Sanattomat kirjat saapuivat Lampedusasta Helsinkiin Silent Books -näyttelyä varten
IBBY Finland ja Kuvittajat ry avasivat sanattomia lasten kuvakirjoja esittelevän Silent Books – Sanattomat kuvakirjat puhuvat maailman kieliä -näyttelyn Helsingissä Pasilan kirjastossa 6. maaliskuuta.
”Silent Books, from the World to Lampedusa and Back” on vuonna 2012 IBBYn Italian jaoston aloittama projekti, joka käynnistettiin alun perin reaktiona Afrikasta ja Lähi-idästä tulevaan pakolaistulvaan. Projektin aikana IBBYn eri maiden jaostot auttoivat keräämään yli sata sanatonta kuvakirjaa kahdestakymmenestä eri maasta.
Kuudessa vuodessa Silent Books on kasvanut yli sadan äänettömän kirjan kokoelmaksi Lampedusan saarella Italiassa sekä näyttelyksi, joka koostuu 51 kuvakirjasta ja kiertää parhaillaan ympäri maailmaa. Suomessa näyttely on esillä Helsingissä Pasilan, Rikhardinkadun ja Töölön kirjastoissa ja jatkaa sitten Ukrainaan.
Silent Books -näyttely konkretisoi IBBYn perusarvoja edistää laadukasta lastenkirjallisuutta ja kansainvälistä ymmärrystä lastenkirjojen avulla, IBBY Finlandin puheenjohtaja Noora Miettinen kertoi avajaispuheessa.
Sanaton kirja tarkoittaa yksinkertaisesti kirjaa, jossa ei ole tekstiä tai jossa tekstillä ei ole ymmärrystä lisäävää roolia. Avajaisissa omista sanattomista kuvakirjoistaan olivat kertomassa kuvittaja-graafikko Emmi Jormalainen sekä kuvittaja-graafikko ja kirjailija Sanna Pelliccioni Kuvittajat ry:n hallituksen puheenjohtajan Sari Airolan johdolla.
Emmi Jormalainen on julkaissut jo kolme sanatonta kuvakirjaa ja ohjannut myös työpajoja sanattomista kirjoista. Vaikka Jormalaisen teosten kohderyhmänä eivät ole olleet erityisesti lapset, etenkin vuonna 2014 julkaistu Puu on ollut Jormalaisen mukaan lapsilukijoiden suosiossa. Teoksessa puunrunko kasvaa oksineen halki kirjan aukeamien ja toimii näyttämönä erilaisille tapahtumille ja puussa viihtyville eläimille. Puu lukeutuu myös kiertävään Silent Books -näyttelyyn.
Sanna Pelliccionille maaliskuussa julkaistava Meidän piti lähteä on ensimmäinen sanaton kuvakirja. Pelliccioni sai idean kirjan laatimiseen Italiassa sikäläisen IBBY-jaoston lehtisestä, jossa kerrottiin Silent Books -projektista. Pelliccioni tarttui lehtisen innoittamana nimenomaan projektin lähtökohtaan, eli pakolaisteemaan, johon sanattomuus sopi hänen mielestään erinomaisesti myös siksi, että aihe on niin mykistävä. Pelliccioni luonnehtii teosta aiheensa vuoksi hurjaksi, mutta se etenee hitaasti ja päättyy onnellisesti. Pelliccioni on toteuttanut kuvakirjan yhdessä Suomen Rauhanyhdistyksen ja Maailmankoulun kanssa.
Meidän piti lähteä -teoksen alkuun on kerätty pieni tietoruutu sanattomista kuvakirjoista sekä kysymyksiä, joiden avulla tällaisia teoksia voi lähestyä lapsilukijan kanssa. Kysymyksillä ohjataan sekä tarinallisuuden hahmottamiseen että annetaan tilaa lapsen omaan päättelyyn tapahtumien kulusta ja syistä. Keskustelussa korostettiin, että lapsen näkemys kirjan tarinasta on yhtä arvokas kuin aikuisenkin.
Keskustelussa nousi myös esiin, kuinka sanattomat kuvakirjat puhuvat kielettömästi, mutta se ei riitä tekemään niistä universaaleja. Kuva ja lukusuunta ovat myös kulttuurisidonnaisia. Kulttuurikonteksti näkyy myös siinä, että tekstisuuntautuneissa länsimaissa sanattomat kuvakirjat ovat harvinaisempia kuin vaikkapa kuvaorientoituneessa japanilaisessa kulttuurissa. Suomessa ilmestyy hyvin vähän sanattomia kuvakirjoja, minkä vuoksi IBBY Finland piti tärkeänä saada näyttelyn myös Suomeen tuomaan suomalaiseen kuvitustaiteeseen uusia ideoita.
Sanattomat kuvakirjat luottavat äidinkielestä riippumattoman tarinan voimaan. Joissakin kirjoissa hyödynnetään perinteistä draaman kaarta, toisissa juonellisuutta tärkeämpää on tunnelma. Kukin lapsi voi lukea ja kokea sanattoman kirjan omalla tavallaan, ja yhdessä aikuisen kanssa luettuna sanaton kirja on omiaan lisäämään vuorovaikutusta ja vahvistamaan lapsen roolia tarinan kertojana. Sanattoman kirjan avulla voi myös saduttaa, eli kirjata lapsen vapaasti kertoman tarinan sanatarkasti ylös.
Näyttelyn teokset nostavat esiin ainutlaatuista lastenkirjallisuutta eri puolilta maailmaa. Teoksissa luonto, ihmiset, talot ja kadut näyttävät erilaisilta, mutta tunteet ja tilanteet ovat hyvin samankaltaisia. Tällä tavalla sanattomat kirjat lisäävät ymmärrystä ja ehkäisevät rasismia. Rasismin ehkäisy on IBBY Finlandin vuoden 2018 teema.
Osa näyttelyn teoksista kuljettaa tarinaa eteenpäin sarjakuvamaisesti ruutu ruudulta, osassa tarina tai tunnelma etenee joko vasemman ja oikean sivun kuvien väliseen dynamiikkaan perustuen tai kokoaukeamien laajoissa kuvissa. Monessa teoksessa hyödynnetään useita edellä mainittuja tekniikoita. Kirjoissa on myös aukkoja, luukkuja ja ponnahdustekniikkaa. Omat suosikit löytyivät helposti.
Silent books -näyttely on esillä Helsingissä seuraavissa kirjastoissa ja tapahtumissa:
5.-23.3.2018 Pasilan kirjasto
Kellosilta 9, Helsinki
27.3.2018 Lastenkirjallisuuspäivän seminaarissa Annantalon taidekeskuksessa
Annankatu 30, Helsinki
3.-13.4.2018 Rikhardinkadun kirjasto
Rikhardinkatu 3, Helsinki
16.-27.4.2018 Töölön kirjasto
Topeliuksenkatu 6, Helsinki