Hyppää sisältöön

Esittelyssä vuoden 2024 Hans Christian Andersen voittajat – Sydney Smith ja Heinz Janisch

Teksti: Jaana Pesonen

Hans Christian Andersen -palkinto on yksi korkeimmista kansainvälisistä tunnustuksista lastenkirjallisuudessa. IBBY:n joka toinen vuosi myöntämät Hans Christian Andersen -palkinnot annetaan elinikäisistä saavutuksista kirjailijalle ja kuvittajalle, joiden teokset ovat antaneet tärkeän ja pysyvän panoksen lastenkirjallisuuteen. Tekijäpalkintoa on jaettu vuodesta 1956 ja kuvittajapalkintoa vuodesta 1966 lähtien.

H. C. Andersen -mitalistit valitsee kansainvälisen IBBY:n tuomaristo, jonka jäsenistöön on vuosien varrella kuulunut myös Suomen IBBY:n edustajia: Niilo Visapää 1972 ja 1974, Kaija Salonen 1976 ja 1978, Liisi Huhtala 1996 ja 1998, Maija Korhonen 2006 ja Jaana Pesonen 2022 ja 2024. Palkinto on saatu Suomeen kerran, vuonna 1966, jolloin Tove Jansson valittiin H. C Andersen -mitalin saajaksi.

Kirjailijapalkinnon voittaja Heinz Janisch (vas.) ja kuvittajapalkinnon voittaja Sydney Smith.

“Listening … is more in line with how I approach stories.” (Sydney Smith)

Sydney Smith

Hans Christian Andersen -kuvittajapalkinto 2024: Sydney Smith

Smith syntyi vuonna 1980 Nova Scotian maaseudulla, Kanadassa, jossa hän asuu myös nykyään perheensä kanssa asuttuaan useita vuosia Torontossa. Palkintoraadin mukaan Smithin kuvituksissa on läsnä erittäin vahva visuaalinen kerronta, jossa kuuleminen on keskiössä. Tämä resonoi hänen itse tiivistämäänsä tapaan lähestyä tarinoita juuri kuuntelemisen kautta. Smithin kuvituksissa hahmot ovat aitoja, sympaattisia ja lempeitä. Jokaisessa kirjassaan hän luo värien avulla intensiivisiä tunnelmia. Smith on mestarillinen tuomaan tarinankerrontaan erilaista rytmiä myös asettelun ja rajaamisen kautta. Smithin teoksia ei ole vielä käännetty suomeksi, mutta ruotsiksi häneltä löytyy jo useita julkaisuja.

Smithin teoksissa on voimakkaita tunteita, kuten esimerkiksi tuskaa ja pelkoa koskettavassa kuvakirjassa I Talk Like a River (2020, teksti Jordan Scott). I Talk Like a River on runollinen kertomus pojasta, jonka puhumista vaikeuttaa änkytys. Smith kuvaa puhumisen vaikeutta eläväisesti ja näyttää pojan kokeman yksinäisyyden. Smithin kuvitus tuo tarinat iholle ja samalla herättää lukijassa empatiaa.

Small in the city (2019), joka on myös Smithin kirjoittama yllätyksellinen kuvakirja, kertoo lumisesta päivästä suurkaupungissa ja näyttää lapsen kulkemassa ympäri kaupungin katuja, kujia ja puistoja. Smith tavoittaa teoksessaan intensiivisen tunnelman ja saa lukijan herkistymään keskushenkilön, pienen lapsen, puoleen. Teos näyttää myös erinomaisesti Smithin mestarillisen osaamisen kuvakulmien ja asettelun suhteen. 

“Nothing is too small for literature.”

Heinz Janisch

Hans Christian Andersen -kirjailijapalkinto 2024: Heinz Janisch

Heinz Janisch syntyi vuonna 1960 Burgenlandissa, Itävallassa ja asuu nykyään Wienissä. Palkintoraati nosti erityisesti esille Janischin taituruuden lyhyessä tarinassa, joka jättää tilaa lukijoiden mielikuvitukselle. Vaikka monet hänen teoksistaan ​​ovat humoristisia, joskus jopa absurdeja, on teksteissä mukana filosofinen elementti, mikä tuo tarinoihin ​​syvällisyyttä. Janischin tuotantoa voisikin kuvata hyvin sanonnalla ”vähemmän on enemmän”. Teemoiltaan Janischin tarinat ovat yleismaailmallisia, ja niiden voidaan ajatella vetoavan lapsiin ja nuoriin kaikkialla. Lisäksi Janisch on tehnyt urallaan paljon työtä lukemisen edistämiseksi ja kirjallisuuden esille tuomiseksi. Hän on pitänyt lapsille ja nuorille työpajoja luovasta kirjoittamisesta, mukaan lukien erilaisia luovia työpajoja vammaisille nuorille taiteilijoille. Janisch juontaa myös erilaisia kulttuuriohjelmia radiossa.

Janischin teoksista löytyy iätöntä huumoria, sekä hassuja mutta samalla elämänmakuisia tarinoita. Tästä oivallinen erimerkki on pieni kuvakirja Der König und das Meer (2008, englanniksi King and the Sea, kuvitus Wolf Erlbruch), jossa kuningas koettaa määrätä muita eläimiä ja luontoa ympärillään. Itsensä kaiken yläpuolelle asettava kuningas saa huomata, kuinka esimerkiksi meri, sade eikä koirakaan usko hänen komenteluaan. Teksti on älykästä ja hauskaa, ja puhuttelee niin lapsi- kuin myös aikuislukijaa. 

Janischin taidokkuus kertoa tarinoita myös vaikeista aiheista, ilman opettavaista tai osoittelevaa sävyä, ilmenee hienosti teoksessa Die Schlacht von Karlawatsch (2018, englanniksi The Battle of Karlawatsch, kuvitus Aljoscha Blau). Janischin teksti tavoittaa osuvasti sodan järjettömyyden. Tarina saa myös pohtimaan ihmisyyttä ja olemassaolon merkityksiä. Janischin teoksia yhdistää myös tapa kuvata tarinoita niiden näkökulmasta, jotka unohdetaan usein marginaaliin. 

Kuvituskuvat: kannet: King and the Sea & Die Schlacht von Karlawatsch


Palkintoraadin suosituslista 

Kuvittajaehdokas Linda Bondestamin ”Mitt bottenliv”. (Suomi 2020)

Hans Christian Andersenin palkintoraati kokoaa osana työskentelyään luettelon 20:stä erinomaisesta kirjasta vuoden 2024 ehdokkailta. Suosituslistalle nostetaan teoksia, jotka ovat raadin mielestä erityisiä, ja ansaitsevat käännöksiä mahdollisimman monilla kielillä, jotta lapset ympäri maailmaa voisivat lukea niitä. Suomen IBBY onnittelee kaikkia kirjailijoita ja kuvittajia, joiden teos valittiin tälle listalle. Erityiset onnittelut saa Suomen kuvittajaehdokas, Linda Bondestam, jonka kuvittama ja kirjoittama kuvakirja Mitt Bottenliv – Av en ensam axolotl / Elämäni pohjalla – Yksinäinen Aksolotlin tarina (2020) sai kunnian tulla valituksi suosituslistalle.

ibby hc Andersen juryn suosittelemien kirjojen kansia

Koko lista on luettavissa IBBY:n kansaivälisillä sivuilla: The 2024 HCA Jury Recommends