[arvio] Veirto, Kalle: Jyrsijöiden haaste (Sählymestarit #1)

Pennalan pienpedoille viimeinen sählyottelu ei ole herkkua. Pikku-Jyrsijät jyräävät heitä sata-nolla ottelussa, jonka suuntaa ei voi enää muuttaa parempaan.

Lopullinen nöyryytys koetaan pukuhuoneessa, jonne on viety käytetty vessapaperin pala, jonka vieressä on viesti ”Te ette ole tämänkään arvoisia”. Pojille koittaa hetki, jossa punnitaan halu pelata sählyä ja halu antaa periksi. Suoraan pelin jälkeen olo ei ole kovin hyvä ja luovuttaminen olisi se helpoin tie.

Kalle Veirton Jyrsijöiden haaste aloittaa uuden Sählymestarit-sarjan. Keskiössä on häviäjäjoukkueen kaverusporukka Vilppu, Leksa ja Tapio, jotka vellovat syvissä pohjamudissa hävityn ottelun jälkeen. Sähly ei kiinnosta, ei innosta, pelikoneen lumo on paljon houkuttelevampi ja ainakaan tietokoneella pelatessa ei saa pataan niin pahasti kuin ottelussa. Tuntuu, että kaikki ilo liikunnasta on kadonnut, osittaisena syynä voi kenties olla entisen valmentajan hieman puolueellinen käytös muita kuin hänen omia lapsiaan kohtaan. Häviön jälkeen tuntuu helpommalta vain kadota maan päältä, hautautua omaan huoneeseen, pelata CraftMania ja lukea kirjoja ilman, että tarvitsee enää koskaan nähdä Pikku-Jyrsijöiden virnisteleviä naamoja.

Asiat saavat uuden käänteen siinä vaiheessa, kun suurin myrsky pitkään aikaan tuo tullessaan läjän sählymailoja Vilpun talon lähelle. Onko se jokin merkki ylemmältä taholta, että poikien on aika kohdata pelkonsa silmästä silmään ja ryhtyä uudelleen sählynpelaajiksi? Vai onko se jokin aikuisten muka-ovela juoni, jolla poikia yritetään paimentaa pois tietokoneiden äärestä terveellisempien harrastusten pariin… Harvinaisen innokkaasti vanhemmat ovat poikia lähdössä kuljettamaan ympäri kylää löytääkseen heille uuden harjoittelutilan. Vanhemmat myös vilauttelevat mahdollisuutta ostaa peliaikaa pelaamalla sählyä, eli mitä enemmän pojat harrastavat urheilua, sitä enemmän peliaikaa heille tarjotaan.

Kirjan teksti on helppolukuista ja myös tällaisen sählystä juuri mitään tietämättömän henkilön oli helppo innostua lajista ja jännittää yhdessä poikien kanssa, miten heidän käy. Pidin paljon myös kirjassa käsitellyistä teemoista. Yksi tärkeimmistä, kiusaaminen ja oman itsensä hyväksyminen oli mielestäni tärkeä ja sitä oli hyvä painottaa. Samoin kaverin auttaminen ja tietokoneajan rajoittaminen teemoina ovat tätä päivää ja tuovat hyvää fiilistä kirjan lukijalle. Kirja ei kuitenkaan saarnaa, vaan esittää ennemmin teoilla kuin sanoilla, mikä on oikein ja rehellistä, mikä taas väärin ja epärehellistä.

Hahmoihin on helppo samaistua. On hienoa myös seurata, kuinka he itse miettivät, miten voivat parantaa omaa suoritustaan ja tilannettaan, esimerkiksi etsimällä uuden valmentajan ja hyväksymällä tytön mukaan joukkueeseen (mikä voi 11-vuotiaalle pojalle olla enemmän yäk kuin jee). Pojat (ja tyttö) harjoittelevat myös yhteistyön tuomaa voimaa, demokraattisten päätösten tekemistä ja varasuunnitelmien tekemistä. Tämä viimeinen tuleekin hyvin ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun yksi parhaista pelaajista satuttaa itsensä juuri ennen tärkeää matsia eikä voikaan pelata.

Kirjaa voi lämpimästi suositella niille lukijoille, jotka ovat jo kasvaneet yli Ella-kirjoista, ja ovat ehtineet kahlata läpi Henkka ja Kivimutka -kirjat. Kirjan maailma on hyvin tavanomainen ja esittää perhe-elämän ja kaveruussuhteet juuri siinä valossa, missä ne on totuttu näkemään. Myös kirjan kieli ja rakenne tukevat kirjan helppolukuisuutta, luvut eivät ole liian pitkät, lauseet eivät ole liian vaikeita, mutta silti kirjaa voi hyvin suositella varhaisnuorille. Veirto todistaa hyvin sen tosiasian, että tekstin ei tarvitse olla vaikeaa ollakseen hyvää. Veirto myös kirjoittaa tavalla, joka vetoaa lapsiin ja nuoriin, mukana on huumoria, vauhtia ja jännitystä sekä elämänmakuisuutta.

Karisto 2015
ISBN 978-951-23-5907-3

Suvi Oksanen, 7/2015

Julkaistu painetun Virikkeitä-lehden numerossa 2/2015

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s