fram Pertsa ja Kilu. Även tidigare år har man gjort barnfilmer utgående från Väinö Riikkiläs omtyckta bokserie.
Vi får också höra det senaste från BIB 2021, den internationella biennalen för illustratörer i Bratislava, där även finländska av IBBY Finland föreslagna barnboksillustratörer deltog med sina alster.
Vi hoppas på njutbara stunder i barnlitteraturens och mångkonstnärlighetens tecken!
Läs Virikkeitä 3-2021 (på finska)!