Hyppää sisältöön

Lohkat! Luemme! Saamenkielinen lasten- ja nuortenkirjallisuus -seminaari 20.9.

IBBY Finlandin vuosittain järjestettävän seminaarin teemana on vuonna 2024 saamelainen lasten- ja nuortenkirjallisuus. Seminaari on maksuton tapahtuma ja suunnattu kaikille lasten- ja nuortenkirjallisuuden parissa työskenteleville ja siitä kiinnostuneille.

Seminaarissa kohdistamme katseen saamenkieliseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen ja kuulemme saamelaisen kirjallisuuden parissa työskenteleviä asiantuntijoita ja toimijoita. Seminaari on suunnattu kaikille lasten- ja nuortenkirjallisuusalan ja kasvatuksen ammattilaisille, lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostuneille sekä lapsiperheiden vanhemmille. Seminaari järjestetään pääosin suomeksi ja osittain ruotsin ja saamen kielillä. Samassa tilaisuudessa jaetaan Anni Swan -palkinto.

Seminaari järjestetään 20.9. klo 10-16 Pohjoismaisen kulttuuripisteen kirjastossa Helsingissä (Kaisaniemenkatu 9).

Ohjelma striimataan Kirjastokaistalle (poislukien Saia Stuengin puheenvuoro klo 11.10-12.10) ja siitä tehdään myös tallenteet myöhemmin katsottavaksi.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 15.9. tämän linkin kautta. Striimausta seuraavien ei ole pakko ilmoittautua, vaan linkki striimiin löytyy täältä.

Seminaarin ohjelma (tarkentuu myöhemmin):

  • 10.00 Alkusanat
  • 10.10 Puheenvuoro, Hanna Mattila:
    ”Ympäristöhuoli tuoreimmassa saamelaisessa lasten- ja nuorten kirjallisuudessa”. 
  • 11.10 Puheenvuoro, Saia Stueng (englanniksi, tätä puheenvuoroa ei striimata Kirjastokaistalle)
  • 12.10 Ruokatauko, Pohjoismainen Kulttuuripiste tarjoaa lounaan paikalla oleville
  • 13.10 Puheenvuoro, Kirsi Paltto:
    “Missä olet, Elle?” Paltto kertoo omista teoksistaan ja työstään kustantamon parissa.
  • 14.10 Tauko
  • 14.30  Paneelikeskustelu:
    Saana Guttorm Helsingin saamenkielisestä varhaiskasvatuksesta, Tiina Mäntylä ja Karoliina Harvala Suomen saamelaisesta erikoiskirjastosta sekä kielitieteilijä, opettaja ja kirjailija Petter Morottaja keskustelevat teemoista puheenvuorojen inspiroimana, keskustellaan mahdollisuuksista tukea saamenkielten oppimista kirjallisuuden keinoin ja vastataan yleisökysymyksiin. Keskustelu käydään suomeksi.
  • 15.30 Anni Swan -mitalin jako

Tapahtuman järjestää IBBY Finland ry:n kanssa yhteistyössä Pohjoismainen kulttuuripiste, Suomen tietokirjailijat ry, Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Kirjastokaista.

Lisätiedot: Minna Saarela, secretary.ibbyfinland@gmail.com

Kuva: Emmi Jormalainen